StoryEditorOCM
Dalmacijaprepirke oko ulaganja

Mrčić: Prostorni plan nije zapeo na županijskoj, već na državnoj razini; Grčić o Vučevici: Kukuzovac je prazan

Piše PSD.
28. veljače 2013. - 15:22
Prostorni plan Splitsko dalamtinske županije sigurno neće biti donesen za vrijeme aktualnog mandata vijećnika Županijske skupštine. Potvrdio je to na današnjem skupštinskom zasjedanju Niko Mrčić, ravnatelj Zavoda za prostorno planiranje.

Kako je pojasnio Mrčić, plan nije zapeo na županijskoj već na državnoj razini, a ovo je pitanje otvorio vijećnik Veljan Radojković.

- Je li istina da se Prostorni plan neće donijeti zbog nesuglasja dva ministarstva oko vjetroelektrana na Svilaji i Dinari - pitao je Radojković i dobio vrlo iscrpan, ali konkretan odgovor:

- Premda imam neslužbenu informaciju kako su se ministri Zmajlović i Vrdoljak dogovorili da se sporne vjetroelketrane vrate u Prostorni plan, mi u Županiji više nemamo vremena za donošenje Plana u ovom mandatu - bio je jasan Mrčić.

Obrazložio je kako nakon službene obavijesti iz državnog vrha, koju Županija još nema, najnoviji Plan treba ići prema Općinama i gradovima na očitovanje u roku od 30 dana. Kako ovaj skupštinski saziv zasjeda još samioo 11. travnja za to jednostavn neće biti vremena.

- Sporno je pet vjetroelektrana na Svilaji i Dinari, Ministarstvo gospodarstvo ih je odobrilo smatrajući da je riječ o važnim investicijama, dok je Ministarstvo zaštite okoliša smtaralo kako se po novoj Nacionalnoj mreži takvi projekti ne bi trebali unositi u plan – pojasnio je Mrčić.

Premda je do dogovora naposlijetku došlo, zbog kratkog vremenskog roka vijećnićkih mandata 'vrući krumpir' bit će prebačen novom sazivu Skupštine.

Ovo pitanje zanimalo je i vijećnicu Vesnu Alač.

- Je li moguće donijeti parcijalne izmjene Prostornog plana jer su neki važni projekti nesporni? - pitala je Mrčića, na što je dobila odgovor u samo jednom riječi:

- Nije.

Danica Baričević apelirala je protiv zatvaranja aerodroma na Braču:

- Nevjerojatno je da se u vrijeme kada govorimo o procvatu turizma i povezivanju otoka aerodrom zatvara – ustvrdila je Baričević koja je donijela jasno obećanje kako će se u Županiji učiniti sve da do ovoga ne dođe.

S obzirom na vrstu i količinu vijećničkih prepucavanja čini se da je predizborna utrka već počela.

Župan bolestan

Gdje je nestao župan? - upitala je Petroslava Sapunara, predsjednika Županijske skupštine Vesna Alač smatrajući kako je  neodgovorno što prvog čovjeka Županije nema u ovako teškom vremenu za ovu regiju.

- Župan je bolestan, leži pod fibrom - rekao je zamjenik župana Luka Brčić.

Plaćanje karticama

Vezovi u nekim lukama mogli bi se uskoro plaćati i karticama. Na to pitanje ukazao je Tonći Božanić navodeći kako je apsurdno da se vezovi mogu plaćati samo gotovinom.

Ante Mihanović, zamjenik ravnatelja Lučke uprave najavio je kako se pregovara s bankama za kartičnio plaćanje vezova u većim lukama.

OJDANA KOHAREVIĆ

Grčić o Vučevici: Kukuzovac je prazan

Nismo prekrižili projekt Vučevica, ali je u ovom trenutku suludo bacati novac na taj projekt dok zona Kukuzovac stoji prazna, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji postoje poluprazne dostupne, komunalno opremljene poslovne zone. Razbacivanja novcem neće biti. U jeku smo krize i treba se koncentrirati na poslovne zone koje postoje, to vrijedi za sve županije.

Tako nam je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, komentirao kritike Ante Sanadera, splitsko-dalmatinskog župana, koje su uslijedile nakon što je u ponedjeljak u Splitu prezentiran Vladin plan ključnih mjera za poticanje investicija i restrukturiranje gospodarstva, u kojem je i ovogodišnji plan javnih investicija u Dalmaciju vrijedan 1,8 milijardi kuna.

