StoryEditorOCM
Dalmacijatvrdnja s gradilišta

NELAGODA NA CESTI SOLIN-DUGOPOLJE ‘Nema straha, blokovi s dizalica neće pasti’

Piše PSD.
30. listopada 2010. - 01:01
Vozim se svakodnevnom brzom cestom Solin–Dugopolje i ne mogu od straha kada vidim betonske blokove kako vise na dizalicama iznad ceste. Pogotovo se bojim kad puše jaka bura, strah me što bi bilo kad bi te gromade pale na cestu, napisao je u pismu Slobodnoj Dalmaciji naš čitatelj, koji nije osamljen u svojim strahovima.

Jesu li vozači i putnici doista u opasnosti na ovoj frekventnoj cesti, upitali smo Ivana Žeravicu iz “Konstruktora”, šefa gradilišta na brzoj cesti.

 - Nema razloga za paniku jer su svi naši strojevi prošli stroge provjere od strane ovlaštenih ustanova u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu i imaju sve ateste, da su neispravni ili nesigurni, u tom slučaju doista ne bi mogli biti na gradilištu – kaže Žeravica.

 - Dizalice ne prenose teret preko postojeće istočne strane ceste. Blokovi koji su vidljivi sastavni su dio dizalice i služe kao protuuteg teretu koji dizalica prenosi. Protuuteg se, pojašnjavaju u “Konstruktoru”, sastoji od četiri betonska bloka koji su teški po 1500 kilograma.

Riječ je o uobičajenom građevinskom poslu kada se izvode tako veliki zahvati poput ovoga na brzoj cesti. Nema nikakve opasnosti, dizalice se kontroliraju prije svakog novog postavljanja na gradilištu – kaže Žeravica.

- Što se tiče toranjskih dizalica poput ovih na brzoj cesti, takve se mogu vidjeti, podsjećaju iz “Konstruktora”, i na svim drugim gradilištima u gradu na vrlo frekventnim cestama.

OJDANA KOHAREVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 06:49