StoryEditorOCM
Dalmacijavjetar u leđa mogućem kupcu ‘željezare split’

'KRALJ SMEĆA' Svjetska banka daje Pripuzu 37 milijuna eura

Piše PSD.
7. srpnja 2011. - 14:01
Petar Pripuz: Uskladit ćemo tehnologiju u cijeloj
regiji s onima kakve postoje u Europskoj uniji
C.I.O.S. d.o.o. i International Finance Corporation (IFC), članica grupe Svjetske banke, potpisali su u srijedu, 6. srpnja, ugovor o kreditu u iznosu od 20 milijuna eura namijenjen financiranju modernizacije i radnog kapitala u poslovanju C.I.O.S. grupe u Hrvatskoj, Srbiji, BiH, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji, priopćeno je iz uprave grupe. Potpisani ugovor prvi je dio zajma od ukupno odobrenih 37 milijuna eura.

 - Razvojni program C.I.O.S. grupe usmjeren je na postizanje iste razine suvremene tehnološke opremljenosti i organizacijskih rješenja u svim članicama grupe u regiji, odnosno na ostvarivanje usklađenosti s direktivama Europske unije u svim zemljama u kojima djeluje C.I.O.S. grupa na isti način kako je to već sada postignuto u Hrvatskoj.

Ovaj zajam pokazuje povjerenje jedne od vodećih svjetskih financijskih institucija u C.I.O.S.-ovu poslovnu strategiju i rezultate 20-godišnjeg rada, rekao je predsjednik Uprave C.I.O.S.-a Petar Pripuz.

C.I.O.S. se bavi skupljanjem i primarnom preradom industrijskih otpadaka te unutarnjom i vanjskom trgovinom.

Osnovan 1991., u proteklih dvadeset godina prerastao je u vodeću grupaciju u regiji za skupljanje i recikliranje željeznog i čeličnog otpada, te ostalih otpadnih materijala s pretežno metalnom komponentom.

Upravlja s 22 povezana društva u regiji, a zapošljava 1300 radnika. C.I.O.S. grupa godišnje obrađuje oko 700 tisuća tona metalnog otpada, od toga oko 300 tisuća tona u Hrvatskoj. Do 2015. planira obrađivati do milijun tona godišnje.

Dvije ponude

Pripuz se pokazao i najozbiljnijim kandidatom za kupnju “Željezare Split” nad kojom se provodi stečajni postupak.

Tvrtka C.I.O.M. (iz holdinga C.I.O.S.) prva je poslala, podsjetimo, ponudu na oglas za kupnju kompletne imovine “Željezare” za iznos od 105 milijuna kuna s pripadajućim PDV-om.

Pripuz bi, ako se kupnja ostvari, nastavio proizvodnju i zaposlio sada već bivše radnike “Željezare” s iskustvom i poznavanjem tehnologije, ali u broju koji bude iziskivao obujam proizvodnje.

Istodobno je CE-ZA-R iz Zagreba, također dioničko društvo u sastavu holdinga C.I.O.S., poslao ponudu za zakup imovine “Željezare” za mjesečni iznos od 100.000 kuna, isto s namjerom da nastavi proizvodnju.

O ozbiljnosti Pripuzovih namjera kazuje i njegovo pismo Vladi RH, što ga je napisao potaknut navodnom primjedbom Županijskog državnog odvjetništva na ponuđenu cijenu za kupnju “Željezare”.

Pripuz u pismu daje detaljna obrazloženja svojih namjera i ulaganja u “Željezaru”, očekujući da će donijeti odluku koja će omogućiti da se što prije pokrene proizvodnja. Ministarstvo gospodarstva drži ponudu Pripuzove tvrtke prihvatljivom.

jadranka matić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 23:25