Župan Sanader, kojem se kraju bliži i drugi mandat na čelnom mjestu najveće hrvatske županije, koju vodi od 2005., prozvao je Vladu za stopiranje znanstveno-tehnološkog parka u Vučevici, za minoriziranje županije koja godinama čeka splitsku obilaznicu, te je srce otvorio rekavši da je tužan što mora reći da ministri stvarno ignoriraju i županiju i župana.

Uz tu kritiku, nakon što je Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva, u ponedjeljak prozvao Županiju da joj je šest godina trebalo da donese Prostorni plan i da građani trebaju smijeniti one koji ih vode, iz Splita prema Zagrebu su uslijedile i strelice da Županijski Prostorni plan koče ministri gospodarstva i zaštite okoliša koji se ne mogu dogovoriti oko lokacija četiriju vjetrenjača na Dinari i Svilaji. Jer Vrdoljak je navodno za, a Mihael Zmajlović protiv vjetroelektrana.

A zbog toga čeka desetak investicija vrijednih gotovo tri milijarde eura. Ministarstvo zaštite okoliša u srijedu je reagiralo priopćenjem u kojem objašnjava da Vrdoljak, Zmajlović i Vlada imaju isti cilj, a da Splitsko-dalmatinska županija nastoji zaobići i ignorirati zakonsku regulativu s namjerom izigravanja procedure. Objašnjavaju da su vjetroelektrane planirane na području ekološke mreže i da zato trebaju procjenu utjecaja na okoliš, a ako ih se u predviđenim kapacitetima izmjesti na drugu lokaciju, onda tu studiju – ne trebaju.

Takvo su mišljenje poslali u Županiju koja im je nekoliko mjeseci kasnije u završnom nacrtu prostornog plana dostavila izmjene s pojačanim kapacitetima na lokaciji ekološke mreže. To, kažu u Ministarstvu, ne mogu prihvatiti bez zakonski propisane procjene utjecaja na okoliš.

Na naše pitanje o Županijskom prostornom planu koji navodno koče ministarstva, potpredsjednik Vlade Grčić kaže da je to gotova stvar i da to nema veza s nekim ministarstvom ili ministrom. Veli, sve je dogovoreno.

 O toj je temi prije nekoliko tjedana održan razgovor u Zagrebu na kojem su razmatrana ključna pitanja, a prije nekoliko dana to je pitanje usuglašeno u kritičnom segmentu i točno je i precizno dogovoreno što se treba napraviti u zacrtanim okvirima.

- Čovjek sam koji ne dodaje ulje na vatru, želim konstruktivno smiriti tenzije i govoriti istinu. Ante (župan Sanader, op.a.) to zna, zna što smo rekli i nisam imao problema u komunikaciji s Antom, kao ni s drugim županima bez obzira na njihovu stranačku pripadnost – ističe Grčić.

DRŽAVNA ULAGANJA U DALMACIJU U 2013.

U javne projekte u Dalmaciji ove će godine država uložiti 1,8 milijardi kuna ili 242 milijuna eura. Lavovski dio od 197 milijuna eura, što je 81 posto kompletnih investicija, tiče se infrastrukture.

Hrvatske autoceste:
•• 66 milijuna eura za dionicu autoceste između čvorova Vrgorac i Ploče
•• 41 milijun eura za dionicu od čvora Metković do granice s BiH
•• 16,9 milijuna eura za tunel “Sveti Ilija” kroz Biokovo i spojnu cestu do Jadranske magistrale

Hrvatske ceste:
•• 16 milijuna eura za dovršenje brze ceste Solin-Klis
•• 6,6 milijuna eura za dogradnju Magistrale kroz Kaštela
•• 15,7 milijuna eura za splitsku obilaznicu na dionici Stobreč-Dugi Rat

Lučke uprave:
•• 5 milijuna eura za izgradnju vanjskih vezova u Splitu
•• 3,9 milijuna eura za rekonstrukciju i dogradnju infrastrukture u šibenskoj luci
•• 25,5 milijuna eura za zadarsku Gaženicu

“Plinacro”:
•• 1,16 milijuna eura za Pogonski objekt Split

HEP Grupa:
•• 35,4 milijuna eura za Hidroelektranu “Zakučac” i obnovu HE “Dubrovnik”

Hrvatske vode:
•• 2 milijuna eura za poboljšanje vodnogospodarske infrastrukture u Drnišu
•• 6,6 milijuna eura za istu svrhu u Kninu

S. STAPIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 11:36