StoryEditorOCM
DalmacijaKANDIDAT HDSSD-A ZA ŽUPANA SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE

Luka Roguljić: Zanimaju me vizije, a nikako - provizije!

Piše PSD.
9. svibnja 2013. - 00:23
Predstavljanje kandidata za župana Splitsko-dalmatinske županije nastavljamo s jednim doktorom, kirurgom Lukom Roguljićem iz Hrvatskog demokratskog slobodarskog saveza Dalmacije.

Kojih pet glavnih projekata mislite ostvariti kao župan?

- Prvi su hitni i neodgodivi radovi na brzoj cesti Trogir-Omiš, bez toga nema ni razvoja splitskog bazena. Isto vrijedi i za most Trogir-Čiovo, sramota je da ljudi čekaju u špici sezone po pet sati za prijeći 100 metara mosta. Drugo je obvezno donošenje prostornog plana županije koji neće biti plan dogovora i prodaje po čudnim kriterijima. Tim planom kreiramo i prodajemo životni prostor naše djece. Kao treće su poduzetničke zone koje trebaju biti svrsishodne i isplanirane što će se to u njima raditi. Ne možemo napraviti zonu samo za trgovinu, prodajom zemljišta puniti proračun, a sada hale stoje prazne.

Elaborat o gradnji tvornice galenskih lijekova s pripadajućim laboratorijima u jednoj od poduzetničkih zona. Nova radna mjesta u samoj tvornici, ali i mogućnost otkupa lavande i visokokvalitetnog maslinova ulja za kreme. I eto pokretačkog razvoja, i Zagore gdje bi tvornica bila i otoka na kojima bi se sirovina uzgajala. Peto – srediti katastar pomorskoga dobra.

Hoćete li rezati broj zaposlenih u županijskoj upravi?

- Neću ljude slati na biro. Potrebna je racionalizacija uprave, razgovor sa svima zaposlenima koji će morati shvatiti kako građanima i potencijalnim investitorima moraju dati odgovor na njihov upit u roku od 60 dana. Ni dana duže.

Hoćete li raspisivati natječaje za izbor pročelnika upravih odjela i direktore poduzeća u vlasništvu Županije? Ili će sve biti po podobnosti?


- Prvo ocjena rada, jesu li za taj posao sposobni ili ne. Znači, revizija poslovanja, a zašto bih mijenjao one koji su dobri radnici? U svoj tim ću uključiti mlade i obrazovane stručnjake sa Zavoda za zapošljavanje. Sve u cilju napretka! Županija dvije trećine proračuna ima već određeno – za školstvo i zdravstvo. Što sa ostatkom, u kojem smjeru ga najbolje rasporediti?

- Najljepša smo, najbogatija županija, imamo turiste, imamo sve, a novca nemamo? Kako pojasniti da 456.000 stanovnika naše županije ima na raspolaganju tek 396 milijuna kuna, a Zagreb sa 750.000 stanovnika proračun od 10 milijardi! Upola su veći, a proračun im je 30 puta veći! Znači, decentralizacija. Jer zašto bi nam taj isti Zagreb puštao naš novac za naše školstvo i zdravstvo? Zašto onda županije uopće postoje?

Vizija budućnosti otoka i Zagore?

- Budućnost Zagore je prvenstveno u proizvodnji hrane. Mnogo je zemlje koja je desetljećima zapuštena, što sada treba iskoristiti kao prednost. Desetljećima nije tretirana nikakvim kemikalijama, a to je preduvjet za proizvodnju ekohrane koja je višestruko skuplja na tržištu EU-a. I zašto više ne iskoristimo taj vodni potencijal koji je ekstremno bogat i ne potičemo poljoprivredu te ekoproizvodnju.

- Prenamijenit ću zapuštene objekte po cijeloj županiji u staračke domove. Imam rješenje i za vojarnu u Sinju – taj kompleks iskoristimo za znanstveno-agronomski centar za zaštitu domaćeg autohtonog sjemena, napravimo banku sjemena i sačuvajmo naše blago. Otoci imaju sjajnu i neupitnu budućnost. Napravio bih istraživačko-znanstveni centar na Braču za obrazovanje otočana u pogledu poljoprivrede i ribarstva, te izradu projekata za sredstva EU-a. Postoje i projekti samodostatnih i samoodrživih naselja, posebice na Hvaru i Braču koji bi riješili sva pitanja vezana uz energetiku i ekologiju.

Povezanost otoka – poskupljenje brodskih karata?

- To je još jedan udar na standard otočana, ne smije ih se dodatno kažnjavati. Katamaranske linije koštaju, no zato je tu država da da poticaje.

