StoryEditorOCM
DalmacijaDONACIJA

Sutivan: zbirka ‘Druga domovina’ bogatija za 350 knjiga

Piše PSD.
27. prosinca 2014. - 16:51
Za potrebe sakupljanja i osnivanje zbirke pisaca hrvatskog podrijetla u Južnoj Americi “Druga domovina”, ogranak Matice hrvatske Split, na čelu s voditeljicom Brankom Bezić Filipović, darovao je fundus od 350 knjiga Narodnoj knjižnici u Sutivanu. Tom donacijom ta se bračka knjižnica primaknula ukupnom broju knjiga potrebnih za osnivanje zbirke.

Zbirka “Druga domovina” u Sutivanu pokrenula je formiranje jedinstvene knjižne zbirke originala na španjolskom jeziku i njihovih prijevoda na hrvatski jezik. To je prva takva zbirka stvorena izvan nacionalne knjižnice u Zagrebu. Tako bi mali Sutivan mogao postati centar za proučavanje iseljeničke literature.

Od darovanih knjiga vrijedna su djeca i mladi članovi sutivanske knjižnice, pod vodstvom ravnatelja Franje Mlinca, podigli knjižno božićno drvce koje će krasiti prostore knjižnice do blagdana Tri kralja.

Branka Bezić te je knjige prikupila na brojnim putovanjima i u kontaktima s hrvatskim iseljenicima koji su se u Južnoj Americi, a nadasve u Čileu, kao malo gdje drugdje, uspješno asimilirali u društvo i postali njegovi punopravni članovi s brojnim doprinosima i uspjesima, ali svojim su osjećajima uvijek blizu rodnoj Hrvatskoj i otoku Braču, s kojeg su mnogi potekli.

Branka Bezić Filipović istražila je i pobrojila 250 pisaca hrvatskog podrijetla u Čileu. Toliko ih nema ni u jednoj drugoj zemlji na svijetu. Inače, 80 posto svih hrvatskih iseljenika u Čileu čine Bračani.
IVICA RADIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:57