StoryEditorOCM
Dalmacijasolinjani i njihovi gosti uživali u tradicionalnoj zabavi uz jadro

Ante Grgić, slavodobitnik Alke na rici

Piše PSD.
24. kolovoza 2008. - 12:22

Osam puta u ništa, osam puta u jedan, sedam puta u dva i pet puta u sridu, rezime je 4. solinske alke na rici, koju su i ove godine, u suradnji s gradom Solinom i solinskom Turističkom zajednicom, uspješno organizirali članovi ŠNRD-a Jadro.

Solinska alka na rici postala je sastavni dio ribarske fešte, koja se već nekoliko godina zaredom organizira u samom centru Solina, a kao i prijašnjih godina, organizatori su se pobrinuli svojim sugrađanima osigurati, uz vožnju sve atraktivnije Alke i dovoljne količine besplatnog jela i pića, i glazbenu pratnju “Tria Suveniri”, koji su se pobrinuli da fešta o’ ribe potraje do kasnih noćnih sati.

Na samoj Alci, ove je godine nastupilo 14 natjecatelja, trčale su se, odnosno, vozile dvije utrke i, za razliku od prijašnjih godina, nitko nije pao, nitko se nije okupao, a ni “konju” nije ponestalo nafte i penta se nije pokvarila.

Atraktivnost ove neobične inačice one originalne Sinjske alke, privukla je u središte Solina rekordan broj gledatelja, a da sve bude u skladu s originalnom, pobrinuo se trubač Jakov Jurić, koji je označavao početak svake trke, jedino je nedostajao top s Kamička nakon svake “sride” pa da osjećaj kako se nalazite na trkalištu u Sinju bude potpun.

Tko će postati slavodobitnik 4. solinske alke na rici, nije se znalo do samog kraja, ali kako posljednji “riječni” alkar u drugoj utrci nije uspio pogoditi u sridu, prijelazni pehar i slavodobitnička čast za pet pogođenih punata, pripala je Anti Grgiću koji je, kaže, za utrku trenirao tek jedan dan.

Kako bi svojoj Alci osigurali dugovječnost, solinski su se ribiči ove godine odlučili u Alku uključiti i svoje mlađe članove, tako da su nakon velikih, Jadrom zaplovili i mali alkari, odnosno, prvi put se “vozila” i dječja solinska Alka.

Nakon Alke uslijedila je prava ribarska fešta uz 70 kg marinirane srdele, 100 porcija brujeta i 200 kg pastrve, a iako je bilo planirano pripremiti 300 kg srdele, zamalo su Solinjani ostali bez nje, jer dostavljač je na putu doživio prometnu nezgodu, pa je riba, umjesto pored Jadra, završila pored ceste.

Međutim, ribiči su se snašli i u posljednji su čas od drugog dobavljača dobili 200 kg ove morske poslastice, a i pored obilnih količina ribe, na kraju se gotovo tražila porcija više.

vesna boban / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 17:56