StoryEditorOCM
DalmacijaDVORANA NA SOKOLANI

Kojim se to sportom bavio knez Trpimir?

Piše PSD.
14. veljače 2015. - 17:42
Umjesto rješavanja kroničnog broja nezaposlenih, financijskih problema s kojima smo suočeni, rješavanja goruće problematike vezane uz komunalnu infrastrukturu, u Kaštelima je, ako je suditi po sjednici Gradskog vijeća, najveći problem kako će se zvati novoizgrađena sportska dvorana u Kaštel Sućurcu.

Upravo na tu temu prilikom jučerašnjeg zasjedanja parlamenta povela se najžešća rasprava, a pod pritiscima oporbe iz redova SDP-a i Nezavisne liste Joška Berketa, vladajući HDZ povukao je prijedlog prema kojemu je novo sportsko borilište na Sokolani trebalo nositi ime kneza Trpimira.

S takvim prijedlogom, pred Komisiju za imena ulica, trgova i spomenika, ali i pred vijećnike izišao je Mjesni odbor Sućurca, što je izazvalo brojne polemike. No, krenimo redom.

Nova dvorana gradila se duži niz godina, kako sredstvima Grada Kaštela, tako i uz pomoć “Cemexa“. Njezino otvaranje upriličeno je prije dvije godine, a nekoliko mjeseci prije toga, od strane predsjednika kašelanskih liberala Branka Radačića, kao i vodstva kaštelanskog HNS - liberalnih demokrata, krenula je inicijativa o imenovanju dvorane po preminuloj plivačkoj legendi Veljku Rogošiću.

Bazenu Rogošićevo ime

Ta inicijativa odmah po objavi nije naišla na plodno tlo, posebice kod Sućurana, pa tako naknadno nije prihvaćena ista neslužbena ideja tadašnjega gradonačelnika Joška Berketa.

Većina onih koji su se javno negativno izjašnjavali o toj ideji tvrdili su da se ime jednog plivača ne može vezivati uz dvoranske sportove, te da bi ime Veljka Rogošića trebao dobiti bazen kada se izgradi u Kaštelima. Isto tako našlo se onih koji su držali da o imenu dvorane svoje trebaju kazati Sućurani jer se dvorana nalazi na području tog mjesta, a pri tome su naglašavali kako je Veljko Rogošić ipak bio iz Kaštel Lukšića.

A upravo je to jučer na sjednici Vijeća komentirala potpredsjednica Marika Parčina koja je izrazila žaljenje što o takvoj stvari odluku donose Sućurani.

- Na ovom se primjeru vidi da smo i dalje selo, a ne civilizirani grad. Pa dvoranu na Sokolani gradili su svi porezni obveznici s područja cijelih Kaštela, a ne samo Sućurani. Imena dvorana daju se po mjestima gdje se nalaze ili po istaknutim zaslužnim sportašima. Uz dužno poštovanje prema knezu Trpimiru, nije mi jasno kojim se on sportom bavio i kakve veza sa sportom uopće ima - kazala je Parčina.

I kolega joj Joško Berket ustvrdio je kako je knez Trpimir iznad dvorane, pa i samog Gradskog vijeća, te da se pazimo toga da svakakvim, kako je slikovito kazao, kokošinjcima dajemo imena takvih povijesnih velikana.

A da se radi o dokazivanju hrvatstva ustvrdio je DSP-ovac Matko Kuzmanić upozoravajući kako se s tim prijedlogom sigurno ne bi složilo gotovo 90 posto mještana Sućurca.

Sućurani jednoglasni


Podsjetimo, u vrijeme Berketove vlasti tadašnji gradski vijećnik HDZ-a, a aktualni dogradonačelnik Zoran Bonacin govorio je: “Svjedoci smo javnog pokušaja gradonačelnika Berketa da dvorani na Sokolani dade ime pokojnog Veljka Rogošića, s čime se mi u Mjesnom odboru Sućurca nimalo nisu slagali.”

- Odlučili smo pokrenuti peticiju među udrugama kako bi dvorana u svom nazivu sadržavala ime toponima na kojemu je sagrađena, a to je Sokolana. Uz dužno poštovanje uzornom sportskom životu i zadivljujućoj sportskoj karijeri Veljka Rogošića, držimo da je neprimjereno dati ime “morskog čovika“ objektu koji je sportska dvorana. Nismo čak ni za to da dvorana nosi neko od imena “dvoranskih“ sportaša, te mislimo da u ovom dijelimo mišljenje čitave sportske i ine javnosti našega grada. Moramo kazati da podržavamo inicijativu o izgradnji bazena ili čak bazenskog kompleksa koji bi nosio ime Veljka Rogošića - izjavio je prije dvije godine današnji dogradonačelnik Bonacin.

Iako je Bonacin najavio slanje peticije udrugama, te uvažavanje mišljenja sportske javnosti, do toga nikad nije došlo, a o imenu dvorane gotovo dvije godine nije bilo nikakvih službenih prijedloga ili rješenja.

Nedavno je Mjesni odborl Sućurca jednoglasno utvrdio prijedlog prema kojem bi se dvorana zvala po knezu Trpimiru, a odluku je pojasnio predsjednik Damir Rajčić.

- Na sjednici Vijeća MO Kaštel Sućurca, održanoj 4. veljače, donijeli smo odluku da prijedlog za ime dvorane bude knez Trpimir. Odluka je donesena jednoglasno od svih devet vijećnika. Prijedlog je da se dvorani dade ime po knezu Trpimiru koji je i te kako ostavio traga u našem mjestu, a svi mi mještani Sućurca i dalje ćemo taj predio zvati Sokolana kao i do sada - kazao je Rajčić.

I u ovoj sapunici zadnju će imati politika, a do neke od idućih sjednica Vijeća, dvorana na Sokolani bit će bez imena.

JAKOV ŽARKO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 02:39