stdClass Object ( [id] => 268350 [title] => Terminator je održao obećanje [alias] => terminator-je-odrzao-obecanje [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Tko zna je li Arnold Schwarzenegger računao da će se nastaviti “vraćati“ ulozi Terminatora kad je za redatelja Jamesa Camerona davne 1984. robotski kratko odriješio mitski “I'll be back!“ koji će se pretvoriti u jedan od najpoznatijih citata u povijesti kinematografije. Vjerojatno nije slutio ni da će to postati njegova “posjetnica“, kako je precizirao onaj mali filmofil u “Posljednjem akcijskom junaku“. Schwarzenegger je izrekao “Vratit ću se!“ u “Komandosu“, “Trkaču“... Nakon što je u potonjem filmu ispalio “Rekao sam se da ću se vratiti, ne želim ispasti lažac“, “I'll be back“ je postalo već nešto kao obećanje.

Arnie je održao to obećanje, vrativši se u Cameronovu “Terminatoru 2“ (“Sudnji dan“, 1991.), odnosno “Terminatoru 3 (“Ustanak strojeva“, 2003.) Jonathana Mostowa, a četvrtom filmu u režiji McG-ja, podnaslovljenom “Spasenje“ (2009.), njegov je lik, ubojiti kiborg T-800, bio sveden na nakupinu piksela. “Salvation“ je prošao slabije od prethodnika na box-officeu pa ispada da Terminator treba Schwarzeneggera da bi bio megahit. Svega par godina kasnije, pokazat će se i da Schwarzenegger treba Terminatora za željeni “comeback“. Ako odbijemo “Plaćenike 1&2“ gdje je bio dio ansambla, njegovi “noseći“ post-guvernerski filmovi, poput “Posljednje bitke“, “Plana za bijeg“ ili “Sabotaže“, nažalost nisu pronašli publiku u (američkim) kinima.

Paramount Pictures i Skydance Productions zbrojili su “2 + 2“ i dobili - “Terminatora 5“. Izvorno nazvan “Terminator Genisys“, peti film o kiborgu iz budućnosti jedan je od najvećih spektakala 2015. koji premijeru ima početkom srpnja, na vrhucu blockbusterske ljetne sezone i manje od tri mjeseca nakon UN-ova sastanka na temu zakonske regulacije sve pametnijih oružanih sustava kakve bi protiv ljudi mogao vrbovati nekakav SkyNet, baš kao u Cameronovoj viziji. Tajming za film je pogođen, a elitni termin otvaranja “Genisys“ je naslijedio od “T2“ i “T3“. Gledajući prvi foršpan, od njih nasljeđuje i klasične terminatorske motive i(li) scene.

Masivna akcijska sekvencija potjere s kulminacijom u okretanju školskog autobusa iznad Golden Gate mosta, metalna ruka Terminatora ogoljena od ljudskog tkiva, govori spasitelja čovječanstva iz uzništva strojeva Johna Connora (ovaj put Jason Clarke, “Zero Dark Thirty“), nuklearne rakete porinute od računalna sustava SkyNet kao vjesnici Sudnjeg dana... No, da nije baš sve isto kao u prethodnim filmovima, otkrivamo vrlo brzo u “traileru“.

Naime, nakon što otac Johna Connora, vojnik budućnosti Kyle Reese (Jai Courtney, znan po ulozi sina Johna McClanea u “Umri muški 5“, umjesto Michaela Biehna), stigne u prošlost i dade se u bijeg od policajaca kroz šoping centar, takoreći kadar po kadar identično kao u originalnom “Terminatoru“, jedan od murjaka koji ga slijedi (Byung-hun Lee; “Gorkoslatki život“) demonstrirat će sposobnosti nezaboravnog kiborga od tekućeg metala T-1000 (Robert Patrick u “T2“).

To nije sve jer na scenu će dojuriti kombi i pregaziti policajca, a za upravljačem se nalazi Sarah Connor (zvijezda “Igre prijestolja“ Emilia Clarke kao nasljednica Linde Hamilton). Connorica otvara vrata i izgovara “trade-mark“ rečenicu “Terminator“ filmova “Pođi sa mnom ako želiš živjeti“. Sarah je, dakle, već ratnica kao u “T2“, nipošto prvotna dama u nevolji i ona spašava Kylea, ne obratno? Što se kvragu događa?

