StoryEditorOCM
Dalmacijadanju i noćuSNbSmakarski ‘georad’ tonća Kurilja jabuke gradi autoceste i po inozemstvu

NE GASI STROJEVE Jabukin ‘Georad’ doskočio recesiji - gradi po Republici Srpskoj i Kosovu

Piše PSD.
12. studenog 2011. - 22:32
ST-NAJ_BAGER11708-POK

Posjet ministra Republike Kosovo Fehmi Mujote makarskoj građevinskoj tvrtki “Georad”, koja na Kosovu sudjeluje u izgradnji autoceste, još je jedna gesta dobrodošlice hrvatskim tvrtkama u toj novoj republici.

- “Georad” je na poziv svjetske građevinske korporacije “Bechtel”, izvođača radova autoceste Prizren - Priština ukupne dužine 111 km, na Kosovo preselio strojeve. Bili smo prva hrvatska tvrtka koja je tamo došla raditi. Za cjelokupni projekt Vlada Kosova osigurala je novčana sredstva, tako da nema problema s plaćanjem. Potražili smo posao i u drugim državama nakon što je kriza zahvatila građevinski sektor.

Dogovara se posao na autocesti u BiH i Albaniji

Na Kosovu su nas stvarno jako dobro prihvatili, što se potvrdilo na gospodarskom Forumu s hrvatskim gospodarstvenicima i premijerkom Jadrankom Kosor. Ta nova samostalna republika je destinacija u kojoj ima posla za mnoge kolege koji se bave biznisom na području Hrvatske. Na Kosovu se u pružanju potpore uključilo hrvatsko veleposlanstvo, pogotovo naš Makaranin Mladen Glavina. Kosovo ima veliku potrebu za razvijanjem i gradnjom infrastrukture na svome području, i jako su zainteresirani za suradnju s našim tvrtkama, što je razlog posjeta ministra Mujote Zagrebu, i evo, “Georadu” u Makarskoj – kaže Tonči Kurilj Jabuka, vlasnik “Georada”.

KURILJ_MUJOTA3-091111.1

Makarska građevinska tvrtka bila je prisutna na svim značajnijim gradilištima niskogradnje u Hrvatskoj. Spas i rast tvrtke u recesijskim vremenima “Georad” premoštava potražnjom posla u Republici Srpskoj, gdje je s tamošnjim “Integralom” dobio posao na dionici ceste Banja Luka – Gradiška. Sada se razgovara s upravom Autocesta BiH o izgradnji dionice 65 km autoceste te u Albaniji za gradnju tunela i nekih cestovnih dionica. “Georad” je i do sada sudjelovao na izgradnji svih pravaca autocesta u Hrvatskoj i iskustva ne fali.

Riječka obilaznica, podravski ipsilon, zapadna obala...

- Radimo s punim kapacitetima dan i noć, strojevi se ne gase. Trošimo mjesečno 700 do 850 tona nafte. Unazad mjesec dana “Georad” je primio 25 radnika na Kosovu, a u Hrvatskoj 35 vozača. Radimo po cijeloj Hrvatskoj, na riječkoj zaobilaznici, na podravskom ipsilonu, na cesti Bjelovar - Križevci, na dionici od Zagreba do Siska. Sudjelujemo na izgradnji zapadne obale u Splitu, gradimo cestu Solin - Klis, također luku Šibenik, POS-ove stanove u Makarskoj s “Građevnim Vrgorac”, trebamo sudjelovati u rekonstrukciji postojeće magistrale Živogošće – Ploče – optimističan je makarski poduzetnik Tonči Kurilj Jabuka.

U “Georadu” je zaposleno 200 radnika, a s makarskim hotelom “Park”, koji nosi četiri zvjezdice, također u Kuriljevu vlasništvu, na platnoj ih je listi 300. Od prvih dana uzdizanja tvrtke Jabuka nabavlja mehanizaciju kod japanskog proizvođača “Komatsu”, pa i najveći čekić uopće proizveden u svijetu, težak sedam tona za potrebe najsloženijih građevinskih radova.

Tvrtka “Georad” ima više od 100 kamiona, također i građevinskih strojeva, kao i pratećih vozila. Osim “Georada”, koji je od dva bagera u početku uznio do građevinskog diva, Tonči Kurilj Jabuka vlasnik je hotela “Park” s četiri plus zvjezdice, niza autobusa u funkciji turizma, jedrilice i jahte. Na pitanje bojiš li se krize, jednostavno uzvraća:
- Zašto bih, pa ne mogu imati manje nego što sam imao. Nije teško procijeniti da je upravo takav stil otvorio sva vrata Jabuci da “prođe“.

ANA DRAGIČEVIĆ
IVO RAVLIĆ / CROPIX

S njim pjevaju generali, ministri, mještani...

Kao što ga ima poprilično stasom i obujmom, po čemu je dobio nadimak Jabuka, tako je Tonči Kurilj širokogrudan u svome ponašanju. Zabave koje organizira u prostranoj konobi u Selu u Gornjoj Tučepi, čije se uređenje može mjeriti s najuglednijim restoranima, dugo se pamte. O “ludim“ zabavama uz “Gazde”, Kiću Slabinca, Cocu, fenomenalne trubače iz Senja, gozbi koju priredi često i za 300 uzvanika za Sv. Antu, rođendan i još poneki značajan datum, naširoko se priča.

Gosti su uglednici iz političkog i javnog života, ne treba čuditi kada specijalno Jabuki na feštu ili promoviranje veliko poslovnog uspjeha, kao što je nabava 10 volvo kamiona, direktno iz Zagreba stigne Milan Bandić. S Jabukom su u Gornjoj Tučepi pjevali hrvatski generali, ministri, odvjetnici, lokalni političari, da ne spominjemo najjače ljude hrvatskoga gospodarstva, jer u njegovoj “butizi“ oni se ne dijele ni po kakvoj pripadnosti.

Vrata Jabukine konobe otvorena su tada i za “male“ ljude, mještane. Svi uz Jabuku pjevaju, jedu i piju. A on je, pak, najsretniji kada uz pjevača za mikrofon stane sa sinom Mariom, koji mu je apsolutno vjerna kopija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 03:11