StoryEditorOCM
Dalmacijajoš jedno povlačenje francuza

Država vraća sebi ‘Sunčani Hvar’?

Piše PSD.
17. srpnja 2013. - 11:55
“Orco grupa” objavila je u utorak kako je s hrvatskom Vladom postigla preliminarni sporazum o stabiliziranju “Sunčanog Hvara”, a prvi rezultat dogovora je obustava arbitraža koje su u tijeku između Hrvatske i luksemburške kompanije.

- Obje strane suglasile su se o naporu za postizanjem trajnog rješenja kojim će se definirati buduća suradnja kroz novi dioničarski ugovor - navodi se u priopćenju “Orco grupe”, dok Jean-Francois Ott, čelnik tvrtke, ističe da je riječ o “značajnom koraku naprijed prema oporavku ‘Sunčanog Hvara’”.

Nešto više o detaljima sporazuma pokušali smo doznati od Agencije za upravljanje državnom imovinom, ali nismo dobili odgovor. Neslužbeno doznajemo kako su zahtjevi “Orco grupe” išli za tim da se potraživanja države prema “Sunčanom Hvaru” zbog neplaćenih poreza, vrijedna 15,8 milijuna kuna, pretvore u vlasničke udjele, čime bi država u hvarskoj hotelskoj tvrtki ponovno imala više od 50 posto vlasništva.

Riječ je o potpuno drukčijim zahtjevima u odnosu na dosadašnje pregovore, budući da je “Orco grupa” nastojala povećati vlasnički udio u odnosu na državu. Inozemni partner u “Sunčanom Hvaru” ima 55,6 posto dionica, dok je Hrvatska vlasnik 31,7 posto dionica. Nove pregovaračke pozicije jasnije su kada se zna da otočnoj kompaniji stalno prijeti mogućnost da banke svoja potraživanja pokušaju naplatiti u stečaju ili zapljenom nekretnina. No, povećanje dioničkog udjela države ne bi nužno značilo i kraj trvenja u Hvaru jer bi “Orco” mogao otkupiti 10-ak posto dionica koje drže mali dioničari i ubrzo vratiti većinsko vlasništvo.

M. Kavain


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 09:51