Ili, još bolje, “what's wrong with this picture“, da citiramo punkerske protuhe iz “T1“ u momentu kad su ugledali Terminatora kako u gluho doba noći korača prema njima gol kao od majke rođen s namjerom da od njih uzme odjeću. Citat je na mjestu - foršpan prikazuje i dolazak Terminatora iz budućnosti, baš kao u prvom filmu, nakon čega se u kadru pojavljuje njegova ostarjela verzija također utjelovljena u Schwarzeneggeru, kaže “Čekao sam te“ i zapuca iz sačmarice.

Mitologija serijala biva potpuno izokrenuta naopačke u prizoru u kojem Terminator - s leđa nalik Schwarzeneggeru - nosi u naručju Connoricu u dječjoj dobi. “Sve se promijenilo“, notira Sarah u jednom trenutku foršpana. I doista jest. Terminator je, znači, bio poslan da ubije Sarah kad je bila otprilike trostruko mlađa nego u “T1“, a spasio ju je drugi Terminator. Godina 1984., u koju je nekoć poslan Kyle Reese, više nije ista; spomenuti događaji iz Connoričine povijesti su promijenili budućnost koja je, pak, prošlost u “T1“.
Terminator nekad i sad - znameniti Cameronov kadar digitalno je retuširan
Zvuči komplicirano? Novi “Terminator“ mogao bi poput zadnjeg “X-Mena“biti naslovljen “Dani buduće prošlosti“. “Genisys“ miješa vremensketijekove kako bi za “Terminatora“ napravio isto ono što je “X-Men: DaysOf Future Past“ napravio za superjunački serijal. Radi se o pomodnomresetiranju (“reboot“), od Hollywooda amenovanom hitoidnošću novih“Zvjezdanih staza“, prilikom kojeg dati film funkcionira i kao nastavak ikao neki friški početak. “X-Men“ je slijedio trag “Star Treka“, a obasu filma osvježili serijale, plus dobro prošli kod kritike i fanova kojeje najteže osvojiti.

Pitanje je može li njihov uspjeh reprizirati i novi “Terminator“ budući da s dosta slobode širi granice mitologije nedostižnih prvih dvaju filmova, kultna klasika i epohalna nastavka u analima sedme umjetnosti zabilježenih kao savršen primjer blockbustera sa srcem, dušom i mozgom. Premijerni “trailer“ je izazvao s pravom podijeljene reakcije, istovremeno podižući spomenik prethodnicima u nizu hvalevrijednih posveta i koračajući na tankoj granici da s “twistovima“ poremeti njihove “timelineove“, tj. još više potencira vremenske paradokse u odnosu na treći i četvrti dio, riječju bude zbrčkan i neuredan.

Međutim, nadu da bi film mogao biti dobar, superiorniji “trojki“ i “četvorki“, donijela je iznimno pozitivna recenzija scenarija pročitanog u cijelosti. Prema tome “Genisys“ se opisuje kao tri akcijom nabijena filma u jednome, spominju se ugodna iznenađenja koja se ne vide u foršpanu, vremenski trostruko podijeljena priča i multipli terminatorski negativci/modeli od kojih je jedan ultimativan.


“Odete li u kino otvorena uma voljni prihvatiti neke promjene, film ćevam nadmašiti sve recentne ljetne blockbustere“, kunu se producenti Megan i David Ellison (“Čovjek zvan hrabrost“), dodavši da je redatelj Alan Taylor (“Thor 2“, “Igra prijestolja“) imao dobar materijal iz scenarija Laete Kalogridis (“Otok Shutter“) i Patricka Lussiera (“Put osvete“).

Zasad se najviše ističe scena okršaja dvaju Schwarzeneggerovih Terminatora T-800, najavljena kao jedna od najepskijih ikad i ekvivalentna “sudaru dvaju tenkova“. S jedne strane, vremešni T-800 smisleno prilagođen glumčevoj dobi sjetimo li se dijaloga između Sarah i Terminatora kad je obznanjeno da njegovo tkivo stari poput ljudskog. S druge, Schwarzeneggerov T-800 iz 1984. kojeg je “pomladilo“ računalo na glumčevu sliku i priliku iz Cameronova znamenita kadra.

Digitalni specijalni efekti uposleni su iz takovih pobuda u “Spasenju“, ali tamo su bili artificijelni, a ovdje će biti dovedeni do perfekcije i rekreirati Terminatora da se možda neće moći razlikovati Arnold nekad i sad. Hoće li “Genisys“ izazvati novu revoluciju u specijalnim kompjutorskim efektima kao nekoć “Judgment Day“, u ovom trenu ne znamo. Ono što znamo jest da se Terminator, kako izgleda, spektakularno vraća na velika vrata, s njim i Schwarzenegger. He's back!

