StoryEditorOCM
Dalmacijatri godine se guše u dimu i buci iz kamenoloma

KONSTRUKTOROV KAMENOLOM Obitelj Kulić iz Dugobaba na tabletama zbog prašine

Piše PSD.
1. travnja 2010. - 22:22

Obitelj Kulić
Tri godine nemira, brojni telefonski pozivi, dopisi različitim institucijama, narušeno zdravlje epilog su stalne borbe obitelji Kulić iz Dugobaba na domak Splita koji se ne mogu pomiriti s činjenicom da im je u susjedstvu pogon splitske tvrtke ‘Konstruktor-inženjeringa’.

Kada je ovaj kamenolom počeo s radom, od mjerodavnih su dobili obećanje kako će sve trajati nekoliko mjeseci dok se ne izgradi obližnja autocesta, no bilo je svakim danom sve gore.

- Pokraj naše kuće su prolazile kolone kamiona nakrcanih kamenom, asfaltom i sve smo mislili prestat će kad izgrade autocestu, ali autocesta se napravila, a nama ostala tuga i nevolja. Rade bez dozvole, što nas najviše boli - priča Vinka Kulić, pokazujući nam jedan od brojnih dopisa u kojem stoji kako ‘Konstruktor’ dozvolu za drobilicu - nema.

Ona je, kaže, zbog dugotrajne borbe s Konstruktorom izgubila zdravlje, mora tražiti pomoć psihijatra i bez tableta za smirenje više ne može.

Pisali svima

- Evo, ovo su mi stalne tablete, prije nisam ni najobičnije tablete pila, a sada bez ovoga ne mogu - kaže Vinka.

Najteže joj pada, kako kaže, što zbog obližnjeg kamenoloma koji praši i stvara veliki buku, pati cijela obitelj, posebno djeca, tako se njihov petogodišnji unuk liječi od bronhitisa.

- Teško nam je sve ovo, prolaze i nama godine i umisto da lipo živimo u našem malom mistu, mi se budimo sa stalnom brigom. Sad kad dođu litnja vrimena, strah nas je i pomisliti navečer izaći i siditi isprid kuće jer se od prašine ne može disati - kaže Ivan.

O kamenolomu kraj svojih kuća i vinograda pisali su svima, policiji i USKOK-u, Vladi RH, ministarstvima, a o svemu su obavijestili i ministra pravosuđa Ivana Šimonovića.

U isto vrijeme čekaju sudski poziv jer su pokrenuli parnicu za naknadu štete. Njihova šteta je, kažu nepopravljiva, ali usprkos svemu još uvijek vjeruju u pravdu i u novi dan bez prašine i buke.

Piše OJDANA KOHAREVIĆ
SNIMIO JOŠKO ŠUPIĆ

Konstruktor: Sve je u dopuštenim granicama

Što o svemu kažu u prozvanom ‘Konstruktoru’ odgovara dipl. ing. Ivica Budimir, voditelj proizvodnje:

- Tvrtka ‘Konstruktor-inženjering’ d.d. u svom pogonu Dugobabe posjeduje pravovaljanu koncesiju, odnosno Dozvolu za izvođenje rudarskih radova u eksploatacijskom polju Dugobabe izdanu od Ureda za gospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije. Za drobilišno postrojenje posjeduje pravovaljanu uporabnu dozvolu. Godinama se vrše mjerenja koncentracije prašine kao i intenzitet buke. Svi rezultati mjerenja u skladu su s važećom Studijom utjecaja na okoliš i ne prelaze dopuštene granice.

- Sa stanovništvom mjesta Dugobaba njegujemo dugogodišnju uspješnu suradnju od kojih određeni dio radi već dugo godina u Konstruktoru. Moram naglasiti da pojedincima koji neutemeljenim i nekompromisnim zahtjevima imaju za jedini cilj zatvaranje pogona nismo u mogućnosti izići u susret.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 23:23