StoryEditorOCM
DalmacijaBahatost ih odvela u ambis

Veterinarska stanica Sinj u stečaju: naplatili preglede, a krave vidjeli nisu!

Piše PSD.
1. studenog 2014. - 12:29
Rješenjem Trgovačkog suda u Splitu otvoren je stečaj nad Veterinarskom stanicom Sinj. Stanje s tom tvrtkom, koja je desetljećima bila jedina zdravstvena ustanova u Cetinskoj krajini za liječenje domaćih životinja, već dugo je komatozno.

Sve do prije desetak godina Veterinarska stanica Sinj jedina je imala javne ovlasti na cijelom području bivše općine Sinj. Tada je na javnom natječaju izgubila područje općine Hrvace, za čije je epizootiološko područje javne ovlasti dobila Veterinarska stanica Hrvace.

Veterinarska stanica Sinj zadržala je javne ovlasti za područje Sinja, Trilja, Vrlike, Dicma i Otoka.Brigom samo za sebe i naglašenom bahatošću pojedini veterinari iz te ustanove tjerali su od sebe vlasnike stoke i “uspješno” činili sve da se inače posustali stočni fond što više i brže urušava.

Blokirani žiroračun

To je rezultiralo smanjenjem prihoda, sve većim problemom s likvidnosti, rastom dugovanja prema dobavljačima koji su sve češće obustavljali isporuku lijekova i drugih roba, kašnjenjima isplata plaća i, na kraju, dogotrajnom blokadom žiroračuna. Unatoč tomu, na prošle godine objavljeni javni natječaj Veterinarska stanica Sinj ponovno se prijavila za dobivanje javnih ovlasti.

Tijekom postupka izgubili su epizootiološko područje grada Sinja jer je tvrtka “Likomed veterina” iz Brnaza imala bolje uvjete. Zadržali su područja gradova Trilja i Vrlike i općina Dicmo i Otok. Kako se, međutim, stanje u Veterinarskoj stanici Sinj tijekom ove godine vrtoglavo urušavalo, bivši direktor Ivo Gaurina, dr. veterinarske medicine, zahvalio je Ministarstvu poljoprivrede na dodijeljenim koncesijama i nije potpisao ponuđeni ugovor za produženje javnih ovlasti jer ih Veterinarska stanica Sinj nije više mogla osigurati ni kadrovski ni materijalno. Žiroračun je i dalje bio blokiran, a većina stručnih zaposlenika napustila je tvrtku.

Sporni putni nalozi

U takvim okolnostima Uprava za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede u rujnu je donijela rješenja kojima privremeno javne ovlasti za područje Trilja, Dicma i Otoka daje “Likomed veterini”, a za područje Vrlike Veterinarskoj stanici Hrvace. Tako je Veterinarska stanica Sinj stigla na kraj svojeg puta i stečaja koji bi, kako stvari stoje, najizvjesnije mogao voditi do njezine konačne likvidacije.

A da nisu bolje ni zaslužili, svjedoči njihov svojedobni postupak koji bi se trebao smjestiti u rubriku “vjerovali ili ne”.

Ovlastima na dodijeljenom epizootiološkom području veterinari su, zapravo, predstavnici države i jedini koji imaju pravo i obvezu provoditi propisane zdravstvene mjere nad životinjama. Jedna od redovitih mjera koju propisuje i uredno plaća Ministarstvo poljoprivrede, a provode ovlašteni veterinari, jest tuberkulinizacija goveda.

Riječ je o dijagnostičkom ispitivanju TBC-a goveda. Iz Veterinarske stanice Sinj uredno su ispostavili račun Ministarstvu poljoprivrede, što je podrazumijevalo da je tuberkulinizacija goveda na njihovu epizootiološkom području provedena. I dobili novac.

Tvrdi se da su pojedini veterinari prikazujući rad na terenu čak obračunali i naplatili putne troškove. Iako, ispostavilo se, posao nisu obavili. Čime su pokazali da ih ne zanima zdravlje životinja ni ljudi. Otkriveni su tako što je ustaljenom kontrolom prometa preparata koji se koristi prilikom tuberkulinizacije otkriveno da Veterinarska stanica Sinj taj preparat nije nabavila od ovlaštenih dobavljača.

TONI PAŠTAR

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 03:25