StoryEditorOCM
DalmacijaUGOSTITELJI SU PUNI HVALE ZA SVOJE BOSANSKE GOSTE, KOJI SU GODINAMA VJERNI JADRANU

GOSTI NE MARE ZA TEKST Majda iz Zenice: Dolazim i dogodine

Piše PSD.
29. srpnja 2011. - 13:40
Ocjene dane u tekstu “Gosti koji su višak” i objavljene u tjedniku “Makarsko primorje”, a koje su izazvale ogorčenje građana BiH, Veleposlanstvo Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj smatra uvredljivim i neprihvatljivim.

Ne želimo kvalificirati stav autora teksta vezan sa stupanj kulture gostiju iz BiH, niti ocjenu o potrošnji istih, jer autor teksta zaboravlja da su gosti iz BiH bili najbrojniji gosti Makarske i punili su privatne i druge kapacitete ovog grada, pored svojih odmarališta na području Makarske rivijere, te uvijek bili, pa i danas su, rado viđeni gosti.

Gosti iz BiH mogu ljetovati i u drugim mjestima Dalmacije, ali postoji i drugi motiv bosanskohercegovačkih gostiju - dugogodišnja tradicija korištenja odmora u mjestima Makarske rivijere, što je sigurno utjecalo na razvoj Makarske i drugih mjesta ove rivijere, a što autor spomenutog teksta ne želi znati.

Očekujemo da će sami stanovnici Makarske imati što reći autoru tog, krajnje neprihvatljivog teksta, koji ne pridonosi razvoju dobrih odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske – danas potvrđenih čestim susretima najviših dužnosnika, diplomatskim aktivnostima i susretima predstavnika drugih institucija naših dviju država.

Vjerujemo da Makarani neće dozvoliti da njihov grad poprimi atribute ksenofobije i netrpeljivosti, što bi sigurno rezultiralo zaobilaženjem njihove lijepe rivijere, ne samo od strane gostiju iz BiH, kaže se u priopćenju Veleposlanstva BiH, koje je upućeno hrvatskim medijima uz napomenu da Veleposlanstvo BiH u Zagrebu ocjenjuje da istup jednog pojedinca ne može utjecati na stav bosanskohercegovačkih građana prema stanovništvu Makarske, a, jasno, niti na odnose širih razmjera…“

No, pitali smo i turiste iz BiH, što misle o spornom tekstu u “Makarskom primorju”. - Došla sam sa sedam cura i prelijepo nam je. Prezadovoljni smo smještajem, hranom, zabavom, izlascima, ljudima. Napišite da nam je super.

Nikakvih problema nismo imale! Jedini je problem što smo jako umorni nakon kupanja pa ne možemo dugo noću ostati vani. Krafne na plaži obožavamo, a palačinke i sladoled navečer. Ako Bog da, dolazimo i dogodine, poručuje Majda Linić iz Zenice kojoj očito nikakvi napisi ne mogu pokvariti ljetovanje.

Novinarska opsada

Nakon uzavrelih komentara na internet portalima na tekst “Gosti koji su višak”, što ga je kao izvršni urednik u “Makarskom primorju” potpisao Ivo Ćurković, nema medijske kuće čiji novinari nisu pohrlili u Makarsku.

- Nikoga mi nije bila namjera uvrijediti i mislim da u tekstu to nisam niti učinio. Vozio sam se prije petnaestak dana u jednom od dvadesetak autobusa što Srednju Bosnu povezuju s primorjem.

Ono što sam od putnika čuo kako plaćaju povratnu kartu od 17 do 20 DEM (do 80 kn), kako su kupili voće za 1 marku (4 kn), i nose ga u putnim frižiderima, kako skuhaju kavu i nose je u termosici, pa i vodu, kao i ručak, iznio sam u tekstu kao istinitu činjenicu. Izletnici opterećuju prekrcate plaže na kojima je veliki nered, pa sam pisao u smislu da bi se netko trebao pobrinuti da plažu organizira. Nisam rekao da su krivi gosti koji ne troše, ili autobusni prijevoznici koji nikome ništa ne plaćaju, budući da je i parking za njih preko puta Veprica besplatan.

Sve turističke destinacije teže kvalitetnim gostima, znači boljim potrošačima. Tako je u svijetu, ne samo u Hrvatskoj. Znači li to segregaciju i uvredu onima koji ne mogu to platiti? Jednako sam pisao i o gostima iz istočnih zemalja koji unatoč carinskim propisima RH donose svu hranu za cjelokupan odmor i ostalo što im na odmoru može zatrebati.

Pitanje je zašto to carina tolerira. Na to se žale iznajmljivači i svi koji rade u turizmu, ali je grijeh kada se o istini javno progovori. Zar nije makarski gradonačelnik donio prije dvije godine odluku da se ne smije jesti na plaži i napravio stolove, a koju je jednostavno u toj masi nemoguće provesti. Neka netko kaže može li se u takvom anarhičnom stanju kupati gosti koji skupo plaćaju smještaj u hotelima s tri i četiri zvjezdice na plaži – brani se Ćurković.

Anarhija

Lani je u Makarskoj ljetovalo 9 posto gostiju iz BiH, ostvareno je 14 tisuća dolazaka i uknjiženo 69 tisuća noćenja. Nitko u Makarskoj ne pravi razliku među turistima, svi poručuju kako je svaki gost dobrodošao. Na onima koji vode makarski turizam i na vlastima je odgovornost zašto do sada nisu sredili anarhično stanje na kupalištima.

ana dragičević

 

Boro Ravlić: Na plažama vlada kaos

Što bi mi da nam nema gostiju iz BiH i drugih iz bivše države? Kakve bi goste imali? Makarska je proslavila stogodišnju tradiciju, uvijek je bila otvorena za svakoga turista. To uostalom svi oni osjećaju i vraćaju se dok im god ponuda odgovara. Svi se oni osjećaju kao kod kuće, i kažu mi to u kontaktima. A mi se trudimo biti dobri domaćini. Druga je stvar organizacija plaže na kojoj vlada kaos. Do mora se gazi preko 200 šugamana, pa Nijemcima i nekim turistima iz drugih zapadnih zemalja ne pada na pamet doći ovdje na ljetovanje.


 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 19:48