StoryEditorOCM
Arhivapressica hurs-a

Matijašević: Milanovića i Karamarka molim da se nadmeću samo konkretnim programima

Piše PSD.
9. rujna 2015. - 15:07
Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević u srijedu je u Osijeku pozdravio napore Vlade na skromnom rastu BDP-a tri tromjesečja uzastopno, ali i naglasio kako se s tim ne treba zadovoljiti te da je za nešto više potreban bitno drugačiji pristup.

Matijašević je na konferenciji za novinare pozdravio Vladine poteze na zaustavljanju strmoglavog pada gospodarstva, ali i upozorio kako unatoč tome veliki broj građana, posebno mladih, i dalje napušta Hrvatsku, u čemu prednjače upravo slavonske županije.

Pozdravio je i Vladin prijedlog da se novim zakonskim rješenjem omogući konverzija kredita u švicarskim francima i tako djelomično anulira šteta nekim korisnicima kredita, te pozvao Vladu da u to rješenje uvrsti i pravne osobe, korisnike kredita.

"Ako su krediti bili štetni, onda je šteta nanesena ne samo fizičkim osobama, već i obrtnicima, OPG-ima i poduzetnicima. U Hrvatskoj ne može biti selektivne primjene zakona, a to će se dogoditi ako se u zakon ne uvrste i poduzetnici, koji su bili korisnici štetnih kredita", istaknuo je Matijašević.

Za novi Stečajni zakon, koji je početkom rujna stupio na snagu kao deveta izmjena tog zakona od 1996., rekao je da je donesen suprotno Ustavu koji propisuje da se takvi zakoni donose natpolovičnom većnom ukupnoga broja zastupnika kao organski zakoni.

"Hrvatski sabor ima 151 zastupnika, pa je za usvajanje Stečajnog zakona, prema nekim tumačenjima, bilo potrebno 76 glasova, a zakon je usvojen sa 73 glasa, zbog čega je Ustavnom sudu upućen zahtjev za ocjenom ustavnosti čina donošenja zakona, ali do sada nema odgovora", kazao je Matijašević.

Od Ustavnog suda stoga očekuje da se o tom pitanju očituje bez odlaganja, ali i dodao kako malo vjeruje u njegovu brzu i promptnu reakciju.

Matijašević je pozvao čelnike SDP-a i HDZ-a Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka da se u predstojećoj predizbornoj kampanji nadmeću isključivo konkretnim programima, a ne izjavama o tome tko zna više pjesama ili je pročitao više knjiga i tko bolje igra košarku, "kao da su u Big Brother kući".

(H), FOTO: Arhiva/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 12:59