StoryEditorOCM
Arhivadalmacija opet bira

Gospodarstvo Roca: kameni gastro-raj na 7000 kvadrata

Piše PSD.
22. srpnja 2014. - 13:12
Vodičanin Ante Roca najznačajnijim komplimentom koji je dosad primio na svom obiteljskom gospodarstvu u Velimu kod Stankovaca, na točno četiri kilometra od naplatnih kućica „Pirovac“, bio onaj kad mu je jedan posjetitelj kazao „kako pretpostavlja da je po svemu sudeći obnovio već postojeće staro gospodarstvo jer sve miriše na tradiciju“.

A nije, imanje Ante i Silvane Roca nastalo je unatrag tek desetak godina, nakon što su desetljećima u Vodicama uspješno vodili nekoliko ugostiteljskih lokala, od pizzerije i ribljeg restorana do diskoteke. Za to je vrijeme Ante, ‘čistokrvni’ ugostitelj, stvarao viziju nečeg potpuno drugačijeg: zaokruženu cjelinu u kojoj će u svojoj konobi nuditi ono što sam proizvede, barem u većem dijelu ponude.

San se počeo ostvarivati kad je u Velimu, rodnom selu prvog hrvatskog sveca, sv. Ivana Tavelića, na zemljištu od 7000 kvadrata, odlučio posaditi mali maslinik od 50-ak maslina te vinograd i za početak sagraditi modernu farmu svinja kapaciteta 200 svinja, za sada jedinu u Zadarskoj županiji.

Nastavio je s gradnjom impresivnog kamenog zdanja s nekoliko povezanih kuća i kućica koje okružuju prostrano dvorište s terasom, s dovoljno velikim pogonom za pripremu svinjskog mesa za sušenje, sušarom i podrumskom zrionicom za 6000 komada pršuta, te velikom konobom s dva komina i 90 sjedećih mjesta. U projekt su ukupno uložili 1,6 milijuna eura, svoje ušteđevine i kredita, a otvorili su vrata gostima prije manje od četiri godine.

Pazili na svaki detalj

- Imao sam dva cilja i ostvario ih – kaže Ante. – Prvi je da na jednome mjestu imam zaokruženu proizvodnju nekog svog vlastitog specijaliteta, to su pršuti, panceta, kobasice i drugo, te plasman koji imamo kroz dućan i pršutoreznicu te kroz ugostiteljstvo.

Drugi mi je cilj bio u svemu što radimo zadržati tradiciju i kulturu Dalmacije – kroz arhitekturu, stabla i ukrasno cvijeće, ponudu hrane i pića, ambijenta koji smo stvorili nizom detalja. Tako zaokruženo imanje u ovom kraju još nisam vidio, obično je obrnuto – proizvođači krenu s ugostiteljstvom.

A Ante je pogodio. Nismo mi trebali doći i probati njegove specijalitete pa kazati da su izvrsni, domaći. Učinili su to već mnogi gosti, a i priznanja koje je Roca dobio na sajmovima na kojima se pojavi, poput Internacionalnog sajma pršuta u istarskom Tinjanu gdje je dobio Zlatnu medalju. Uostalom, njegovi pršuti nose zaštitnu oznaku zemljopisnog porijekla koju je ishodovala Udruga “Dalmatinski pršut” koje je član.

Ali uz suhomesnate proizvode Rocini nude i svako drugo gastronomsko blago – od janjetine s ražnja, mesa pod pekom ili s gradela, sira. – I juhe! – dobacio je Ante. – Kuha se svaki dan, od mesa iz ovog kraja i bez vegete.

Vino i ulje

Antina i Silvanina spiza je izvrsna, ali je ono zbog čega će svaki posjetitelj biti najprije oduševljen je ambijent cijelog imanja, sa stotinama detalja koje možete, kao u dobrom muzeju, razgledati cijeli dan. Šetnja će početi tamo od farme gdje se baškari 70-ak prasaca te kraj ograđenog peradarnika s jatom od 60 komada razne domaće peradi, kroz uređeni vinograd, pa se nastaviti u masliniku u kojem je Ante poslagao na kamene noge 15 velikih kamenih stolova, zapravo masivnih ploča od benkovačkog kamena, i gdje se gosti, turisti koji stižu autobusima, hlade pod krošnjama maslina.

