StoryEditorOCM
DalmacijaNATJEČAJ RAZDORA

Predsjednik Gradskog vijeća Visa napao gradonačelnika: Zašto ste zgradu u centru dali u najam za praonicu rublja?

3. travnja 2016. - 01:10

Je li prizemlje zgrade Grada Visa prikladno mjesto za smještanje praonice rublja? – pitanje je koje je na Facebooku postavio Stipe Vojković, predsjednik Gradskog vijeća Visa (nezavisni) i predsjednik Udruge "Provislo", reagirajući na javni natječaj koji je objavljen ovih dana na temelju odluke Ive Radice (HDZ), viškoga gradonačelnika.
– Ovakvom odlukom gradonačelnika Radice (jer na temelju Statuta i Zakona sam odlučuje u ovoj stvari) ostali smo zgroženi i potpuno zatečeni, i na nju, nažalost, ne možemo utjecati. Poslovni prostor naveden u tekstu natječaja u stvarnosti je prostor tzv. Arhiva, a nalazi se u atriju Općine, nasuprot Matičnog ureda – kaže nam Vojković.

– Protivimo se ovakvoj vrlo nakaradnoj i skandaloznoj odluci, zbog zaštite digniteta institucije Grada i tome u zgradi Grada nije mjesto. U tom prostoru se nalazi raskupusana i nerazvrstana arhivska građa bivše Općine, Grada Visa, županijskih ureda, kao i ona Ureda državne uprave u Visu. Hoće li ta osjetljiva građa biti, u skladu sa zakonom i pravilima struke, premještena na adekvatno mjesto? Je, možeš si mislit! Bit će šutnuta u šufit, na čekanju nekih boljih vremena. Službene prostorije u zgradi Grada ne bi smjele biti komercijalizirane, a sama zgrada, iako nije kulturno dobro, kao simbol kontinuiteta uprave trebala bi biti bolje tretirana. Postoji li neka granica iza koje se ne ide? Da sutra ured Zemljišnika ne postane ćevabdžinica, velika dvorana Hrvatskog doma buvljak, prizemlje palače Dojmi javni zahod, gradska vijećnica caffe bar? Baština bi trebala biti svetinja, a ne predmet sprdačine – veli Vojković.
Nije nikakva tajna da nesuglasice između Vojkovića i Radice postoje otprije. Prisjetimo se izglasavanja rebalansa gradskog proračuna za 2015., kada je četvero gradskih vijećnika iz redova Udruge "Provislo" bilo protiv, a zahvaljujući glasovima trojice oporbenih vijećnika (HNS-SDP.HSS) i četvero vijećnika HDZ-a rebalans je usvojen.
– Da, točno je – potvrdio nam je Vojković.

– Nesuglasice postoje i vrlo je diskutabilno tko je u viškom Gradskom vijeću oporba, a tko ne. Smatram da svaki vijećnik može i mora oponirati u onom trenutku kad vidi da nešto nije dobro i da nije u interesu cijeloga grada. Mi smo nezavisna lista mladih i podržavamo sve ono što je dobro za naš grad. Utoliko i podržavamo i sve neke dobre poteze gradonačelnika Radice, ali onda kad treba reći i nešto kontra, to istaknemo javno. Ne postoji namjera vođenja polemike preko društvenih mreža, objavom na Facebooku htio sam samo pojasniti javnosti o čemu je riječ, a prije toga sam i osobno sve to rekao gradonačelniku u njegovu uredu – pojasnio nam je Vojković.

A gradonačelnik Radica ne vidi ništa sporno u odluci da taj prostor da upravo za praonicu rublja, pravdajući tu odluku valjanim razlozima.

– Grad Vis u zadnjih 70 godina nema svoj arhiv, u prizemlju zgrade gradske uprave postoji jedna prostorija u kojoj je do 2009. godine svatko ulazio, vukao papire, i mi, evo, pokušavamo zadnje tri-četiri godine u potkrovlju urediti prostor za smještaj arhiva Grada. Radovi su u tijeku i papiri koji su se tamo bacali i odlagali na gomilu, nakon završetka radova bit će premješteni gore. Već imamo jednu djelatnicu za sređivanje arhivske građe. Time ćemo isprazniti i osloboditi prostor u prizemlju koji ima zaseban izlaz na Korzo. Kao što je moja politika u ovih sedam godina bila da stvaramo uvjete za otvaranje radnih mjesta, što je temelj svih temelja ako želimo demografsku obnovu i uspješan proračun, javila nam se osoba zainteresirana za otvaranje praonice rublja. Vis sve više postaje nautičko središte, naši ugostitelji imaju sve više posla i sve više stolnjaka, kuhinjskih krpa koje za pranje moraju slati u Split.

Prostor se daje u najam na šest mjeseci, dakle privremeno, tijekom turističke sezone, gdje će jedna osoba iz Visa sama sebi stvoriti radno mjesto, a ja kao gradonačelnik ću uvijek poticati samozapošljavanje građana. Paralelno radimo projektnu dokumentaciju za novu tržnicu gdje će se naći mjesto i za stalnu praonicu rublja – kazao je Radica.


Očekujem suradnju od Vojkovića

Vašu odluku Vojković smatra nakaradnom i skandaloznom. Kakvom vidite vašu buduću suradnju?
– Pa dobro, nikad nisam i neću ni sada komentirati izjave drugih ljudi. Očekujem suradnju kao što je bila i do sada na projektima. Ja sam onaj tip političara koji se ne voli dodvoravati narodu, nego raditi za opće dobro i ne baviti se politikantstvom – rekao nam je Radica.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:51