StoryEditorOCM

NEVJERICA I OGORČENJE Sinj: Ladiniji opet hoće 'Dalmatinku'

Piše PSD.
24. listopada 2011. - 13:57
Najava da su bivši talijanski vlasnici Dalmatinke nove, braća Gianfranco i Livio Ladini, zainteresirani ponovno doći u Sinj, preuzeti tvornicu, zaposliti 200 radnika i pokrenuti prije više od 3 godine prekinutu proizvodnju, među najvećim dijelom bivših radnika te uništene tvornice izazvala je nevjericu i ogorčenje.

Takvo je raspoloženje svih osim manjine bivših zaposlenika za koje govorilo da su Ladinijevi plaćenici za nečasne poslove, a koji su iskazivali vjernost talijanskim poslodavcima do posljednjeg dana njihova boravka u Sinju.

Sastanak braće Ladini, predstavnika manjine bivših zaposlenika i HUS-ovih čelnika Ozrena Matijaševića i Joze Marića organizirao je predsjednik HUP-a za Dalmaciju Hrvoje Marušić.

- Sastanak su inicirala braća Ladini. Za zajednički stol okupio sam zainteresirane bez provjere referenci bilo koga ili stajanja na bilo čiju stranu. Ladiniji su rekli da bi odmah po preuzimanju zaposlili 30 ljudi koji bi za 3 do 6 mjeseci osposobili pogone, a potom bi kroz narednih 6 mjeseci zaposlili 200 radnika.

Kontaktirali smo ministra Popijača koji je obećao da će primiti Ladinije, predstavnike radnika i vjerojatno predstavnike sindikata. Ovim je uloga HUP-a u toj priči završena, a slične sastanke organizirat ćemo kada to od nas zatraži bilo koji potencijalni investitor - kaže Hrvoje Marušić.

- Na poziv iz HUP-a mi iz HUS-a odazvali smo se sastanku o Dalmatinci da vidimo o čemu se radi. Kako sam ranije bio uključen siguran sam da se u tvornici ne može pokrenuti proizvodnja na postojećem postrojenju. Ako bi se nabavili novi strojevi to bi bila druga priča jer u Sinju postoje radnici koji znaju taj posao. HUS-u je neprihvatljiv svaki poslodavac koji ne isplaćuje plaće radnicima. Poznato mi je da Ladiniji u Dalmatinci novoj nisu uredno isplaćivali plaće - kaže Marić.

A evo što o svemu kaže Iva Radonja, vođa obespravljenih radnika Dalmatinke nove i predsjednica Odbora vjerovnika te tvrtke u stečaju:

Apsolutno ne želimo nikakvim obilaznim putevima poslodavce kakvi su Ladiniji. Sudbina Dalmatinke nove u stečaju u nadležnosti je suda, a ne ministra Popijača ili potpredsjednika Vlade Domagoja Miloševića.

Ako oni žele u Dalmatinku vratiti Ladinije predhodno moraju nama bivšim zaposlenicima isplatiti sve ono što su nam Ladiniji ostali dužni. Kao predsjednica Odbora vjerovnika podsjećam da je u tijeku otvoreni natječaj za prodaju imovine Dalmatinke nove u stečaju.

Ako su Ladiniji zaintersirani neka uplate 27 milijuna kuna koliko je početna cijena i rade što žele. Bez novca iz kojega će se namiriti dugovanja prema bivšim radnicima imovinu Dalmatinke neće dobiti nitko. Sve kad bi Ladiniji kupili Dalmatinku pitam se tko bi kod njih želio raditi ako se zna njihov običaj da ne isplaćuju radnike - kaže Radonja.

Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 05:34