StoryEditorOCM
Dalmacijakakva statistika

Evo zašto gazda Studenca mora vjerovati policiji oko pronalaska atentatora

Piše PSD.
25. veljače 2014. - 10:34
Ako je suditi po statistici ranjeni,  vlasnik Studenca Josip Milavić može s puno nade može vjerovati da će splitska policiija riješiti i kazneno djelo pokušaj njegovog ubojstva u Omišu.

Iz službenog odgovora kojeg smo dobili iz PU splitsko-dalmatinske iščitava se podatak da je u proteklih pet godina (od 2009. do 2013.) na području Splitsko-dalmatinske županije zabilježeno pedeset pokušaj ubojstva, a samo dva i pokušaja ubojstva splitska policija nije uspjela riješti.

Iako staro kriminalističko pravilo glasi - ako se ne nađe počinitelj u roku od 24 sata sve manje je za vjerovati da će uopće i pronaći - dosadašnji rad ove Uprave na ovim djelima "drži" nadu da i ne mora biti tako.

Ako zahvatimo malo dublje u povijest ove Uprave, onda je statistika rješenosti ovih kaznenih djela PU SD još "briljantnija".Naime u zadnjih šesnaest godina bio je 261 pokušaj uobjstva,a samo četiri ta kaznena djela
nisu riješena i splitska policija nije uhitila počinitelja.

Najviše pokušaja ubojstva na području PU SD u zadnjih šesnaest godina bilo je 1998 kada je počinjeno 27 takvih djela,a najmanje pokušaja ubojstava bilo je 2011 i 20012 (svake godine po sedam) pa se može smatrati da je
trend počinjenja ovih kaznenih djela u značajnom opadanju.

Znamo da ova statistika neće puno pomoći Milaviću ako policija u njegovom slučaju ne nađe počinitelja,isto kao što ova statistika ne znači ništa ni ovoj četvorici čije napadače policija nikada nije otkrila.

M. DIDIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 17:14