StoryEditorOCM
DalmacijaTurneja po Hrvatskoj

Mrak-Taritaš u Makarskoj: Uskoro legalizacija objekata na Biokovu, stiže i žičara

Piše PSD.
9. rujna 2015. - 21:45
U četiri godine smo napravili sedam prostornih planova za posebno zaštićena područja, dok je ritam do sada bio u deset godina jedan do dva prostorna plana. I evo sada prozivki kako nam Prostorni plan Park prirode Biokovo, koji je u saborskoj proceduri za usvajanje, nije dobar!

Što su čekali 21 godinu, jer od 1994. ova park-šuma nema nikakav dokument za razvoj, a usvajanjem ovog Prostornog plana omogućit ćemo i legalizaciju objekata, pa rekonstrukciju tisuću pastirskih stanova, privesti kraju istraživanje zone za žičaru, riješiti turističke površine, čime bi se turistički kapaciteti širili i na zaleđe. Ako je to loše, neka me prozivaju, no ovdje argumenata nije uopće bilo.

Nije ovdje problem Prostorni plan, nego početak političkih igara – decidirana je bila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš na kraju sastanka održanog u srijedu u Makarskoj, reagirajući na prozivanja dijela pripadnika Lokalne akcijske grupe “Adrion”.

Već po ovomu je svima jasno kako će se u predstojećoj izbornoj kampanji pucati iz svih oružja! Pa i prije najavljenog raspuštanja Sabora, 25. rujna, kampanja se itekako zahuktala i bura “prozivki” je zapuhala svom snagom i podno Biokova.

A tema je bila upravo ta prekrasna planina, preciznije Park prirode Biokovo koji nema prostorni plan već 21 godinu.

Aktualna Vlada je u saborsku proceduru stavila, među inim točkama dnevnog reda, i usvajanje novog prostornog plana za ovu park-šumu, no odmah je stigla reakcija iz oporbe. Bolje reći, načelnika i gradonačelnika koji djeluju na tom području, okupljenih u Lokalnoj akcijskoj grupi imena “Adrion”.

Od njih devet, šestorica su potpisala upozorenje kako će se ovim prostornim planom kočiti razvoj turizma i samih općina, koje je putem LAG-a i upućeno Josipu Leki, predsjedniku Sabora.

No, znakovito je kako su šestorica čelnika jedinica lokalne samouprave pripadnici HDZ-a (Brela, Baška Voda, Tučepi, Šestanovac, Zagvozd i grad Vrgorac) koji su protiv Prostornog plana, dok su ostala trojica nezavisni (Podgora i Zadvarje), odnosno gradonačelnik Makarske član je SDP-a.

Na to protestno pismo LAG-ovaca, gdje iznose kako će upravo taj prostorni plan kočiti razvoj područja Biokova, odmah je reagirala i resorna ministrica sazivanjem radnog sastanka.

– Nećemo uzalud trošiti novac poreznih obveznika, plan je gotov i u proceduru usvajanja – ide! No, nitko ne kaže kako ne može biti i korigiranja. Pa ovdje nije problem u tome što nudi prostorni plan, nego granice Parka prirode. I evo vam odmah dva primjera: slična se rasprava vodila i za Medvednicu 2003.-2004. i onda je tek 2014. godine, deset godina kasnije, usvojen i prostorni plan. Da budem još jasnija, načelnika Baške Vode Joška Roščića poznajem otprije, ne kao ministrica, nego kada se radilo na Prostornom planu Baške Vode i Brela.

I tada je bilo problema s granicama, no Prostorni plan je usvojen, nastavio se razvoj općina, a rješenje za granice se donosilo naknadno.
Nitko ne može zaustaviti razvoj i napredak. I tada se Roščić složio s usvajanjem Prostornog plana, a sada mu, eto, smeta ista situacija, samo za Biokovo! Ma, znamo ćemu ovo sve vodi – oštra je bila ministrica Mrak-Taritaš, ističući još jednom kako je dobar posao odrađen, a pogreške će se ispravljati u hodu.

Ipak je riječ o prostoru od 19.500 hektara kojemu gravitira devet općina i gradova, te nitko ne smije kočiti njihov razvoj.

A na pitanje hoće li LAG “Adrion” biti i odgovoran zbog ovog pokušaja rušenja Prostornog plana, ministrica HNS-a Mrak-Taritaš bila je jasna:

– To je pitanje odgovornosti njih samih. Na terenu sam već četiri godine i samo želim nuditi rješenje građanima.

Još izravniji nakon prozivke oporbenjaka bio je Srđan Gjurković, saborski zastupnik HNS-a:

– Očito kada netko radi na razvoju, onda za drugu opciju, oporbu, odmah nije dobar! Zašto smo uvijek protiv, i to bez argumenata. Ova opstrukcija je jasna, politička je to odluka i svrha je same izborne kampanje. A na kraju ispadne kako samo viču jer ništa konkretno nisu zamjerili. Loše im je ovo rušenje Prostornog plana od strane LAG-a “Adrion” kojem u opisu posla piše kako bi trebao biti – razvojni!

Tonči Bilić: LAG ‘Adrion’ je familijarna udruga

Napokon, nakon dva desetljeća, dobivamo prostorni plan koji ide u prilog svima koji imaju nekretninu u Parku prirode, a i samom daljnjem širenju turističke ponude. I sve u skladu sa zakonskim propisima. Grad Makarska bio je primoran izići iz LAG-a odlukom donesenom na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, 2. rujna, budući da je LAG “Adrion”, nažalost, političko tijelo i familijarna udruga, ne pokretač razvoja ovog područja.

Umjesto da pomognu građanima pišući programe za fondove EU-a, oni su postali samo informativni servis – iznosi makarski gradonačelnik Tonči Bilić, aludirajući kako je kćerka načelnika Roščića, Dragica, direktorica LAG-a, gdje je uposlena i njegova svastika...

Piše Sandra Barčot
Snimio Ivo RAVLIĆ/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 08:46