StoryEditorOCM
DalmacijaSLAVLJA

Slavlje u Imotskoj krajini: Pater Zrinko Petar Nikolić proslavio mladu misu, a don Ante Čipčić pola stoljeća svećenstva

Piše PSD.
13. srpnja 2015. - 21:18

Dva vrlo vrijedna događaja zabilježena su u nedjelju u dva mjesta Imotske krajine. U župnoj crkvi svetoga Franje u Imotskom mladu misu služio je pater Zrinko Petar Nikolić, dijete Imotskog iz ugledne stare katoličke obitelji Nikolić. Pater Zrinko član je Družbe misionara monfortanaca, koji pripadaju Talijanskoj provinciji, a u Zagrebu imaju svoju zajednicu osnovanu još 1976. godine.

Slavlje u Imotskom započelo je molitvom ispred Zrinkove rodne kuće te se nastavilo procesijom ulicama Imotskog. Ispred ulaza u crkvu, nakon procesije, mladomisniku je blagoslov postavljanjem ruku na glavu podarila njegova majka Anka Ana Nikolić, što je izazvalo mnogo emocija kod brojnih Imoćana i gostiju koji su došli na mladomisničko slavlje.

Zrinko Petar Nikolić potom je uz koncelebraciju braće svećenika i svoga kuma fra Zorana Kutleše služio svoju prvu svetu misu. Mlada misa Zrinka Nikolića prva je nakon pet godina u župnoj crkvi svetoga Franje. Posljednji mladomisnik bio je fra Josip Sušić 2010. godine.

Na drugom kraju

U isto vrijeme kad je počelo mladomisničko slavlje u Imotskom, na drugom kraju Imotske krajine, u Aržanu, u župnoj crkvi Svih svetih počelo je misno slavlje u povodu 50. obljetnice svećeništva župnika te župe don Ante Čipčića. Ovaj svećenik rođen u Dugopolju zaređen je davne 1965. godine za svećenika i od tada je bio u mnogim župama, na Šolti, u Rudi, pa onda punih 24 godine u Imotskoj krajini – prvo 11 godina u župi Svib i 13 godina u Aržanu.

Nadaleko poznat

Način na koji je ovaj poznati svećenik služio svojim vjernicima, a to je da sa starim ljudima budeš dijete, s djecom ozbiljan čovjek, a sa svojim vršnjacima ono što dolikuje svećeničkom zvanju, nadaleko je poznat. Svečanoj svetoj misi u župnoj crkvi nazočili su brojni Aržančani, među njima i dožupan Ante Šošić, don Antini Dugopoljci, vjernici župa u kojima je službovao i brojni prijatelji. Svetu misu slavljenicu služio je uz koncelebraciju s desetak svoje subraće.

Treba napomenuti da je don Ante prije neki dan dobio i nagradu svoje Općine Ciste Provo, zajedno sa svojim kolegama don Bogoslavom Bartulovićem i don Lovrom Žuljevićem.
I mladomisničko slavlje u Imotskom i ovo jubilarno u Aržanu nastavljeno je druženjem prijatelja i rodbine sa slavljenicima za zajedničkim stolom.

braco ćosić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:17