StoryEditorOCM
Dalmacijaoluja U POLJU

Kaštelanski staklenici: "Žene su brale tikvice, a onda je došla pijavica..."

Piše PSD.
3. rujna 2014. - 21:43
Samo 50 minuta nakon što su zaposlenici napustili svoja radna mjesta i tako izbjegli sigurnu tragediju, pijavica je u ponedjeljak poharala “Kaštelanske staklenike”. Prizori stravični, kao da je kroz pogone protutnjao uragan. Stakla oštricama zabodena u zemlju, nasadi prekriveni krhotinama. Nezapamćena šteta. Stradalo je osam staklenika i gotovo 7000 stakala koja su se rasula po nasadima, kao i svuda oko staklenika.

Šteta se broji u stotinama tisuća kuna, a kako nam je potvrdio direktor Marijo Paladin, sigurno će dosegnuti milijun kuna. Osim uništenih stakala i jednog staklenika kojemu je stradala gotovo cijela metalna konstrukcija, uništeni su i nasadi povrća, no već jučer je počela sanacija, koja će se odvijati u tri faze.

Sreća u nesreći

– Evo tu je jučer, 45 minuta prije nego što je pijavica sve poharala, sedam naših zaposlenica bralo tikvice – govori nam Davor Katavić, direktor proizvodnje u “Kaštelanskim staklenicima”.

– Ne usudim se ni razmišljati o tome što bi se dogodilo da su za vrijeme nevremena bile u stakleniku. Zasigurno bi bilo ozlijeđenih. Na svu sreću, radnici su u 13 sati otišli kućama, a ovo nas je nevrijeme zadesilo u 13.45. Stradali su nam i nasadi tikvica i krastavaca, uništena je gotovo trećina onoga što smo imali. Pod staklom su i nasadi korabice koja je tek niknula, kao i tri staklenika u kojima smo provodili dezinfekciju tla solarnom energijom. Dok su stakla bila na staklenicima, u tom smo procesu postizali temperaturu i do 70 stupnjeva, a sada je i to propalo – žali nam se Katavić, navodeći kako će se u prvoj fazi sanacije ukloniti dijelovi razbijenih stakala, u drugoj će se očistiti objekti, a u trećoj će se postaviti nova stakla.

Akcija čišćenja

Zaposlenici su već jučer, što nam je potvrdio direktor Marijo Paladin, nastavili s radom u dijelovima staklenika gdje je to moguće. Radili su sa zaštitnim kacigama i rukavicama, a danas svi zaposleni počinju s radovima na sanaciji staklenika i skupljanju stakla.

– Ovo nas neće omesti u našim zacrtanim planovima. Sanaciju ćemo obaviti dijelom svojim sredstvima, no tražit ćemo i pomoć od Ministarstva poljoprivrede – izjavio je Paladin.

jakov žarko

‘Nismo osigurani’

Na naš upit jesu li staklenici bili osigurani, Paladin je kazao da nisu jer mjesečna premija za osiguranje stoji gotovo 200 tisuća kuna, za što tvrtka nema novca.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 03:45