StoryEditorOCM
DalmacijaOSUĐEN

Anđelko Stanojević prevario štićenice: Ne mogu Višanima pogledati u oči

Piše PSD.
11. lipnja 2014. - 16:42
Ni predstavnik USKOK-a niti okrivljeni Anđelko Stanojević(69), bivši predstojnik Podružnice Vis Centra za socijalnu skrb u Splitu, nisu se jučer pojavili na izricanju presude za zloporabu položaja i ovlasti.

Sudsko vijeće osudilo je Stanojevića na ukupno dvije godine zatvora što je preinačeno u uvjetnu kaznu s rokom kušnje od pet godina. Također, određeno mu je da novac, 10 tisuća eura i 9 tisuća kuna, mora vratiti nasljednicima pokojne štićenice Centra Jelene S. koja je umrla u studenom 2011. godine.

Dakle, Stanojević je jučer osuđen jer je zloporabio svoj položaj tako što je, na poticaj i traženje Damira Crničkog iz Zagreba (koji je u međuvremenu umro, pa je postupak protiv njega obustavljen - op.a.), u svibnju 2001. godine kao predstojnik Centra, potvrdio rješenje o odobravanju prodaje zemljišta i stare kuće na predjelu Volijak na Visu, u vlasništvu sada pokojne Jelene kojoj je bila oduzeta poslovna sposobnost i imenovan skrbnik, za 67.000 kuna iako je ta cijena bila puno manja od tržišne i iako nije pribavljena obvezna procjena Porezne uprave.

Naime, vještačenjem je utvrđeno da je vrijednost bila oko 130 tisuća kuna. Nadalje, u lipnju 2002. godine isti akteri sudjelovali su na isti način u kupoprodaji stare kuće u Kamenitoj ulici u Visu za 56.000 kuna, dok joj je tržišna vrijednost, kako je utvrđeno vještačenjem, bila oko 190 tisuća kuna. Obje kupovine obavljene su preko skrbnika koji je umro u siječnju 2006. godine, a Stanojeviću se još stavljalo na teret i da je zadržao za sebe novac koji mu je udovica skrbnika predala kad je on umro, a radilo se o 10.000 eura i 9000 kuna od prodaje nekretnina. Trebao ga je uplatiti na račun Jelene S.

Zanimljivo je da je Stanojević već jednom za ovo djelo bio osuđen na tri godine. Bio je na odsluženju kazne, a u prosincu 2013. godine pušten je ranije na uvjetni otpust koji će isteći krajem listopada ove godine.

- Nisam imao snage vratiti se na svoj otok nakon izlaska iz zatvora jer nisam mogao pogledati u oči tamošnjim ljudima zbog onoga što sam napravio. Sad sam u mirovini od dvije tisuće kuna i jedva imam za autobusnu kartu. Morao bih živjeti 500 godina da bi se vjerovnici mogli naplatiti od mene. Posebno mi je žao što sam svojim nedjelima nanio zlo ljudima - kazao je Stanojević, iznoseći obranu.
V. URUKALO
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 01:29