StoryEditorOCM
DalmacijaOZNAKA KVALITETE

Novih 111 proizvoda nosi oznaku "Hrvatski otočki proizvod"

Piše PSD.
24. listopada 2015. - 01:13
Unatoč buri koja ih tradicionalno dijeli remeteći trajektne linije, u Bolu na Braču otočani su se okupili u velikom broju na dodjeli oznake „Hrvatskog otočkog proizvoda". Bura nije spriječila ni Branka Grčića, potpredsjednika vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije da u Bol stigne te svečano uruči oznake za 68 otočnih proizvođača za 111 proizvod i proizvodnu liniju.

- Vaši su proizvodi sami po sebi posebni, imate nešto što nema nitko drugi, i time ste biser Hrvatske. Tog proizvoda nema u velikim količinama i onaj tko ga kupi, kupuje kvalitetu, kupuje orginalnost i to je upravo ono što večeras i nagrađujemo. Mi ćemo i dalje čvrsto stajati iza vas i pomagati vam. Neka vam ova oznaka Hrvatski otočni proizvod bude poticaj za daljnji rad, kazao je Grčić čestitajući dobitnicima Ponosan je, tvrdi, jer je od 2007. otkad se ovaj projekt provodi, oznaku dobilo 219 otočnih proizvođača za 628 proizvoda i proizvodnih linija s 23 otoka i poluotoka Pelješca.

Riječ je uglavnom o prehrambenim proizvodima poput vina, rakije, likera, maslinova ulja, sireva, slastica, džemova, meda, ali i kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima i nematerijalnoj baštini. Upravo bi u nematerijalnu baštinu spadalo i glagoljaško pučko crkveno pjevanje u Tkonu čiji CD od petka navečer i službeno nosi oznaku Hrvatskog otočkog proizvoda.

- Zbor smo sv.Tome iz Tkona i specifični smo upravo po tom staroslavenskom pjevanju koje je zapisano na glagoljici. Tradicija ovakvog pjevanja je duga i nikad nije prekidana. To je pučko pjevanje koje se pjeva u dvoglasju. Jednu dionicu žene, drugu muškarci, nema mišanja! - objašnjava Pavao Grdaš, tkonski starosjedioc i pjevač već 63 godine dok mu s podacima potpomažu članice zbora.

Svojom nagradom se diči i Ena Cukrov s Prvića koja preko zadruge Faust Vrančić predstavlja svoj proizvod - Palamidu u ulju. - Muž dolazi iz obitelji s dugom ribarskom tradicijom, a ja iz ugostiteljske. Povezalo se to jedno s drugim i rezultat je toga ovaj proizvod. Do njega sam došla istraživanjem. Kuhaj ovako, kuhaj onako, provaj ovo, provaj ono i na koncu sam uspjela. Ovako može trajati i tako je riba očuvana, priča Cukrov.

Podupiru je i dobitnici Mario Šmit i supruga Ivanka. Uz Liposlavu Kuštović i njenog ručno tkanog tapeta, mali se Prvić, uže rečeno, Prvić Šepurine, nema čega stidjeti - postoje tri proizvođača na otoku, a sveukupno kroz godine 43 proizvoda ponijela su oznaku Hrvatski otočki proizvod.



IVANA GOSPODNETIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 13:14