StoryEditorOCM
DalmacijaMJEŠTANI RODNOG SELA PREMIJERA SANADERA ŽALE SE NA NESNOSNU BUKU IZ ‘KONSTRUKTOROVA’ KAMENOLOMA

Dugobabe zovu u pomoć premijera: Ive naš, pomozi!

Piše PSD.
20. listopada 2008. - 12:14

Najprvo san se javila premijeru Ivi. Mislin, tu su mu korijeni, pa neće valjda da mu selo izgleda ko ruglo - jada se Vinka Kulić, kojoj se nitko od nadležnih nije obratio, pa se ona obratila psihijatru

Dugo traje prepirka oko ‘Konstruktorova’ kamenoloma, drobilišta kamena i asfaltne baze u Dugobabama; mještani čije su kuće bliže pogonima lude, tuže i prijavljuju svemoćnu građevinsku tvrtku inspekcijama i državnim službama, a oni udaljeniji, osobito obitelji iz kojih je netko zaposlen ondje, šute i gledaju svoje posle.

Velika kava ne može se ne vidjeti, ukopana je u brdo, područje oko nje prekriveno je finom prašinom, klapanje je uobičajena pojava, pa se mir i čisti zrak Dugobabama može vratiti jedino ako u starom kraju vikendicu odluči podići njihov najslavniji sin – premijer Ivo Sanader.

Sada s vremena na vrijeme frku dignu Kulići, njihove su dvije kuće tristotinjak metara udaljene od kave, pa im je imanje zasuto prašinom, a glave im pucaju od buke. Pokazuju nam papir iz Sabora na kojem stoji da je Državni inspektorat utvrdio kako ‘Konstruktor’ ima dozvolu za rudnik tehničkog kamena, ali ne i za drobljenje.

- Danas su tiši i manje praše, jer sam se jutros javila u radioemisiju. Tako je i kad dođu inspektori: buka i prašina se smanje do granice dozvoljenog, pa mir traje dva, tri dana. A onda opet po starome, cilo misto grmači i zvrči, čak i noću – jada se Vinka Kulić, koja se obraćala redom: premijeru Sanaderu, čiji su korijeni iz Dugobaba, predsjedniku Mesiću, Saboru, USKOK-u, Policiji, Sudu za ljudska prava u Strasbourgu, Državnom inspektoratu, Županiji i Općini Klis.

Nezadovoljni Kulići pokazuju dopise koje su poslali
Kad ništa nije pomoglo, javila se – psihijatru. Pa se kljuka tabletama za smirenje.

- Najprvo san se javila premijeru Ivi. Mislin, iz ovog su mu kraja korijeni, desetak puta je ovde bija zadnjih godina, jedanput davno čak i u mene doma, pa neće valjda da mu selo izgleda ko ruglo. Zar nismo ništa bolje zaslužili od kamenoloma i asfalta?! Ko zna jel došlo pismo do njega - pita se Vinka kojoj su otpisali da će sve preuzeti Ministarstvo graditeljstva.

Đava nosi vinograde

- Okrene li vitar, sve se napuni prašine, od smrada asfalta se ne može živit, vinograde će đava odnit, a kamioni koji voze žalo nemaju cerade, sve pada okolo. Zavod za javno zdravstvo je boce od kukumara stavija kilometar daleko, pa šta će uvatit u njih?! A točno na dan kad se dođe mirit buka sve utiša – priča Ivan Kulić, dodajući kako je ‘Konstruktorov’ pogon u Dugobabama trideset godina, ali su pravi problemi počeli 2000. godine kad se gradila autocesta.

- Rekli su da će buka, smrad i prašina trajat dok prođe cesta, pa smo mučali. Prošla je cesta, ali oni i sad drobe punom parom, mada im je zabranjeno. Predsjednik Mjesnog odbora Nikola Pisac po komšiluku je skupljao potpise za pristanak da ‘Konstruktor’ selu dava 250 tisuća kuna naknade godišnje, ali to se pritvorilo u peticiju za ostanak kave! Priti se otkazima za desetak mištana koji tamo rade, ako se buna nastavi, pa se i nama stvorio problem sa po’ sela! Nema pomoći niotkud – jada se Kulić.

Zbog mina u kamenolomu napuklo je nekoliko kuća, a vlasnici su tužili ‘Konstruktor’.

- Nismo protiv kave, ali nismo ni odštetu još dobili. Kuća nam je rastrešena, a jednom je meni prozor u ruci puka dok sam ga prala. Ima više kuća napuknutih u selu, ali ljudi muče, boje se svega i svečesa – objasnila nam je Marica Vučica, jedna od oštećenih.

- Peticija većine mještana je pokazala da nisu protiv pogona. Ne znam zbog čega bi se bunili, tamo je sve po propisima – kratko nam je kazao predsjednik MO Nikola Pisac, napomenuvši kako će ‘priko policije’ doznati kako smo došli do broja njegovog mobitela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 16:38