StoryEditorOCM
DalmacijaIPAK SE KREĆE!

Centru u Lećevici kapnulo 383.000 kn

Piše PSD.
18. prosinca 2014. - 20:50
Regionalnom centru za gospodarenje otpadom u Lećevici uplaćeno je 383 tisuće kuna iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Tim novcem financirat će se morfološke analize sastava otpada, analize fizikalno-kemijskih svojstava otpada te ispitivanja biorazgradivosti komunalnog otpada, a čiji su rezultati bili ulazni podaci pri izradi studije izvodljivosti – kaže Tomislav Šuta, direktor Centra.

Projekt Centra u Lećevici aktualan je godinama, no isto toliko aktualni su i stalni problemi s početkom njegove izgradnje. Zbog najave izgradnje Centra burno su reagirale ekološke udruge strahujući da će otpad u kaštelanskoj Zagori ugroziti stanovništvo uz Jadro, ali i šire u Dalmaciji.

Unatoč svemu, projekt je išao dalje uz blagoslov Županije i države, no ponovno s mnogo zapinjanja, pa nakon toliko vremena i lažnih obećanja gotovo nevjerojatno zvuči informacija da se stvari oko Centra ipak kreću.

– Projekt Županijskog centra za gospodarenje otpadom “Lećevica” nalazi se u završnim fazama izrade projektne dokumentacije. Studija izvodljivosti je završena te se, prije izlaska u javnost, čeka pregled i odobrenje nadležnih institucija, Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – kaže Šuta.

Kako dodaje, zacrtana dinamika izrade dokumentacije se ostvaruje te se sve priprema za aplikaciju na fondove EU-a, a to bi trebalo biti do ljeta sljedeće godine.

Kako je poznato, otvaranje Centra očekuje se u zakonskom roku, odnosno do kraja 2018. godine.
O. KOHAREVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:50