Pa škalinama u dvor čije kantune kite davno isklesane kamene posude za cvijeće, pa drveni samari. Šetnju ćete nastaviti u malom etno-muzeju punom starinskih rukotvorina, pa u dućanu s Rocinim proizvodima, ne samo mesnim, nego i onim od maslinova ulja i vina, i svega drugoga što nudi Dalmacija. Pa u podrum, u prostranu konobu koja je ukrašena sa stotinu sitnica koje podsjećaju na dalmatinsko selo nekad, a u svemu je „specijalna ponuda“ veliki izlog kroz koji možete zaviriti u prostranu pršutanu sa stotinama već dovršenih i jestivih ukrasa.

I dok sve obiđete – otvori se apetit. Na vrijeme. Tako je bilo i sa stotinama gostiju koji su stigli u ovo kratko vrijeme do Rocina imanja, turista, političara, ovdje je jednom bila čitava Vlada, ali i gradonačelnici sa svih strana svijeta kad su u Biogradu imali skup, estradnjaci – tu su Karan i Bralić snimili „Prijatelje“, održavaju se tu različite proslave, krizme i pričesti, rođendani, svadbe – čak su dva puta vjenčanja organizirali mladenci iz Zagreba koji su svoje goste dovezli autobusima.

Anti Roci poduzetnički i ugostiteljski nemir ne da odmora: ovih su dana dovršili ogromnu pečenjarnicu u kojoj odjednom mogu pristaviti 10 velikih peka, par janjaca na ražanj i nekoliko gradela. Otvorena je da gosti mogu gledati i sudjelovati u onome što im se sprema.

Osim toga, on i dalje luta po benkovačkom Sajmu i starim podrumima i konobama ne bi li došao do nekog novog-starog eksponata za svoje životno djelo.

mario vuksan
foto: luka gerlanc / cropix

Željko Baradić: Sad nam treba aerodrom

Nakon što su Rocini pokrenuli svoje gospodarstvo u Velimu je čak nekoliko drugih obitelji osposobilo apartmane za smješta turista. To selo, kao i cijeli stankovački kraj, nije imalo turističku tradiciju mada je do morske obale u Pirovcu tek 10-ak minuta vožnje.

Moglo bi se reći da je Roca potaknuo i druge na seoski turizam te da će njegov primjer biti motiv i drugima na slične mini projekte, pogotovo zato što Roca nema smještajnih kapaciteta. Drži da je to potpuno drugačija vrsta posla.

Željko Baradić, načelnik općine Stankovci, ne krije zadovoljstvo da baš tu postoji ovako atraktivno gospodarstvo i kaže:

- Korist za općinu je višestruka.

Tu je stalno zaposleno sedmero naših ljudi, za našu malu zajednicu imanje Roca je važno i u promidžbenom smislu, ljudi iz politike dolaze ovdje, prepoznali su Rocinu zamisao, a mi smo u prilici prezentirati im i neke druge projekte koje planiramo.

Jedan od najvažnijih projekata koje u Stankovcima planiraju i koji je u pripremnoj fazi je izgradnja aerodroma za male zrakoplove, s nizom pratećih sadržaja: hangarom za smještaj i zimovanje za 100 aviona, servisnim službom kakva u Hrvatskoj ne postoji, hotelom s kongresnom dvoranom, trgovačkim centrom, čak i dječjim vrtićem i domom za starije osobe.

Mada su investitori ozbiljno krenuli u pripreme, čeka se lokacijska dozvola, mnogi su još uvijek skeptični prema tom projektu, a Baradić kaže:

- Tko će sumnjati, neka sumnja. Riječ o poslu koji je namijenjen bogatim gostima i svi naši kontakti s investitorima i budućim gostima govore da će projekt uspjeti.

Gdje je tu Roca?

Pa u tome što takvim ljudima s dobrom platežnom moći trebaju baš ovakva mjesta za druženje, sastajanje i uživanje u našoj gastronomskoj ponudi.

Doslovce nas pitaju: Gdje možemo potrošiti 1000 eura za vikend koji provedemo tu? Sad im imamo što ponuditi. I bilo bi dobro da imam još ovakvih imanja...

Kako ćete glasati

Nađite nas na Facebooku na stranici Nova Dalmacija i dajte lajk, šerajte, napišite komentar ispod reportaže.

Svoj SMS pošaljite na broj 666555. Na početku poruke upišite IZBOR, a na kraju osobne podatke (ime i prezime). Cijena SMS-a 3,72 kn s PDV-om.
Služba za korisnike: 01/617-3945, radnim danom od 9 do 13 sati.
Organizator usluge: Slobodna Dalmacija d.d., Hrvatske mornarice 4, Split; OIB: 35075764438.
Tehnička podrška (davatelj usluge): NTH Media d.o.o., Horvaćanska 17a, Zagreb, OIB: 59547672558.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:54