StoryEditorOCM

Svi putevi vode iz Salone

Piše PSD.
27. veljače 2015. - 13:58
Održavanje ovog kongresa u ovo doba godine ide u prilog našem programu “Hrvatska 365” te čestitam organizatorima, solinskoj Turističkoj zajednici, Gradu Solinu i hotelu “President” – kazao je na otvaranju prvog Međunarodnog kongresa antičkih gradova u Solinu savjetnik ministra turizma Ivo Bašić.

– Lani smo dokazali da se, usprkos nepogodama, mogu ostvariti pozitivni rezultati. U 2015. godini, sudeći prema rezultatima u siječnju, te informacijama od turoperatora, krenulo je vrlo dobro, tako da u Dalmaciji imamo ostvareni porast noćenja od 18 posto. Cilj nam je da do 2020. u predsezoni i posezoni dovedemo milijun više gostiju na ovih ukupnih 14 milijuna koje otprilike imamo sada – rekao je Milo Sršen, pomoćnik direktora Hrvatske turističke zajednice.

Direktor TZ-a Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella najavio je kako će i dalje podržavati ovakve projekte važne za daljnji razvoj.

Tisućljetna baština

– Jedina smo županija koja ima strategiju kulturnog turizma. Na području županije razvijamo projekt rimskih cesta i napravili smo prvu između Dugopolja i Klisa. Ono što je ključno za rimske ceste u našoj županiji jest da je njihovo ishodište u Saloni, to jest u Solinu, stoga je idealno da se kongres događa upravo ovdje – zaključio je Stella, dok je uspjeh poželjela i dogradonačelnica Nimesa u Francuskoj Mary Bourgade.

Skup su pozdravili solinski gradonačelnik Blaženko Boban te Matea Jerić, direktorica hotela “President”, u kojemu se do subote održava kongres na kojem sudjeluju i predavači iz Nimesa i Aix-en-Provencea u Francuskoj, te Split, Pula, Rab, Zadar i domaćin Solin, najstariji među gradovima sudionicima.

– Kongres osigurava platformu za dijalog između arheološke i turističke struke. Uzbuđena sam što ću upoznati solinsku baštinu staru više tisućljeća – kazala je Rachel Hesse s Oxforda.

Predavanja je otvorila direktorica solinskog TZ-a Jelena Stupalo, koja je rekla da Salona nije na listi UNESCO-ove svjetske baštine, no žele se stvoriti preduvjeti da se to postigne.

Zatim su Ivana Ninčević i Ivan Samardžija, tim Poduzetničkog centra Solin, predstavili projekt KIC Salona, Centar za posjetitelje, vrijedan oko 18 milijuna kuna, koji Grad Solin namjerava graditi novcem iz EU fondova.
MIA SESARTIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:32