StoryEditorOCM
Dalmacijadosta je bilo čekanja!

Načelnik Dugog Rata dao ultimatum Britancima

Piše PSD.
15. listopada 2012. - 12:48
Jerko Roglić izgubio je strpljenje. Poslovično mirni i staloženi načelnik Općine Dugi Rat odluČio je preuzeti inicijativu u slucaju zemljišta na kojemu se nekoc crnila nadaleko poznata tvornica ferolegura, da bi ga danas, a ta današnjica traje vec mjesecima, okupirale brdovite nakupine nesanirane šljake.

Sporno zemljište, poznato je, još prije šest godina kupio je britanski fond ‘Landmark Property Management’. Motiv kupnje je, medutim, ostao nepoznat. Najavljena gradnja elitnog hotelskog kompleksa za citavo ovo vrijeme nije se makla dalje od amaterskog crteža, a i sanacija parcele, bogate na svjetskom tržištu iznimno traženim ferokromom, prekinuta je prije više od godinu i pol dana. Vlada RH zapovjedila je, naime, zabranu radova sve dok Britanci ne usklade poslovanje s hrvatskim zakonima.

Čelnici ‘Landmarka’ otpustili su potom više od sto radnika koji su radili na sanaciji, te najavili tužbu protiv Republike Hrvatske. Padale su pri tome i teške rijeci, a nacelnik Roglić nemoćno je stajao sa strane, upalih očiju prateći kako mu se zlatna koka gega prema horizontu. A kad je napokon sasvim išcezla, kad Britancima nema više ni traga ni glasa, kad su pogrebli i zadnju lipu s racuna ostavljajuci radnike bez višemjesecnih primanja, odlucio je reagirati. Morao je, uostalom, jer pitanja oporbenih vijećnika su sve neugodnija, gradani su sve nervozniji, a izbori sve bliže.

- Čelnicima ‘Landmarka’ poslao sam dopis u kojemu od njih tražim da se ocituju o svojim planovima vezanima za Dugi Rat. Već neko vrijeme ih nema u našemu mjestu, nikome, pa tako ni meni, ne odgovaraju na pozive, a gradani s pravom negoduju jer je sadašnje stanje, s gomilama nesanirane šljake, neodrživo - kaže nam Roglic.

Dugoratski načelnik još će, veli, nekoliko dana čekati na odgovor s Otoka, a ukoliko ga ne dobije odaslat će novi dopis. Ovaj put u Zagreb, na adrese Ministarstva graditeljstva i Ministarstva zaštite okoliša.

- Nije to nikakva ucjena ili prijetnja, ali cemo, ukoliko nas Britanci nastave ignorirati, zatražiti od navedenih ministarstava da država o svom trošku dovrši sanaciju jer se šljaka ionako nalazi na javno-pomorskom dobru - tvrdi Roglić, svjestan kako sa šljakom umjesto obećanih palmi, prpošnih strankinja i par stotina slobodnih radnih mjesta teško može do novog načelnickog mandata.

V. VUKOVIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 20:09