StoryEditorOCM
Dalmacijafešte na braču

Fešte na Braču: Supetar i Ložišća slave zaštitnike

Piše PSD.
27. lipnja 2009. - 20:26

Višednevna proslava blagdana sv. Petra, zaštitnika Supetra, i Dana grada, počela je komedijom “Cinco i Marinko” u izvedbi glumaca Vedrana Mlikote i Danka Ljuštine, a nastavljena je koncertom Zbora HRT-a. Taj je zbor prvi put gostovao na Braču, a pod dirigentskom palicom Tonća Bilića izveli su djela Lukačića, Skjavetića, Hatzea, Papandopula i Kuljerića.

Na blagdan sv. Petra, supetarskog patrona, u ponedjeljak, održat će se svečana sjednica Gradskoga vijeća, dok će središnju blagdansku misu, s procesijom u 19 sati, predvoditi mladomisnik don Pave Gospodnetić iz Postira. Večernju feštu najavit će sinjske mažoretkinje i plesačice Talent studija “M”, a potom će uz grupu “Bolero” posjetitelje i goste zabavljati splitski pjevač Jole.

Fešta u Supetru završit će tradicionalnim velikim vatrometom. Blagdan svetog Ivana i Pavla, svojih nebeskih zaštitnika, i Dan mjesne fjere, misnim slavljem i procesijom te tradicionalnom plesnom zabavom proslavili su stanovnici Ložišća na Braču.

Ložišća su se pročula po svom zvoniku, koji je za mnoge najljepši u Dalmaciji, a podignut je po projektu Ivana Rendića, a posljednjih godina i po tome što njime vladaju žene, njih sedam članica Mjesnog odbora.

Po riječima predsjednice Helene Valerijev, užežin fešte, zasukale su rukave i očistile crkvu, pripremile kipove za procesiju, a na sam dan fešte organizirale su plesnu zabavu.

Ivica RADIĆ/EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 17:04