StoryEditorOCM
DalmacijaKAD SE MALE RUKE SLOŽE

Škola puna najboljih prijatelja

12. lipnja 2016. - 21:23
skola_petraperice2-300516

Osnovna škola oca Petra Perice u Makarskoj može se pohvaliti zaista brojnim projektima, pa je tako bilo i uz svečanu proslavu dana škole; puno školaraca, zanimljive radionice, razdragani učenici i zadovoljni učitelji.

– Na svečanoj sjednici Učiteljskog vijeća zahvalila sam cijelom kolektivu na brojnim programima koji se provode. Podijelili smo priznanja za 69 učenika koji su ostvarili rezultate na županijskim i državnim natjecanjima, a kroz poticajnu pedagošku mjeru i 25 nagrada za najbolje prijatelje u razredu, pa kako onda čovjek ne bi bio sretan i zadovoljan.

No, svega toga ne bi bilo bez savjesnog, složnog i poticajnog kolektiva, kojemu zahvaljujem, a koji stvara takvu dobru atmosferu kako bismo na koncu bili zadovoljni svi u školi, učitelji, učenici i roditelji – kazala nam je ravnateljica škole Renata Gudelj, istaknuvši kako nema predmeta u kojem se nisu okušali njihovi učenici, a sve kroz jednu zdravu, poticajnu konkurenciju.

Zvanje mentora, odnosno savjetnika, ima deset učitelja, što u školi smatraju jednim od velikih postignuća. Svi učitelji zajedno vode 29 izvannastavnih aktivnosti, pomoću kojih se učenicima pruža mogućnost kvalitetnog provođenja slobodnog vremena te zadovoljavanje njihovih interesa.

Tako su učenicima ponuđene izvannastavne aktivnosti kao što su Klub mladih tehničara, filmska radionica, te dramska, informatička, radionica njemačkog jezika, mladi povjesničari, domaćinstvo, školski sportski klub i mnoge druge. Posebno su, kažu, ponosni i na učeničku zadrugu "MAKE", kojom nastoje potaknuti razvoj poduzetničkih osobina kod učenika, razvijanje svijesti o profesionalnim mogućnostima, odgovarajući odnos prema radu te suradničkom učenju.

– Na županijskom natjecanju "zadrugari" su tako bili treći, a državno je u listopadu – veli ravnateljica.
Ove godine sudjelovali su i u natječaju Mirotvorna škola s projektom "Najbolji prijatelj u razredu i najbolji razredni odjel". Dodjelom takvih priznanja učenicima potiče se odgoj za mir, nenasilje i suradnju.

– U svakom od 25 razreda nagrađen je po jedan učenik. Ovo je odlična poticajna pedagoška mjera, a sve je bila pokrenula naša bivša pedagoginja Mirjana Radalj, koja je lani preminula. Njoj idu zasluge za ovaj projekt – ističe ravnateljica.

– Jako mi je drago što sam izabran za najboljeg prijatelja. Mislim da u mom razredu ima puno učenika koji također zaslužuju tu titulu. Puno mi znači to što me kolege prepoznaju kao dobru osobu koja je uvijek spremna pomoći drugima u nevolji. Priznanje za najboljeg prijatelja u budućnosti će mi biti uspomena na osnovnu školu i prijatelje iz razreda – u prilog toj nagradi kazao nam je jedan od nagrađenih, Vladimir Nemčić iz 8.c.

– Drago mi je što sam od svih učenika iz svog razreda izabrana za najboljeg prijatelja baš ja, to mi je čast i motivacija za dalje. Lijepo je kad prijatelji o tebi imaju lijepo mišljenje. Ovo sve će mi ostati kao lijepa uspomena na prijatelje koje sam stekla u osnovnoj školi – dodala je i njegova kolegica Ina Mešić iz 8.a.

Podizanjem Zelene zastave u dvorištu škole ovom su prigodom obilježili petnaest godina provođenja programa Međunarodne ekoškole i ponosno sada nose dijamantni status. U sklopu ekološkog programa ove su se godine tako uključili u kampanju "Litter less" ili kampanju "Za manje otpada", koju sponzorira tvrtka "Wrigley", a u Hrvatskoj je organiziraju Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš i Udruga "Lijepa naša".

– Otpad je najbolja tema za početak rada s učenicima po pitanju okoliša jer je problem otpada lako uočljiv, a rezultati njegova rješenja su odmah vidljivi – poručuju iz škole.

Škola sudjeluje i u EU projektu "Austrijsko-hrvatsko prijateljstvo: povezani kroz prirodu i vrt", u suradnji s partnerskom školom iz Hollabrunna u Austriji. Još bi se toga moglo nabrajati o svim tim projektima, a mi smo za kraj prošetali školskom zgradom, obišli učeničke radionice, da osjetimo duh njihova festivala dječjeg stvaralaštva.


'Zelena čistka'

Već nekoliko godina sudjeluju i u akciji "Zelena čistka". To je zajednička jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada, najveći ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj.

"Zelena čistka" dio je globalnog pokreta "Let's do it!" i godišnjih akcija "World Cleanup" (Očistimo svijet), koja okuplja aktivne građane i organizacije u ovom velikom volonterskom projektu.


Oni su 'srećonoše'

U školi ističu i projekt "Srećonoše", kojim razvijaju suosjećanje i osjećaj brige za bližnje te nastoje da učenici kroz konkretne humanitarne akcije osjete koliko je lijepo pomagati.

– Osjećaj za potrebe drugih, nesebičnost i humanost, razvijamo i pomoću izvannastavne aktivnosti "Pružam ti ruku, prijatelju", u suradnji s Crvenim križem i Caritasom. Blisko surađujemo i s Udrugom osoba s invaliditetom "Sunce" iz Makarske, preko projekta "Moj prijatelj u udruzi 'Sunce'", kojim kod učenika nastojimo potaknuti razumijevanje i prihvaćanje razlika među ljudima – kazuju u školi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:26