MARKO NJEGIĆ

'Terminator' u brojkama

- 4 filma u rasponu od 25 godina (1984.-2009.)
- 4 Oscara za 'T2'
- 518.9 milijuna dolara zarade u američkim kinima
- 1.4 milijarde $ u svjetskim kinima

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Odete li u kino otvorena uma voljni prihvatiti neke promjene, film će vam nadmašiti sve recentne ljetne blockbustere - kunu se producenti novog 'Terminatora' koji vraća Schwarzeneggera mitskoj ulozi kiborga [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRETPREMIJERA - POČETKOM SRPNJA SCHWARZENEGGER SE NA VELIKE EKRANE VRAĆA U VELIKOM STILU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-03-27 21:42:10 [created_by] => 25831 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-05-17 13:16:13 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-03-29 08:43:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4014 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/03/03/SCENA/arnold_terminator_genisys.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x500" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 18 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4377882 Threads: 3 Questions: 138768830 Slow queries: 59243 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4146308 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/terminator-je-odrzao-obecanje-268350 [printLink] => /kultura/terminator-je-odrzao-obecanje-268350?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 231580 [name] => maxrocky [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => maxrocky [link] => /tag/maxrocky ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Odete li u kino otvorena uma voljni prihvatiti neke promjene, film će vam nadmašiti sve recentne ljetne blockbustere - kunu se producenti novog 'Terminatora' koji vraća Schwarzeneggera mitskoj ulozi kiborga [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRETPREMIJERA - POČETKOM SRPNJA SCHWARZENEGGER SE NA VELIKE EKRANE VRAĆA U VELIKOM STILU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Terminator je održao obećanje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-18-32-45-25831 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/03/03/SCENA/arnold_terminator_genisys.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/03/03/SCENA/arnold_terminator_genisys.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Tko zna je li Arnold Schwarzenegger računao da će se nastaviti “vraćati“ ulozi Terminatora kad je za redatelja Jamesa Camerona davne 1984. robotski kratko odriješio mitski “I'll be back!“ koji će se pretvoriti u jedan od najpoznatijih citata u povijesti kinematografije. Vjerojatno nije slutio ni da će to postati njegova “posjetnica“, kako je precizirao onaj mali filmofil u “Posljednjem akcijskom junaku“. Schwarzenegger je izrekao “Vratit ću se!“ u “Komandosu“, “Trkaču“... Nakon što je u potonjem filmu ispalio “Rekao sam se da ću se vratiti, ne želim ispasti lažac“, “I'll be back“ je postalo već nešto kao obećanje.

Arnie je održao to obećanje, vrativši se u Cameronovu “Terminatoru 2“ (“Sudnji dan“, 1991.), odnosno “Terminatoru 3 (“Ustanak strojeva“, 2003.) Jonathana Mostowa, a četvrtom filmu u režiji McG-ja, podnaslovljenom “Spasenje“ (2009.), njegov je lik, ubojiti kiborg T-800, bio sveden na nakupinu piksela. “Salvation“ je prošao slabije od prethodnika na box-officeu pa ispada da Terminator treba Schwarzeneggera da bi bio megahit. Svega par godina kasnije, pokazat će se i da Schwarzenegger treba Terminatora za željeni “comeback“. Ako odbijemo “Plaćenike 1&2“ gdje je bio dio ansambla, njegovi “noseći“ post-guvernerski filmovi, poput “Posljednje bitke“, “Plana za bijeg“ ili “Sabotaže“, nažalost nisu pronašli publiku u (američkim) kinima.

Paramount Pictures i Skydance Productions zbrojili su “2 + 2“ i dobili - “Terminatora 5“. Izvorno nazvan “Terminator Genisys“, peti film o kiborgu iz budućnosti jedan je od najvećih spektakala 2015. koji premijeru ima početkom srpnja, na vrhucu blockbusterske ljetne sezone i manje od tri mjeseca nakon UN-ova sastanka na temu zakonske regulacije sve pametnijih oružanih sustava kakve bi protiv ljudi mogao vrbovati nekakav SkyNet, baš kao u Cameronovoj viziji. Tajming za film je pogođen, a elitni termin otvaranja “Genisys“ je naslijedio od “T2“ i “T3“. Gledajući prvi foršpan, od njih nasljeđuje i klasične terminatorske motive i(li) scene.

