StoryEditorOCM
DalmacijaSEDAM TONA DNEVNO

Makarsko smeće do daljnjega ipak ide na Karepovac

Piše PSD.
19. siječnja 2014. - 19:32
Gradonačelnik Tonći Bilić u traganju je za dugoročnim i kvalitetnim rješavanjem problema zbrinjavanja makarskog smeća, koje se nameće kao ozbiljna briga makarske lokalne samouprave. Također i većeg dijela Makarskog primorja nakon zatvaranja podgorske Donje gore u Parku prirode Biokovo 2004. godine. I to nakon što se 27 godina na toj lokaciji odlagalo.

Zatvaranje trogirskog smetišta potkraj prošle godine također je Makarskoj donijelo glavobolje, pa se molio splitski Gradonačelnik Ivo Baldasar za razumijevanje i ustupanje mjesta na Karepovcu.

- Tijekom ovoga mjeseca Makarska će znati na čemu je. Za sada nam je Split izišao ususret, pogotovo nakon zatvaranja Planog. Nastojat ćemo trajno riješiti veoma ozbiljan problem. Upravo sam obavio razgovor u Ministarstvu za zaštitu okoliša i tražio sam pomoć. Ali također gledam kako bi i na drugi način Makarska došla do kvalitetnog is trajnog zbrinjavanja otpada. Rješenje će se naći – rekao nam je Gradonačelnik Tonći Bilić, kojega smo kontaktirali telefonom u Zagreb.

Makarska je izgledala kao Napulj zatrpana crnim vrećama s otpadom, ulice su bile pune smeća, nakon što su Podgorani ustali na prosvjed i fizički zatvorili Donju goru. Kamioni “Makarskog komunalca” tada su vraćani iz Like i iz udaljenih destinacija, na kojima je prethodio dogovor da će primiti makarski otpad.

Ni danas nije javnosti jasno kako su se kamioni presretali putem, ali je nemili izgled Makarske obišao svijet. Ne bi se smjelo dopustiti da se slika ponovi, samo zato što se još nije izgradio regionalni ekološki centar za zbrinjavanje smeća, odavno planiran.

Makarska zbrinjava dnevno između šest i sedam tona smeća, a ljeti se količina najmanje utrostruči. Svakih deset dana na području grada prikupi se i otpremi 10 metara kubičnih samo elektroničkog otpada i oko 1600 jogi madraca.

Ana Dragičević
Foto: Ivo Ravlić / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 03:51