StoryEditorOCM
Dalmacijasedam punata

Počele 300. alkarske svečanosti: Baru osvojio Alen Filipović Grčić

Piše PSD.
7. kolovoza 2015. - 22:40
Natjecanjem za Baru u petak poslijepodne počele su 300. alkarske svečanosti, a prvi slavljenik viteškog jubileja je alkar Alen Filipović Grčić. Ovaj 39-godišnji Sinjanin iz stare alkarske obitelji pobjedio je sa 7 punata. U prvoj trci pogodio je "u jedan", a onda je u drugoj i trećoj trci pogodio "u sridu".

Na koplje pobjednika alkarski vojvoda mr. Ante Vučić privezao je 200 centimetara zelenog sukna, simbola pobjede na Bari i prava na košnju livade Alkarice u Sinjskom polju. Za sebe i svoga alkarskog momka Antu Peraicu iz Sinja Alen Filipović Grčić osvojio brončanu plaketu Alke. Pobjedniku Bare pripada i novčana nagrada Vitešjog alkarskog društva od 15 tisuća kuna.

Alen Filipović Grčić debitirao je kao alkar u pratnji barjaka 2002. godine. U riznici trofeja ima slavodobitnički plamenac, jednu pobjedu na Čoji, a ovo mu je treća Bara. Jaše na vlastitom konju Vili.

Glavno obilježje 300. Bare bilo je odlično gađanje alkara i kiša. Prije početka Bare nad Sinjem se prosuo pljusak, a svo vrijeme natjecanja smjenjivali su se rominjanje i jaka kiša radi koje se gledalište uvelike praznilo. Natjecanje je održano pred oko 5 tisuća gledatelja.

Alkari su gađali fantastično, naročito u drugoj trci. U prvoj trci pogodili su ukupno 28 punata pri čemu su imali jedan pogodak "u sridu", devet ih je pogodilo "u dva" i sedmorica "u jedan". U drugoj trci pogodili su čak 31 punat: trojica su pogodila "u sridu", osam alkara pogodilo je "u dva", a šestorica "u jedan". Uspješni niz nastavljen je i u trećoj trci, ali kada je sa starta krenuo Hrvoje Filipović Grčić kao sedmi po redu sastavio je pljusak pa je pao prvi pogodak "u ništa".

Pobjednik Bare trčao je 11. po redu i kada je u trećoj trci ponovio pogodak "u sridu" našao se u vodstvu sa 7 punata. Posljednji je startao Mario Šušnjara koji je u prvoj trci pogodio "u sridu", a u drugoj "u dva".

Gledalište je utihnulo. Priželjkivalo se da Šušnjara pogodi "u dva" i da se natjecanje nastavi pripetavanjem. Šušnjara je, međutim, pogodio "u ništa", a Sinj i njegov veliki jubilej dobili su prvog slavljenika.

Subota u znaku Čoje

Prije subotnjeg natjecanja za Čoju stazom alkarskog trkališta s početkom u 17 sati prodefilirat će 12 hrvatskih i jedna švicarska povijesna postrojba.

Na konjima će jahati po 6 pripadnika Kravat pukovnije i Trke na prstenac, a među ukupno 130 sudionika bit će još Kumpanija iz Blata na Korčuli, Bokeljska mornarica 809., Zrinska garda iz Čakovca, Kupreški kosci, Šibenska gradska straža, Turopoljski banderi, Vranski vitezovi iz Pakoštana, Bakarska gradska straža, Hajduci Mijata Tomića iz Tomislavgrada i Kliški uskoci. Na kraju defilea bit će Stari grenadiri iz Ženeve.

Piše Toni Paštar
Snimio: Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:00