StoryEditorOCM
DalmacijaNA JADRU ODRŽANA SOLINSKA INAČICA SINJSKE VITEŠKE IGRE

Alkari i kupači: solinska Alka na rici

Piše PSD.
6. rujna 2009. - 19:58

U Sinju se slavi Velika Gospa i trči se Alka. Alka se organizira i u Solinu kada se slavi Mala Gospa. Članovi ŠNRD-a Jadro, još prije nekoliko godina, domislili su organizirati Alku na solinski način.

Tako je i ove godine, pod pokroviteljstvom Grada i solinske Turističke zajednice te uz pomoć brojnih sponzora, ŠNRD Jadro priredio u središtu Solina Ribarsku feštu u sklopu koje je održana sada već nezaobilazna, 6. po redu Alka na rici.

Ovogodišnja Ribarska fešta okupila je rekordan broj ljudi koji su glasno bodrili i pljeskom nagrađivali svakog od 17 ‘‘riječnih alkara’’. Kao i u Sinju, i u Solinu postoji uvjet da bi se postalo alkarom, naime, potrebno je biti članom ŠNRD-a Jadro i, kako kažu stariji članovi, veseli ih da se ove godine nekoliko mlađih ‘‘alkara’’ ohrabrilo izići na riječno trkalište.

Uistinu treba reći ohrabrilo, jer mali gubitak ravnoteže u brodici, koja je ove godine dobila pokojeg ‘‘konja’’ više, značilo je okupati se u hladnoj rici, pa je nikad brojnija publika, iako je svaki od alkara dobivao zasluženu podršku, najjačim pljeskom nagrađivala upravo one koji nisu bili samo alkari nego i kupači.

Osim što su završavali u rici, alkari su imali i problem s preciznošću, tako da nije bilo baš puno pogodaka ‘‘u sridu’’, a na kraju je došlo i do pripetavanja između Ante Bilandžića i Edija Kolumba u kojem je više sreće imao Bilandžić s ukupno pet pogođenih punata.

Nakon uzbudljive i zanimljive Alke, uslijedila je prava fešta uz glazbu uživo te besplatnu ribu i piće. Naime, organizatori su uz pomoć sponzora osigurali 30 kg liganja, 40 kg pastrva i 260 kg srdela, 300 litara vina i 200 litara piva; bila je tu i lutrija s glavnom nagradom - zubacem od 7,5 kilograma, a za nogometne zaljubljenike organizatori su osigurali i videozid na kojem su mogli pratiti nogometni susret između Hrvatske i Bjelorusije.

v. boban / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 07:15