StoryEditorOCM
Arhivacrveni za bijele i obrnuto

Bauk, Grčić i Baldasar ostaju u sjeni: Lalovac je SDP-ov tajni adut za Dalmaciju

Piše PSD.
12. rujna 2015. - 14:01
U dalmatinskom SDP-u nikada nije vladala veća gužva. Uoči parlamentarnih izbora za prvo mjesto na koalicijskoj listi u X. izbornoj jedinici konkuriraju čak četiri jaka kandidata: Arsen Bauk, Branko Grčić, Ivo Baldasar te Boris Lalovac.

Na prošlim izborima, Kukuriku koaliciju na jugu zemlje predvodio je Bauk. Lista SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a ostvarila je jedan od svojih najboljih rezultata u ovoj tradicionalnoj izbornoj utvrdi desnice, osvojivši šest mandata i time pretekavši HDZ.

No, četiri godine vlasti ostavile su traga na SDP-ovu rejtingu u Dalmaciji, pa nije isključeno da na Iblerovu trgu posegnu za drugim rješenjima. Poput instaliranja popularnog ministra financija Borisa Lalovca na prvo mjesto koalicijske liste u X. izbornoj jedinici.

Ozbiljan ministar

– Lalovac se zadnjih godinu dana profilirao kao ozbiljan, odrješit i uspješan ministar. On je postao naša nova zvijezda. Svjesni smo da nam Dalmacija neće biti sklona. Visoko pozicioniranje ljudi poput Borisa moglo bi vratiti povjerenje birača – rezonira jedan član Predsjedništva SDP-a, koji napominje da vrh stranke još nije donio odluku o tome tko će zauzeti prva mjesta u kojoj izbornoj jedinici.

Lalovac je dvije i pol godine bio zamjenik Slavka Linića u Ministarstvu financija, da bi – nakon što je premijer Zoran Milanović isključio Linića iz Vlade – bio imenovan za ministra financija. Energično je branio interese građana s kreditima u švicarskim francima, spremno ušao u klinč s bankarima, smanjio je porezno opterećenje na plaće i branio interese Hajduka kao “narodnog” kluba…

Sve to dovelo ga je u poziciju najpopularnijega Milanovićeva ministra, a kako je odrastao na Makarskom primorju, X. izborna jedinica mogla bi postati logičan odabir.

Baukova prednost je što dobro poznaje situaciju na terenu. On je član Predsjedništva socijaldemokrata, ali i predsjednik stranačke splitsko-dalmatinske županijske organizacije, u kojoj uživa široku podršku članstva.

Dio visokopozicioniranih SDP-ovaca tvrdi da bez šanse da bude prvi na listi nije ni Branko Grčić, potpredsjednik Vlade, ministar regionalnog razvitka i član Predsjedništva SDP-a. On je u svim prijelomnim trenucima u vrhu SDP-a čvrsto stajao na Milanovićevoj strani, pa se očekuje da će premijer tu lojalnost znati nagraditi.

Ivo i Boban

Osim toga, Vlada se zadnjih mjeseci može pohvaliti preokretom negativnih gospodarskih trendova i izlaskom zemlje iz recesije, a upravo Grčić ključni je Milanovićev suradnik u gospodarskom resoru.

Na listi za Sabor volio bi se naći i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar. Ipak, malo je vjerojatno da će on predvoditi vladajuću koaliciju u X. izbornoj jedinici. Mekani stav prema desnici – koji je pokazao dolaskom na otvorenje spomenika poginulim pripadnicima Devete bojne HOS-a, koja nosi ime ustaškog vojskovođe Rafaela Bobana – Baldasaru je priskrbio brojne kritičare, kako u splitskom SDP-u, tako i na Iblerovu trgu.

No, Baldasar nije bez šanse. Važno je da dođe na izbornu listu. Na dan izbora ionako više ne odlučuje stranački šef, nego – preferencijski glasovi građana.

Marina Karlović-Sabolić

HDZ bez aduta, ili će istaknuti Brkića

I dok SDP na jugu barata s jakim ministarskim imenima, HDZ u nekadašnjoj Sanaderovoj izbornoj jedinici za sada još nema snažnog favorita za prvu poziciju. Upućeni tvrde da ambicija na saborskoj listi ima splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, da bi do mjesta u Saboru ponovno mogao Ante Sanader, no da je još neizvjesno tko će predvoditi listu u izbornoj jedinici u kojoj glavna oporbena stranka očekuje jedan od svojih najboljih izbornih rezultata. Neke spekulacije govorile su da bi na to mjesto mogao zasjesti glavni tajnik Milijan Brkić. Ako mu, naravno, afera s prepisanim diplomskim radom ne bude prevelik teret.

Poker asova

Arsen Bauk, ministar uprave, član Predsjedništva SDP-a i predsjednik splitsko-dalmatinske organizacije. Unatoč solidnome ministarskom mandatu, ispao iz kruga najbližih Milanovićevih suradnika

• Boris Lalovac, ministar financija, nova je zvijezda SDP-a. Na Iblerovu trgu procjenjuju da bi on mogao donijeti dodatnu vrijednost SDP-ovoj koaliciji u X. izbornoj jedinici

• Branko Grčić,
potpredsjednik Vlade i član Predsjedništva SDP-a, u zadnje je četiri godine uvijek unutar stranke čvrsto držao stranu Milanoviću

• Ivo Baldasar,
splitski gradonačelnik, želi mjesto u Saboru, no u nemilosti je premijera Milanovića

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 06:34