StoryEditorOCM

Folkloraši Dalmatinske zagore ojkavicom otjerali kišu

Piše PSD.
8. kolovoza 2015. - 01:06
Unatoč smrknutom nebu koje je okružilo cijeli Solin, folkloraši Dalmatinske zagore nisu oklijevali da u petak po drugi put prirede svoju feštu u Solinu, na Gradini, činilo se kao da su ojkavicom otjerali kišu.

- Gospe Mala tebi se klanjamo, ojkavicom Solin pozdravljamo – zapjevali su tako gradu domaćinu organizatori ove "Večeri Zagore" iz KUD-a "Srce Zagore", dok je njihov predsjednik Milan Penga na početku priredbe solinskom gradonačelniku Blaženku Bobanu u spomen na korijene darovao kapu iz Prugova.

- Solinjanko, dođi u Svilaju, tamo ti se živi ka u raju! - poručili su pismom također i Ogorani, članovi KUD-a "Komaštre".

Budući da je između redova kola i pjesme bilo i prigodnih skečeva o nevistama i svekrvama i gradonačelnk Boban je ispričao kako se u Solinu dobro snašla kaštelanska nevista s lanjske fešte.

Ove godine su tako u sklopu programa manifestacije uz društvo organizatora najavljeni i KUD "Primorski dolac", KUD "Grab", KUD "Glavice", KUD "Komoštre" – Ogorje, KUU "Andrija Matijaš Pauk", KUD "Branimir 888" – Muć, KUD "Kamešnica" – Otok, KUD "Ban Neorić" – Neorić, KUD "Pleter Dalmacije", KUD "Naši korijeni" – Kljaci, KUD "Labišnica" – Seget Vranjica, KUD "Sedam Kaštela", prijatelji ojkavice iz Kaštela i guslar Dane Jurić, dok je program vodio Joško Vukšić.

Svi sudionici su uoči dolaska na Gradinu prodefilirali od parka na ulazu u Solin Zvonimirovom ulicom kako bi okupljeni mogli vidjeti stare običaje, kočije i nošnje, a za dječicu je po običaju bilo bombona i prženih bajama.

S folklorašima su tako do Gradine u narodnim nošnjama stigli i gradonačelnik Boban kojemu je društvo pravio i dožupan Luka Brčić.

Tijekom večeri na Gradini su se mogli čuti tradicionalni napjevi Dalmatinske zagore od ojkavica, treskavica, rera do ganga, a za sve ovo organizatori zahvaljuju na pokroviteljstvu Gradu Solinu i Turističkoj zajednici grada uz, kako ističu, misao vodilju "Oj Zagoro srce Dalmacije, šta bi bilo da mi tebe nije".

Mia Sesartić
Foto: Mario Todorić/cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:14