StoryEditorOCM
Dalmacija25.studenog

Na Braču tribina povodom Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama

Piše PSD.
25. studenog 2015. - 09:39

Međunarodni dana protiv nasilja nad ženama 25.studenoga ove će se godine obilježiti tribinom na Braču u organizaciji Zajednice žena 'Katarina Zrinski' Supetra, a na tribini će o iskustvima u borbi protiv nasilja govoriti volonterke 'Bijelog kruga' , Udruge za pomoć žrtvama nasilja .

-O nasilju treba stalno govoriti, jer se nasilje događa svaki dan, a najčešće žrtve su žene. Ako šutimo tada nasilnicima i nasilju dajemo pravo, a to svi zajedno moramo i možemo promijeniti i na ovaj način, javnim tribinama, radionicama i drugim projektima protiv nasilja. - kaže Danica Baričević u ime organizatora javne tribine u Supetru.

Zbog čega će se upravo na Braču danas govoriti o nasilju najbolje 'govori' policijska statistika prema kojoj je broj slučajeva nasilja u obitelji u porastu.

Tako je prema podacima PU splitsko dalmatinske u 10 mjeseci ove godine na području Policijske postaje Brač zabilježeno 28 prekršaja prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji što je čak 33 posto više u odnosu na isto razdoblje lani kada je zabilježen 21 prekršaj.

Što se tiče broja prekršitelja Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji u deset mjeseci ove godine zabilježena su 34 prekršitelja što je 9 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje kada je zabilježen 31 prekršitelj.

Na Braču je uz to zabilježeno i jedno kazneno djelo nasilja u obitelji jer se od svibnja ove godine ovo djelo procesuira po Kaznenom zakonu.

Ovom javnom tribinom želi se povećati razina informiranosti o pravima žrtava kao i načinu funkcioniranja kazneno-pravnog i ukupnog sustava pomoći i podrške žrtvama, a ujedno senzibilizirati javnost o problemu nasilja u društvu.

Kako bi se donekle smanjile sive brojke, u borbi protiv nasilja angažirane su brojne institucije,od policije, pravosuđa, socijalnih ustanova, Caritasa, a jedna od udruga koja je napravila značajan korak u borbi protiv nasilja je 'Bijeli krug'.

Tako je pod vodstvom ove Udruge u Dalmaciji po prvi put zaživio Referentni centar za žrtve nasilja, kaže Livija Plančić, predsjednica 'Bijelog kruga'.

-Referentni centar je prvi takav centar u Dalmaciji, a sastoji se od timova volontera raznih struka koji su žrtvi na usluzi nakon počinjenog nasilja kako informacijom, emocionalnom podrškom, tako i pravnim savjetima kako bi im omogućili brži i efikasniji pristup državnim institucijama, ustanovama socijalne ili zdravstvene skrbi unutar kojih će moći ostvariti svoja zakonom zagarantirana prava - kaže Livija Plančić. Nakon pokretanja Referentnog centra u Splitsko dalmatinskoj županiji, priprema se i osnivanje Referentnog centra i u susjednoj Šibensko kninskoj županiji, a zatim i u ostale dvije dalmatinske županije.

Na tribini u Supetru predstavit će se i brošura 'Vodič za žrtve' koji žrtvi može pomoći u ostvarivanju prava i olakšavanja ponekad teškog i mukotrpnog hoda po institucijama.

OJDANA KOHAREVIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 18:29