StoryEditorOCM
DalmacijaQuattro aprilanti, quaranta duranti

Kakvo je vrijeme tijekom prva četiri dana u travnju, takvo će nas vrijeme pratiti i idućih 40 dana

Piše Ojdana Koharević
4. travnja 2016. - 11:59
znjan_sunce7-030416

“Quattro aprilanti, quaranta duranti”, tako glasi stara talijanska poslovica koja u slobodnom prijevodu znači: kakvo je vrijeme tijekom prva četiri dana u travnju, takvo će nas vrijeme pratiti i idućih 40 dana.

Ako se vodimo tom poslovicom, prvi dan ovoga mjeseca iamo je najviše sunca pa ostvari li se pučka poslovica, u prvih deset dana trebalo bi biti uglavnom sunčano. Drugi dan travnja donio je, za razliku od prvoga, znatno više oblaka, kiše nije bilo, no iza gustih oblaka sunce se jedva uspjelo probiti u vrlo malo mjesta. Vjerujemo li talijanskoj pučkoj poslovici, u drugoj dekadi se baš nećemo nauživati sunca. Treći dan je obavijen maglom, maglovit dan osvanuo je u Zagori, na otocima i uz obalu, a bide li nam tako u dijelu travnja nećemo se baš nauživati lijepog vremena.

Današnji dan bi trebao biti promjenjiv s izmjenama sunčanih oblačnih razdoblja pa bi, ostvari li se pučka poslovica, takav trebao biti i zadnji dio ovog 40 – dnevnog razdoblja.

Ono što svakako moramo naglasiti je da će nas kroz cijelo to razdoblje pratiti iznadprosječno toplo vrijeme jer od velike zime ne trebamo strahovati. Dakle, zimsku odjeću možete spremiti duboko u ormare.

Iako moderna tehnologija, a posebno ona povezana s meteorologijom, sve više napreduje, pučka meteorologija je oduvijek imala brojne poklonike. Sada kad nam ovo vrijeme od prva četiri dana travnja prolazi vidjet ćemo hoće li se talijanska poslovica obistiniti.

Što se jutarnjih temperatura tiče one su i dalje pretople tako da je najmanje topao biokovski vrh sveti Jure na kojem je već u 9 sati 8 stupnjeva, a najtopliji jutros Lovorno u Konavlima gdje je već 20 stupnjeva.

Tijekom dana smjenjivat će se sunce i oblaci, a slično vrijeme bit će i sljedećih dana.

OJDANA KOHAREVIĆ

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:43