StoryEditorOCM
DalmacijaJADI HVARSKIH TEŽAKA

"Dva milijuna kuna od tvrtke ‘Plančić’ naplatiti mogu samo preko suda"

Piše PSD.
6. ožujka 2014. - 14:10
Kad je u studenom prošle godine Antun Plančić, prvi privatni vinar s područja bivše Jugoslavije, pred novinarima otvorio dušu i objasnio kako je raznim poslovnim smicalicama i u borbi s državnom administracijom izgubio većinsko vlasništvo, a početkom srpnja iste godine i upravljačka prava nad tvrtkom “Plančić” d.o.o. iz Svirča, na to nitko nije ozbiljnije reagirao.

Naime, objasnio je da “Croatia Lloyd” iz Zagreba ima 51 posto vlasništva u tvrtki, a da je njega na mjestu direktora zamijenio Tomislav Tukić, pa su kooperanti, dakle vinogradari, dobavljači, obrtnici itd., računali da će se s promjenama situacija u tvrtki možda popraviti, bolje rečeno, da će konačno moći naplatiti svoja potraživanja. Međutim, grdno su se prevarili, sada ih Uprava prisiljava da to dokažu sudskim presudama kako bi bilo uzeto u obzir.

Plančić priznaje dugovanja

– Dugovanja tvrtke s vremenom su se gomilala i navodno su dosegnula dva milijuna kuna, a bivši direktor imao je neki dogovor s težacima da će njihovo grožđe kupljeno posljednjih pet-šest godina platiti kad završi neke projekte koji su bili u tijeku, primjerice sadnju vinograda kod Poljica površine 262 hektara, naravno, uključujući i kamate.

Računali smo, naš je čovjek i krenut će mu jednog dana, no otkad je na njegovo mjesto zasjeo Tomislav Tukić, Uprava to ne želi platiti. Pokušali smo razgovarati i s predsjednikom Nadzornog odbora Zoranom Vrcanom, koji je i prije bio član toga tijela, te smo zaključili da oni s nama ne žele nikakav kontakt, razgovor, nagodbu i slično. Naprotiv, oni kažu da ih tužimo i, kad dobijemo pravomoćne sudske presude, da će onda postupiti po njima – kaže Stipe Milatić iz Svirča, koji od tvrtke “Plančić” d.o.o. potražuje oko 150 tisuća kuna.

Tome je dodao da Antun Plančić, koliko mu je poznato, priznaje sva dugovanja prema ljudima, naposljetku, oni o tome imaju i dokumentaciju. On je osobno od njega 2010. ili 2011. godine dobio memorandum s priznanjem duga i rokovima otplate, pa čak i zadužnicu na 100 tisuća kuna, što je uspio naplatiti.

Za preostali dug pokrenuo je ovršni postupak, ali sadašnja ga je Uprava zanijekala pa o tome treba odlučiti Trgovački sud u Splitu. Sve se to događa iako su i za tvrtku najbolje nagodbe, jer joj je bio spreman otpisati kamatu od 2010. godine samo da se počne s isplatama, a slično bi postupila i većina drugih vinogradara. Takav se stav, nažalost, ne uvažava, nego se, štoviše, šuška da je prije četrdesetak dana dio dokumentacije tvrtke završio u kontejnerima za smeće u Vrbanju.

Ne uspiju li na sudu, lozuće osuditi na - vađenje

– Ničim nismo zaslužili da se ovako odnose prema nama. Vjerovali smo da braća Plančić jačaju tvrtku i da će dugovanja biti isplaćena. Sada nas se goni na sud, a nismo sigurni da tvrtka neće završiti u stečaju ili, nedajbože, u likvidaciji prije nego što se postupci završe.

U neizvjesnosti smo, ne znamo hoćemo li dalje obrađivati tu lozu, a i troškovi obrade su veliki. Moramo registrirati i naša vozila, nitko više ne ide u vinograd na muli, kao nekad, pa zašto onda Uprava ne razgovara s težacima i ne dogovori isplatu njihovih potraživanja na rate, dakle obročno – pita se Lado Pavičić Ivelja iz Vrbanja, kojemu nije isplaćeno više od 300 tisuća kuna.

Žali se i Ante Gabelić iz Vrboske koji s mukom obrađuje svoje vinograde, a posljednjih šest godina za to, kako iznosi, nije dobio ni kune, tako da su dugovanja narasla čak do 340 tisuća kuna. Njegov sumještanin Stipe Lučić potražuje 127 tisuća kuna od tvrtke “Plančić” d.o.o.

Težaci se, veli, općenito boje sudova, ali četvorica njih ipak su se odvažila i već su pokrenuli postupak, pa će pratiti kako će oni u tome proći. Ako bude prava i pravde, te uspiju naplatiti svoje trude, i ostali će krenuti njihovim putem. A ako ne dobiju, onda im ne preostaje ništa drugo nego izvaditi loze, kao što se to, nažalost, posljednjih mjeseci već radi na južnoj strani našeg najsunčanijeg škoja.

MIRKO CRNČEVIĆ

Teo Božiković: Meni su dužni 520.000 kn

Prema obračunu od 31. prosinca 2012., moja potraživanja za otprilike posljednjih pet godina narasla su na 520 tisuća kuna. Teško sam uspijevao obrađivati lozu, a pravilu sam dobivao samo neke sitnice, prije berbe bi došla i obećanja, pa do danas ništa. Sad bih još morao i na sud, unatoč svoj dokumentaciji, a poznavajući kako se postupci rastežu, od sudova bih još i mogao jesti kruha, ali ovi stariji zasigurno ne. Barem Vrcan zna sve što se događalo u tvrtki, ali s nama jednostavno ne kontaktira. On, Uprava i ostali zaposlenici redovito primaju dobre plaće, prodaju vino, zapravo žive od našeg minulog rada. Za Poljica su kupljena dva radna stroja na leasing i nama se stalno objašnjavalo da banka “kupi” novac upravo za to, a sada se, čujem, i njih žele riješiti – s gorčinom govori Teo Božiković, koji sumnja da će Uprava s vremenom obezvrijeđenu tvrtku odvesti u stečaj.

Tukić: Protiv Plančića su podnesene kaznene prijave

Ne želim komentirati bjesomučne i nesuvisle napade, odvratne izmišljotine i podmetanja Ante JerkijaPlančića. Da su oni upropaštenoj vinariji posvetili samo upola manje vremena nego što ga danas posvećuju mojem blaćenju, svi bi bili zadovoljniji, i njihovi zaposlenici, dobavljači i država kojima su ostali dužni milijune.

Pokušajte razgovarati s nekima od njih, možda će oni biti raspoloženiji ispovjediti svoju muku s navedenom gospodom. Osim toga, podnesene su opsežne kaznene prijave nadležnim tijelima RH u kojima su detaljno opisane milijunske štete nastale u poslovanju od 2009. do 2013. godine, a za što je uvelike odgovorna navedena gospoda, te je i s tog aspekta neprimjereno davati bilo kakve daljnje izjave – odgovorio je Tomislav Tukić, direktor tvrtke “Plančić” d.o.o. iz Svirča, dok je Zoran Vrcan objasnio da je “Croatia Lloyd” njezin većinski vlasnik još od 2009., što god to značilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:10