StoryEditorOCM
Dalmacijatvrtka u stečaju ostaje i bez posljednjih osmero radnika, njezinih čuvara

30 MILIJUNA NA UDARU Lopovi će pod okriljem noći opelješiti nečuvanu imovinu ‘Dalmatinke nove’

Piše PSD.
18. studenog 2011. - 10:48
Stečajni upravitelj “Dalmatinke nove” Vedran Šeparović od otvaranja stečaja prije gotovo dvije godine, zadržao je osmero radnika te tvrtke u radnom odnosu na određeno vrijeme, dok traje stečaj, na poslovima zaštite imovine i povremenom radu u skladištu.

U srijedu je Šeparović radnicima najavio da im 30. studenoga neće produžiti ugovor. Razlog tomu je što se troškovi stečajnog postupka stalno gomilaju, a izostaju očekivani prihodi, jer unatoč organizaciji javnih dražbi, nitko nije zainteresiran za kupnju imovine “Dalmatinke nove”.

Poslije svega Ministarstvo financija preko Porezne uprave od rujna je blokiralo račun “Dalmatinke nove” d.d. u stečaju zbog nepodmirenog dugovanja prema državnom proračunu od oko 900.000 kuna.

Natječaji se nižu, a kupci se ne javljaju

- Zbog nemogućnosti obračunavanja i isplaćivanja plaće, radnicima ne mogu produžiti ugovor o radu. “Dalmatinka nova” u stečaju već im duguje devet plaća. Nadali smo se da ćemo prodati imovinu tvornice i tako podmiriti sve troškove, ali ni poslije osam javnih dražbi kupac se, nažalost, nije pojavio. Zato sam prisiljen zaustaviti daljnji rast troškova, a među najvećim stalnim troškovima upravo su obveze prema ovih osmero radnika - kaže Šeparović.

Stipe Labrović s drvenom toljagom kojom se
brane od lopova
Od osmero radnika u srijedu smo četvero zatekli u tvornici. Damir Sladoja im je voditelj, Stipe Labrović obavlja poslove čuvara, Ljiljana Šimac je licencirani zaštitar, a ing Snježana Librenjak vodi skladište i administraciju. Ostala četiri zaposlenika su Nada Nasić, Nenad Batarelo, Dušan Šimić i Mirko Babić.

- Mi smo u protekle dvije godine, unatoč velikim nasrtajima lopova i svim problemima koje smo imali, uspjeli sačuvati imovinu tvornice vrijednu oko 30 milijuna kuna. Kradljivci su ukrali samo nešto bakra od električnih kabela. Tvornica je bez vode i struje. Radimo u nemogućim uvjetima, posebno noću kada je cijeli kompleks od gotovo osam hektara neosvijetljen.

U obilazak idemo “naoružani” drvenim motkama. Lopovi su neke od nas napadali željeznim šipkama i kratkim čeličnim cijevima. Da su nas uspjeli time udariti, ubili bi nas ili u najboljem slučaju teško ozlijedili – pričaju nam radnici, moleći da im ne navodimo pojedinačne izjave kako ih kradljivci koje su spriječili u krađama ne bi napadali na ulici.

Spremni raditi bez plaće do dražbe 21. prosinca

Radnici ne plaču previše što im ugovori neće biti produženi, jer im Stečajni upravitelj nije isplatio devet plaća, a dospjela je i deseta pa, kažu, ne bi željeli raditi za “Crveni križ”, jer oni i članovi njihovih obitelji imaju potrebu svaki dan jesti, plaćati režije i sve ostalo.

Većina je voljna i u takvim uvjetima pričekati do 21. prosinca kada će se održati deveta javna dražba kada bi, pojavi li se kupac, moglo doći do isplate.

Ako Stečajni upravitelj Šeparović ovim zaposlenicima ne produži ugovor i oni od 1. prosinca prestanu obavljati zaštitarske poslove, imovina “Dalmatinke nove” postat će predmet grabeža.

Ne treba biti vidovit da bi se znalo kako kroz manje od mjesec dana ne bi ostalo baš ništa što ima bilo kakvu uporabnu vrijednost.

U Sinju se to već u dva navrata potvrdilo, usred Domovinskog rata pokradena je do posljednjeg čavla napuštena vojarna na Štaliji, a sličnu sudbinu danas prolazi i vojarna Ivaniša Nelipića.

toni paštar, foto: vojko bašić / cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 07:45