StoryEditorOCM
DalmacijaDVA POGLEDA

Država se usprotivila smanjenju vrijednosti ‘Sunčanog Hvara’

Piše PSD.
10. rujna 2014. - 13:22
Na prijedlog Orco grupe, Skupština dioničara hotelskog poduzeća “Sunčani Hvar” jučer je većinom glasova donijela odluku o smanjenju vrijednosti kompanije za 175 milijuna kuna. Protiv te odluke glasao je predstavnik države na Skupštini dioničara “Sunčanog Hvara” Robert Pende, koji nije dao svoj glas ni za razrješnicu Uprave i smjene u Nadzornom odboru.
– Ne možemo dati razrješnicu Upravi i Nadzornom odboru tvrtke koja je završila u predstečajnoj nagodbi, to je načelan stav koji smo primijenili i ovom prilikom. Što se tiče odluke o pokrivanju gubitaka, mi smo svjesni da se gubici moraju riješiti. No, inzistiramo na tome da nam se predoči program restrukturiranja “Sunčanog Hvara” prije odluke o pokriću gubitaka – obrazložio je stajališta države na Skupštini dioničara “Sunčanog Hvara” Robert Pende.
On je otkrio da se s Upravom i suvlasnicima “Sunčanog Hvara” razmjenjuju stajališta o budućnosti “Sunčanog Hvara” i izrazio nadu da će na ročištima predstečajne nagodbe biti usvojene zajedničke odluke o daljnjem poslovanju tvrtke.

Gubici iz prošlih vremana

– Želimo vidjeti planove ulaganja u “Sunčani Hvar” i održivi plan poslovanja tvrtke – poručio je Pende. Naveo je i kako postojeću Upravu “Sunčanog Hvara” ne smatra isključivim krivcem za gubitak od 175 milijuna kuna u 2013. godini.

Referirajući dioničarima o poslovanju “Sunčanog Hvara” u prošloj godini, predsjednica Uprave tvrtke Gordana Tomičić ustvrdila je da se gubitak odnosi na prezaduženost tvrtke iz prošlih vremena, a da je redovito poslovanje profitabilno i stabilno.
– Lani je ostvaren rast prodanih soba za 2,2 posto i porast noćenja za 1,6 posto. Poslovni prihodi društva iznose 140,9 milijuna kuna, a operativna dobit 37 milijuna kuna – navela je Gordana Tomičić.

Gubitak od 175 milijuna kuna sanirat će se, osim smanjenjem nominalne vrijednosti dionice “Sunčanog Hvara”, i iz buduće dobiti društva. U kolikom omjeru, bit će jasnije tijekom provođenja predstečajne nagodbe.

Većinom glasova dioničari su prihvatili ostavke na članstvo u Nadzornom odboru “Sunčanog Hvara” Jeana Francoisa Otta i Nicolasa Tommasinija, a na njihova mjesta imenovani su Pavel Menšik i Martin Matula. Usvojen je i prijedlog Uprave da se članovima Nadzornog odbora za rad u prošloj godini isplati po 1600 kuna mjesečno u neto iznosu.



VEDRAN MARJANOVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 12:05