StoryEditorOCM
DalmacijaKONAČNO RJEŠENJE

'Beogradsko' ide uzakup na 50 godina

Piše PSD.
3. prosinca 2015. - 19:59

Premda je nekada bilo uzorno i radilo i ljeti i zimi, bivše Dječje odmaralište i oporavilište grada Beograda u uvali Zenčišće kod Jelse već godinama je prava ruševina. Ono je ruglo i potencijalni izvor zaraze uz istočni ulaz u poznato ljetovalište, pa su se čelnici općine Jelsa konstantno trudili riješiti taj problem. U tome je najdalje otišao sadašnji općinski načelnik Nikša Peronja, jer će Državni ured za upravljanje državnom imovinom, po svemu sudeći, do kraja godine raspisati javni natječaj za davanje odmarališta u dugoročan zakup, na 40 ili 50 godina.

Bivše "Beogradsko" sastojalo se od nekoliko pretežito dvoetažnih objekata i s prostorima poput recepcije, kancelarija, TV dvorane, kuhinje, dvaju restorana i disko klubova, pizzerije, knjižnice, učionica, spavaonica, trgovine, ambulante, bazena, terena za nogomet, rukomet i košarku, skladišta, garaža, plinske stanice, kotlovnice, fascinantnog tornja-vidikovca i nekoliko radionica ukupne površine 8400 kvadrata, ali i pripadajućeg zemljišta od 64.000 četvornih metara.

Tračak nade u bolju budućnost pojavio se prije nekoliko godina kada je sve to od Direkcije za imovinu Republike Srbije kupila tvrtka "Jadranska ulaganja" Danka Končara. Naš poduzetnik, poznatiji kao "kralj kroma", iz Južnoafričke Republike tada je za taj objekt "iskeširao" 6,25 milijuna eura, ali i dokupio dio zemljišta u njegovoj neposrednoj blizini. Navodno je platio i porez na promet nekretnina, a njegov sin Nenad najavljivao dodatna ulaganja od najmanje 30 milijuna eura, tako da bi se obnovom i gradnjom poslovnih i rekreativnih sadržaja, te luksuznih vila došlo do čak 850 kreveta, a zaposlilo bi se 150 do 200 radnika. No, toj transakciji usprotivila se država ne dopustivši im pravo stjecanja vlasništva, zbog čega je i povučen uplaćeni porez. U toj tvrtki nisu željeli odgovoriti na naše upite da komentiraju najave o davanju odmarališta u zakup.

- Imovina koja se odnosi na pravne osobe i predmet je sukcesije država proizašlih nakon raspada bivše SFRJ, vlasništvo je RH, a ugovori prema kojima su te pravne osobe raspolagale takvom imovinom smatraju se nevažećima. Dakle, točno je da su u tijeku pripreme za pokretanje postupaka davanja u zakup tih nekretnina, preko javnog natječaja, a njime će biti definirani i uvjeti te početna cijena sukladno Zakonu o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom - rekli su nam u Državnom uredu.

Bivši BDO je početkom Domovinskog rata najprije poslužio za smještaj postrojbe ZNG-a, a potom prognanika i izbjeglica. Jedno vrijeme odmaralište je imalo i čuvara, a HFP ga je u čak 15 navrata pokušao prodati. U tome nije uspio mada je cijena s početnih sedam milijuna na kraju pala na samo 2,8 milijuna DEM. U prodaji se nije moglo dalje ustrajavati budući da se imovinskopravni status nekretnina kojih su bili korisnici pravne osobe s područja bivše SFRJ rješava sukladno ugovoru o pitanjima sukcesije i aneksu G, kojega su potpisnice sve bivše republike iz sastavu SFRJ.

A to znači da se te nekretnine ne mogu otuđivati, niti je moguće obaviti njihov povrat, sve dok se ne potpiše bilateralni ugovor između Hrvatske i Srbije. Iz toga proizlazi da ostaje jedino mogućnost dugoročnog zakupa iako dobri poznavatelji sadašnjeg stanja odmarališta vjeruju da se tamo ništa neće moći napraviti bez njegova rušenja i izgradnje sasvim novog objekta. U Općini Jelsa, koja je do sada samo u podizanje urušenih zidova i čišćenje uložila gotovo pola milijuna kuna, žele vjerovati da će sve to riješiti tijekom 2016. godine, pa bi u Zenčišću već uskoro umjesto sadašnjeg rugla svoja radna mjesta moglo naći više od sto otočana, iako ama baš nikome nije jasno zašto se na takav pothvat čekalo desetljećima.

Mirko Crnčević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:16