StoryEditorOCM
Dalmacijakontra gripe

Počinje cijepljenje, a još nije poznato koliko će koštati

Piše PSD.
17. studenog 2013. - 19:45

Sutra počinje cijepljenje od gripe, i to na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo (Higijenski) Splitsko-dalmatinske županije. Onima koji se misle cijepiti preporuka je da dođu do 14 sati.

Ove godine za područje cijele Hrvatske nabavljeno je 295 tisuća doza cjepiva, a za svoje potrebe Splitsko-dalmatinska županija dobila je 18 tisuća doza cjepiva.

- Dobili smo 18 tisuća doza cjepiva Influvac, riječ je o vrlo dobrom nizozemskom cjepivu, i 45 komada cjepiva Waxigrip, a to je cjepivo za djecu. No i ovo influvac cjepivo može se koristiti za cijepljenje djece. Ova brojka od 18 tisuća doza približna je brojki prošle godine cjepljenih u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Cjepivo je u petak distribuirano po ambulantama i ispostavama Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo - kazuje nam dr. Diana Nonković, šefica Epidemiološke službe na Higijenskom. Cijepljenje protiv gripe obavlja se u okviru preventivnog programa cjepljenja, sukladno smjernicama HZZO-a. Besplatno cijepljenje namijenjeno je osobama, kojima je to pravo utvrđeno iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

Besplatno cijepljenje

U skupini onih koji se mogu besplatno cijepiti osobe su starije od 65 godina, osobe koje zbog svog zdravstvenog stanja imaju povećan rizik od komplikacija gripe (kronični srčani, plućni, bubrežni bolesnici, dijabetičari, transplantirane osobe, trudnice i osobe s patološkom pretilošću....), zaposlenici u zdravstvu i ostali zdravstveni djelatnici,, koji sudjeluju u njezi bolesnika.

Svi ostali će cijepljenje morati platiti - kazuje dr. Nonković. No, kolika će cijena cjepljenja biti “za ostale” to se još uvijek ne zna jer prvi put ove godine svi nastavni zavodi za javno zdravstvo u RH moraju preko veledrogerija nabavljati cjepivo za gripu.

- Stoga molimo one koji će morati platiti cijepljenje da ne dođu odmah na cijepljenje u ponedjeljak jer moramo prvo utvrditi koliko će to cijepljenje koštati, a njegova cijena ovisi o cijeni nabave u veledrogerijama. Sastav ovogodišnjeg cijepiva protiv gripe u skladu je s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europske agencije za lijekove. Cjepivo za sezonu 2013./2014. je trovalentno i sadrži dva soja A i jedan soj B. Dakle, u cjepivu su zastupljene dvije gripe A i B - zaključuje dr. Diana Nonković.

ivica marković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:58