StoryEditorOCM
Dalmacijalov na četiri zvjezdice

Kuća Katalinić u Kaštel Novom postaje hotel

Piše PSD.
5. srpnja 2012. - 10:18
U listopadu ove godine planiran je početak radova na rekonstrukciji i dogradnji Kuće Katalinić u Kaštel Novom s ciljem prenamjene u hotel s četiri zvjezdice.

Prema riječima autora idejnog rješenja arhitekta Branka Šunjića iz projektnog ureda “Biro-B”, u svibnju ove godine dobivena je potvrda glavnog projekta i u ovome trenutku u tijeku je natječaj za izbor izvođača radova. Radovi bi trebali početi U listopadu i biti okončani u roku od 16 mjeseci. Vrijednost investicije procijenjena je na devet milijuna kuna.

Kuću Katalinić, prepoznatljivu po tome što graniči s dvorom crkve sv. Petra od Klobučca u kojemu je i zvonik, sagradila je u 19. stoljeću na rivi u Novome obitelj trgovaca vinom Katalinić, a prije četiri godine kupio ruski poduzetnik Veniamin Grebnev te je odlučio prenamijeniti u hotel.

Hotel će imati 17 smještajnih jedinica, od toga deset soba i sedam hotelskih apartmana, raspoređenih na tri kata. U južnom dijelu prizemlja nalazit će se restoran, a ostatak prostora predviđen je za prateće sadržaje. Restoran će, prema želji investitora, služiti i vanjskim korisnicima kako bi zaživjela Ulica sv. Petra od Klobučca iz koje će biti ulaz.

Kuća je izgrađena od kamena, ali su, sukladno standardima toga doba, južno i istočno pročelje ožbukani, pa će žbuka, prema riječima arhitekta Dinka Grgurevića iz “Biroa B”, ostati i kad postane hotel. Svi hotelski sadržaji bit će smješteni u prostor bruto površine oko tisuću kvadrata, u koju su uračunati prizemlje, tri kata i u najvišem dijelu potkrovlje. Navedena površina uključuje i dio koji će se dobiti manjom dogradnjom (dvije etaže) u zapadnom dijelu kuće.

Budući da je kuća pod konzervatorskom zaštitom, arhitekti su idejno rješenje radili u suradnji s konzervatorima, što je podrazumijevalo i izradu konzervatorskog elaborata.

Jadranka MATIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 14:50