StoryEditorOCM

Festival znanosti Sinj: ekoteologija - sinergija religije i prirode

Piše PSD.
18. rujna 2014. - 12:08
Od utemeljenja prije pet godina na Festivalu znanosti Sinj dominirali su znanstvenici i teme s područja fizikalnih, bioloških, biomedicinskih i tehničkih znanosti.

Četvrti dan ovogodišnjeg Festivala donio je zadovoljštinu ljubiteljima društveno-humanističkih znanosti kroz četiri izvanredno uspješna predavanja vrhunskih znanstvenika i stručnjaka kao i okrugli stol iz istog područja.

"Ekoteologija i ekologija mira" bio je naslov teme izlaganja fra Luke Tomaševića, redovitog profesora KBF-a Sveučilišta u Splitu. Kroz svoj razvoj čovjek se doveo u poziciju da je postao objektom vlastite znanosti. Pritom se postavio mjerom svih stvari, a zapravo je jedini pravi predator.

Ekoteologija je, kaže Tomašević, položaj i odnos čovjeka prema prirodi i Bogu, to je konstruktivna teologija koja proučava međuodnos religije i prirode i promišlja kako pomiriti održivost i ljudsku dominaciju nad prirodom.

Tonći Matulić, dekan KBF-a Sveučilišta u Zagrebu, govorio je na temu "Važnost bioetike za znanstvena istraživanja".

Matulić je kazao da je Nurnberški kodeks preteča onogašto se danas naziva bioetika, posebno u znanstvenim istraživanjima. On je naglasio da je Katolička crkva promicatelj bioetike i utemeljitelj ustanova koje promiču bioetiku kako bi bdjeli nad ljudskim vrednotama.

Jasna Ćurković Nimac, rođena Sinjanka angažirana na Institutu Ivo Pilar, govorila je na temu "Religija i moral: Da li su religiozni ljudi moralniji od nereligioznih i da li bi trebali biti?"

Različiti znanstvenici, kazala je, imaju suprotne stavove, ali zato čak 59 posto ljudi, izuzev Zapadne Europe, smatra da religija pozitivno utječe na moral. To je mišljenje, kazala je Ćurković Nimac, prevladavajuće i u Hrvatskoj.

Križo Katinić s Medicinskog fakulteta u Osijeku koji je i v.d. Predstojnika Klinike za psihijatriju KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu, održao je predavanje na temu "Gdje je intelektualac danas?".

Odsgovorio je da psihosocijalne odrednice ukazuju na njegovo izgubljeno poslanje. Intelektualac danas je, dakle, s izgubljenog nekadašnjom pozicijom, a nova je upitna, kazao je.

U nastavku je održan okrugli stol na temu "Kakvi znanstvenici i intelektualci trebaju Hrvatskoj?". Na panelu su sudjelovali Slaven Letica, fra Luka Tomašević i Danica Ramljak, a moderatorica je bila Davorka Matić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 21:25