Neke namirnice koje doživljavamo toliko običnima i bezopasnima da ih ni slučajno ne vezujemo uz mogućnost da se njima otrujemo – na primjer jabuka ili krumpir - ipak mogu biti opasne za zdravlje, čak i za život konzumenta.
Danas je poznato više od 150 biljaka koje u svojim plodovima, kako objašnjava toksikolog dr. sc. Franjo Plavšić na stranicama otrovno.com, sadrže cijanogene tvari čiji se alkaloidi pod nazivom amigdalini metaboliziraju u cijanide. Amigdalin sadrže koštice svih domaćih voćaka (višnje, jabuke, šljive, kruške…), a osobito puno ima ga u gorkim bademima i košticama kajsija.No, dr. Plavšić naglašava da se cijanogenih tvari iz različitih biljaka ne treba plašiti, jer je organizam uvijek u stanju "svladati" male količine cijanida.
Danas je poznato više od 150 biljaka koje u svojim plodovima, kako objašnjava toksikolog dr. sc. Franjo Plavšić na stranicama otrovno.com, sadrže cijanogene tvari čiji se alkaloidi pod nazivom amigdalini metaboliziraju u cijanide. Amigdalin sadrže koštice svih domaćih voćaka (višnje, jabuke, šljive, kruške…), a osobito puno ima ga u gorkim bademima i košticama kajsija.No, dr. Plavšić naglašava da se cijanogenih tvari iz različitih biljaka ne treba plašiti, jer je organizam uvijek u stanju "svladati" male količine cijanida.
JAVORKA LUETIĆ