Masivna akcijska sekvencija potjere s kulminacijom u okretanju školskog autobusa iznad Golden Gate mosta, metalna ruka Terminatora ogoljena od ljudskog tkiva, govori spasitelja čovječanstva iz uzništva strojeva Johna Connora (ovaj put Jason Clarke, “Zero Dark Thirty“), nuklearne rakete porinute od računalna sustava SkyNet kao vjesnici Sudnjeg dana... No, da nije baš sve isto kao u prethodnim filmovima, otkrivamo vrlo brzo u “traileru“.

Naime, nakon što otac Johna Connora, vojnik budućnosti Kyle Reese (Jai Courtney, znan po ulozi sina Johna McClanea u “Umri muški 5“, umjesto Michaela Biehna), stigne u prošlost i dade se u bijeg od policajaca kroz šoping centar, takoreći kadar po kadar identično kao u originalnom “Terminatoru“, jedan od murjaka koji ga slijedi (Byung-hun Lee; “Gorkoslatki život“) demonstrirat će sposobnosti nezaboravnog kiborga od tekućeg metala T-1000 (Robert Patrick u “T2“).

To nije sve jer na scenu će dojuriti kombi i pregaziti policajca, a za upravljačem se nalazi Sarah Connor (zvijezda “Igre prijestolja“ Emilia Clarke kao nasljednica Linde Hamilton). Connorica otvara vrata i izgovara “trade-mark“ rečenicu “Terminator“ filmova “Pođi sa mnom ako želiš živjeti“. Sarah je, dakle, već ratnica kao u “T2“, nipošto prvotna dama u nevolji i ona spašava Kylea, ne obratno? Što se kvragu događa?

Ili, još bolje, “what's wrong with this picture“, da citiramo punkerske protuhe iz “T1“ u momentu kad su ugledali Terminatora kako u gluho doba noći korača prema njima gol kao od majke rođen s namjerom da od njih uzme odjeću. Citat je na mjestu - foršpan prikazuje i dolazak Terminatora iz budućnosti, baš kao u prvom filmu, nakon čega se u kadru pojavljuje njegova ostarjela verzija također utjelovljena u Schwarzeneggeru, kaže “Čekao sam te“ i zapuca iz sačmarice.

Mitologija serijala biva potpuno izokrenuta naopačke u prizoru u kojem Terminator - s leđa nalik Schwarzeneggeru - nosi u naručju Connoricu u dječjoj dobi. “Sve se promijenilo“, notira Sarah u jednom trenutku foršpana. I doista jest. Terminator je, znači, bio poslan da ubije Sarah kad je bila otprilike trostruko mlađa nego u “T1“, a spasio ju je drugi Terminator. Godina 1984., u koju je nekoć poslan Kyle Reese, više nije ista; spomenuti događaji iz Connoričine povijesti su promijenili budućnost koja je, pak, prošlost u “T1“.
Terminator nekad i sad - znameniti Cameronov kadar digitalno je retuširan
Zvuči komplicirano? Novi “Terminator“ mogao bi poput zadnjeg “X-Mena“biti naslovljen “Dani buduće prošlosti“. “Genisys“ miješa vremensketijekove kako bi za “Terminatora“ napravio isto ono što je “X-Men: DaysOf Future Past“ napravio za superjunački serijal. Radi se o pomodnomresetiranju (“reboot“), od Hollywooda amenovanom hitoidnošću novih“Zvjezdanih staza“, prilikom kojeg dati film funkcionira i kao nastavak ikao neki friški početak. “X-Men“ je slijedio trag “Star Treka“, a obasu filma osvježili serijale, plus dobro prošli kod kritike i fanova kojeje najteže osvojiti.

Pitanje je može li njihov uspjeh reprizirati i novi “Terminator“ budući da s dosta slobode širi granice mitologije nedostižnih prvih dvaju filmova, kultna klasika i epohalna nastavka u analima sedme umjetnosti zabilježenih kao savršen primjer blockbustera sa srcem, dušom i mozgom. Premijerni “trailer“ je izazvao s pravom podijeljene reakcije, istovremeno podižući spomenik prethodnicima u nizu hvalevrijednih posveta i koračajući na tankoj granici da s “twistovima“ poremeti njihove “timelineove“, tj. još više potencira vremenske paradokse u odnosu na treći i četvrti dio, riječju bude zbrčkan i neuredan.

