StoryEditorOCM
Dalmacijaprašina i buka obitelj kulić iz dugobaba na bijeloj plahti imenovala odgovorne za njihov nepodnošljivi život u susjedstvu kamenoloma

Dugobabe: "Tutanj kamiona i strojeva ne da sna, budi nas u šest ujutro"

Piše PSD.
27. studenog 2009. - 15:10
Jel’ mi zato sin bija u ratu, za ove lopove ovde? Danas su mi unuku od deset miseci probudili ujutro u šest sati i tutnjali, kamionima, strojevima... Umisto vrtića i škole, mi ovde imamo trovaru, da nas izludi, ubije i otruje. Osam godina se tužimo s njima, Općinom, Županijom, Ministarstvom...

Nemaju oni nikakve papire i sve rade nelegalno. Ivo Sanader nas je ispred kuće tapšao po ramenu i obećavao da će zatvoriti kamenolom. Eto, vidimo kako je zatvoren - ogorčeni su Ivan i Vinka Kulić, umirovljenici iz sela Dugobabe u kaštelanskom zaleđu, inače prvi susjedi lokalnog kamenoloma koji eksploatira splitski “Konstruktor-inženjering”.

Ispred kuće Kulićevih u Dugobabama u četvrtak je izvješena plahta, kao prosvjedni transparent, s imenima nekolicine lokalnih i nacionalnih vlastodržaca koje ova obitelj smatra odgovornima za pogoršane uvjete života pokraj kamenoloma, te ih optužuju za korupciju.

U kući im stoji pregršt dokumentacije i novinskih isječaka kojima dokazuju svoje višegodišnje sporenje s upravom kamenoloma.

Tvrde kako ih ostali mještani ne podržavaju u prosvjedu jer su drugi našli radno mjesto upravo u tom kamenolomu, a buka i zagađenje iz pogona mnogo se više osjećaju na rubovima eksploatacijskog polja kamena, odnosno na njihovu imanju, negoli u unutrašnjosti sela Dugobabe.

Krnić: Dok ne dobijemo dozvole, nećemo ni raditi

 - Pogon radi samo za one djelatnosti za koje ima valjane dozvole, a to je vađenje kamena pomoću “pokretnog postrojenja”. Proteklih 13 mjeseci mi uopće ne radimo sa “stabilnim postrojenjem” upravo zbog toga što nemamo sve potrebne dozvole za nastavak rada, usprkos valjanoj koncesiji.

Jutros nam je došla komisija iz ZAST-a (Zavoda za zaštitu na radu, zaštitu od požara i zaštitu čovjekove okoline, op.a.), upravo zbog mjerenja buke i zagađenja, odnosno zbog ishođenja svih potrebnih dozvola za nastavak našeg rada.

Dok ne dobijemo dozvole, nećemo ni raditi, a kakvi su rezultati mjerenja, vidjet ćemo uskoro, tvrdi Josip Krnić, voditelj pogona “Dugobabe”, splitskog “Konstruktor-inženjeringa”.

Reporteri su u trenutku posjeta na kamenolomu zatekli tek nekolicinu dokonih djelatnika, dok nije bilo nikakvih vidljivih (ili slušnih) znakova proizvodnje. U Dugobabama se većina seljana odbila izjasniti o problemu zagađenja iz kamenoloma, pojašnjavajući kako im je “Konstruktor-inženjering” jedini poslodavac kojega u mjestu mogu pronaći.

petar dorić

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 02:53