StoryEditorOCM
Dalmacijasinjski bombarder

Gradonačelniče, koliko ste dosad platili za reket?

Piše PSD.
19. prosinca 2012. - 21:23
Gostujući u emisiji sinjskog Hit-radija “Sto ljudi, sto ćudi”, sinjski gradonačelnik Ivica Glavan optužio je Slobodnu Dalmaciju da ga medijski reketari. Jedan aninimni slušatelj, kojemu su vjerojatno “nacrtali” što će pitati, zamolio je gradonačelnika Glavana da komentira pisanje Slobodne Dalmacije i njezina dopisnika iz Sinja.

“Meni je”, nastavio je taj slušatelj, “u sjećanju ostao onaj članak od prošlog ljeta gdje novinar, pišući o memorijalnoj regati Cetina 2012., neistinito piše o vašem nastupu na toj regati. I općenito mislim da su članci tog novinara više senzacionalistički, onako da od muhe napravi slona.

Pa bih molio komentar”. “Neka sila dala mi je dovoljno snage da shvatim koje sam breme odgovornosti uzeo”, kazao je u uvodu gradonačelnik Glavan i nastavio: “Znam tko se u Sinju gdje sastaje i često puta što pričaju o meni i znam zbog čega nastaju novinski članci. Ja ovdje odgovorno tvrdim da sam ja medijski reketiran od strane Slobodne Dalmacije.”

Upleo i Hrvatsku vojsku

U nastavku je Glavan ustvrdio da je na memorijalnoj regati od 17 kilometara veslao 16 kilometara i u finišu dopustio da njegovo mjesto zauzme netko drugi, a izišlo je u novinama “što je izišlo”. Naravno, Glavan ne govori istinu! Dalje Glavan veli kako je napravio veliku stvar što se kod predsjednika Josipovića izborio da u Sinj pošalje inženjeriju HV-a koja je, tvrdi, počela graditi sportsku dvoranu. Doslovno je na radiju rekao: “Doveo sam hrvatsku vojsku, najčasniju elitnu postrojbu koja je oslobodila ovu zemlju, najsvetije ratnike mi ne poštujemo, izlazi članak da nije trebalo na takav način početi graditi sportsku dvoranu”...

Još je rekao da će “dobiti političke protivnike koji se kriju iza tog novinara...”, ma što to značilo. Zaključio je kako će ostati dosljedan da se sve odluke o Sinju donose u njegovu uredu, a ne “u nikakvim kafićima, nikakvim birtijama i nikakvim planinama”. Toliko od Glavana na radiju. Govori o svemu, a ne o onome što birače zanima. Očekivalo se da će slatkorječivi čelnik sinjske izvršne vlasti ispuniti barem dio danih obećanja, rada i kruha gladnom sinjskom puku. Naobećavali su se Glavan i ostali s Liste dr. Jadrijevića: dovođenje multinacionalnih kompanija na Kukuzovac, licitirali su o stotinama i tisućama novih radnih mjesta koje će otvoriti, najavljivali zatvaranje Zavoda za zapošljavanje kao tvrtke koja će u Sinju ostati bez “sirovine”...

Ništa od toga nije ostvareno. Kada se Glavanu i njegovima to danas prigovori, a novi izbori su tako blizu, pa će građanima trebati položiti račun, onda blagoglagoljivi gradonačelnik alkarskoga grada gubi smirenost, a bogme i smislenost onoga što mu prelazi preko jezika. Kada smo u utorak nakon preslušavanja rečene radijske emisije utvrdili da je doista rekao “Ja ovdje odgovorno tvrdim da sam ja medijski reketiran od strane Slobodne Dalmacije”, e-mailom smo zamolili Ivicu Glavana objašnjenje takvog kvalificiranja naših novina.

Pretpostavljajući da nije bio svjestan što je rekao, objasnili smo gradonačelniku Glavanu da izraz “reket” u najširem smislu označava stjecanje ekonomske koristi organiziranim kriminalom. U užem smislu izrazom “reket” označava se “plaćanje zaštite”, kada pojedinci ili tvrtke moraju kriminalcima davati novac ili usluge u zamjenu za vlastitu sigurnost i neometano obavljanje djelatnosti.

Možemo i na sud!

Zamolili smo gradonačelnika Glavana da nam pobliže objasni čime ga to Slobodna Dalmacija medijski reketari, koliko je na ime tog reketa do sada platio Slobodnoj Dalmaciji u novcu, odnosno koje joj je usluge bio prisiljen činiti. Upozorili smo Ivicu Glavana da ćemo, ako se ogluši, posegnuti za sudom. Ako se ne ispriča. Ivica Glavan nije se oglasio. Nije to ništa novo. Kad treba nešto argumentirati, onda blagoglagoljivi sinjski gradonačelnik ostaje bez riječi.

toni paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 16:32