Međutim, nadu da bi film mogao biti dobar, superiorniji “trojki“ i “četvorki“, donijela je iznimno pozitivna recenzija scenarija pročitanog u cijelosti. Prema tome “Genisys“ se opisuje kao tri akcijom nabijena filma u jednome, spominju se ugodna iznenađenja koja se ne vide u foršpanu, vremenski trostruko podijeljena priča i multipli terminatorski negativci/modeli od kojih je jedan ultimativan.


“Odete li u kino otvorena uma voljni prihvatiti neke promjene, film ćevam nadmašiti sve recentne ljetne blockbustere“, kunu se producenti Megan i David Ellison (“Čovjek zvan hrabrost“), dodavši da je redatelj Alan Taylor (“Thor 2“, “Igra prijestolja“) imao dobar materijal iz scenarija Laete Kalogridis (“Otok Shutter“) i Patricka Lussiera (“Put osvete“).

Zasad se najviše ističe scena okršaja dvaju Schwarzeneggerovih Terminatora T-800, najavljena kao jedna od najepskijih ikad i ekvivalentna “sudaru dvaju tenkova“. S jedne strane, vremešni T-800 smisleno prilagođen glumčevoj dobi sjetimo li se dijaloga između Sarah i Terminatora kad je obznanjeno da njegovo tkivo stari poput ljudskog. S druge, Schwarzeneggerov T-800 iz 1984. kojeg je “pomladilo“ računalo na glumčevu sliku i priliku iz Cameronova znamenita kadra.

Digitalni specijalni efekti uposleni su iz takovih pobuda u “Spasenju“, ali tamo su bili artificijelni, a ovdje će biti dovedeni do perfekcije i rekreirati Terminatora da se možda neće moći razlikovati Arnold nekad i sad. Hoće li “Genisys“ izazvati novu revoluciju u specijalnim kompjutorskim efektima kao nekoć “Judgment Day“, u ovom trenu ne znamo. Ono što znamo jest da se Terminator, kako izgleda, spektakularno vraća na velika vrata, s njim i Schwarzenegger. He's back!

MARKO NJEGIĆ

'Terminator' u brojkama

- 4 filma u rasponu od 25 godina (1984.-2009.)
- 4 Oscara za 'T2'
- 518.9 milijuna dolara zarade u američkim kinima
- 1.4 milijarde $ u svjetskim kinima

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/terminator-je-odrzao-obecanje-268350 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a40b117c56222328334379d36c08e205de572f8a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Terminator+je+odr%C5%BEao+obe%C4%87anje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fterminator-je-odrzao-obecanje-268350 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fterminator-je-odrzao-obecanje-268350 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Odete li u kino otvorena uma voljni prihvatiti neke promjene, film će vam nadmašiti sve recentne ljetne blockbustere - kunu se producenti novog 'Terminatora' koji vraća Schwarzeneggera mitskoj ulozi kiborga [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRETPREMIJERA - POČETKOM SRPNJA SCHWARZENEGGER SE NA VELIKE EKRANE VRAĆA U VELIKOM STILU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KulturaPRETPREMIJERA - POČETKOM SRPNJA SCHWARZENEGGER SE NA VELIKE EKRANE VRAĆA U VELIKOM STILU

Terminator je održao obećanje

Piše PSD.
29. ožujka 2015. - 10:43
Tko zna je li Arnold Schwarzenegger računao da će se nastaviti “vraćati“ ulozi Terminatora kad je za redatelja Jamesa Camerona davne 1984. robotski kratko odriješio mitski “I'll be back!“ koji će se pretvoriti u jedan od najpoznatijih citata u povijesti kinematografije. Vjerojatno nije slutio ni da će to postati njegova “posjetnica“, kako je precizirao onaj mali filmofil u “Posljednjem akcijskom junaku“. Schwarzenegger je izrekao “Vratit ću se!“ u “Komandosu“, “Trkaču“... Nakon što je u potonjem filmu ispalio “Rekao sam se da ću se vratiti, ne želim ispasti lažac“, “I'll be back“ je postalo već nešto kao obećanje.

Arnie je održao to obećanje, vrativši se u Cameronovu “Terminatoru 2“ (“Sudnji dan“, 1991.), odnosno “Terminatoru 3 (“Ustana...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 20:32