Turizam kao jedina opcija za bolji život ili ne?

- Jedna od opcija, ne i jedina. I Split mora biti centar, treba mu omogućiti adekvatan cestovni pristup, brendirati ga da bude jači od Dubrovnika, jer to može biti i po starosti, kulturi i očuvanosti kulturne baštine. Ruralni turizam je zanemaren, a trebamo samo pogledati Istru koja ima tri puta više kišnih dana nego naša županija, a cijelu godinu ima turiste.

Ravnomjeran razvoj županije – kako?

- Ravnomjerno raspoređivati županijske poticaje u sve općine i gradove, neovisno o stranačkim pripadnostima pojedinog načelnika ili gradonačelnika, već svima pomoći u njihovim nastojanjima za bolju budućnost.

Sredstva iz EU fondova - kojim projektima ih dobiti?

- Obrada otpada i reciklaža kanalizacijskog otpada za što se dobivaju bespovratna sredstava iz EU blagajne. Namjenska sredstva za Karepovac su potrošena, pa ga jedino možemo opremiti za odvojeno prikupljanje otpada. Ne učinimo li to, Europi ćemo sljedeće godine plaćati penale. Imam pripremljene stručne timove i elaborate da to riješimo, kao i pripremljene studije za dobivanje novca iz EU-a za poboljšanje iskoristivosti energentske učinkovitosti...

Zbog čega mislite da ste najbolji kandidat za župana?

- Jer imam spoj mladosti i iskustva za razliku od drugih. Imam životnog i političkog iskustva i ono najbitnije - zanimaju me vizije županije u kojoj živim, a ne provizije.

Hoćete li sudjelovati na Paradi ponosa?

- Neću, ali poštujem svačije opredjeljenje, tolerantan sam.

Politički uzori?

- Nisam klasični političar, a uzor mi je Otto Eduard Leopold von Bismarck koji je uveo radnička prava: osiguranje u slučaju nesreće, starosne mirovine i zdravstveno osiguranje.

- Najuzbudljiviji događaj?

- Rođenje djece.

- Thompson ili Dedić?

- Thompson je za pobuđivanje domoljublja, a Dedića slušam za opuštanje.

Koju ocjenu dajete Vladi?

- Nema razlike između SDP-a i HDZ-a, i jedni i drugi su zanemarivali Dalmaciju i dalmatinskog čovika.

- Vjernik, agnostik ili ateist?

- Kršćanin, katolik, vjernik sam koji se i u svom poslu puno puta uvjerio kako Bog postoji, a liječnik sam 20 godina.

Piše Sandra Barčot
Snimio Joško Šupić / Cropix

Iz biografije

Luka Roguljić (42) rođeni je Splićanin, oženjen, supruga Veridijana također je liječnica, kirurginja. Imaju dvije kćerke, od šest i dvije godine. Zaposlen je u KBC-u Split kao kirurg-traumatolog na Klinici za kirurgiju. Medicinski fakultet završio je 1996., pet godina radio je na Hitnoj medicinskoj pomoći u Neumu i Pločama, 2003. dobio je specijalizaciju opće kirurgije i obučavao se od Pariza, Berlina, Ženeve, Graza ... U splitsko Gradsko vijeće ušao je 2009., a 2012. s dr. Hrvojem Tomasovićem osnovao je HDSSD gdje je potpredsjednik stranke te predsjednik Glavnog odbora.


Imovinska kartica

Stan u Splitu od 67 kvadrata, obiteljsko naslijeđe u Kučinama, u što spada poljoprivredno zemljište od 500 kvadrata te građevinsko zemljište od tisuću kvadrata, kao i stara kuća na Braču, u Donjem Humcu, od 50 metara kvadratnih. Automobil star 14 godina marke BMW.


Najbliži suradnici

Postane li župan, zamjenici će mu biti dr. Đula Sunara-Rušinović, predsjednica Udruge za promicanja prava pacijenata, te Bogdan Pensa, predsjednik Udruge za promicanje Ustavom zajamčenih prava građana, koji je pred sudom srušio HDZ-ov Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a podnio je tužbu i na novi zakon koji je donijela Kukuriku koalicija.


O protukandidatima

Nevenka Bečić – željezna lady i osvježenje, šteta što nema samostalnost u odlučivanju.

Zlatko Ževrnja – nastavit će kontinuitet HDZ-a, a vidimo kako su do sada znali. On zna, Fimi-media zna, HDZ-zna! Što on zna o Splitu, centru županije?

Ivan Grubišić – ima poštene namjere, ali nema snage za korjenite promjene.

Ivica Grković i Ivan Župić – ne poznajem ih politički.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 11:48