StoryEditorOCM
DalmacijaBUNA NA ŠKOJU

Pučišćani uspili: banka ostaje u mistu!

Piše PSD.
25. siječnja 2015. - 13:10

Poslovnica Splitske Banke u Pučišćima bit će otvorena, za sada, do kraja ljeta 2015. godine s mogućnošću da trajno nastavi rad, potvrdio je to Marino Kaštelan, načelnik općine. Privremeno je to, ali zadovoljavajuće rješenje, nakon nedavne odluke o ukidanju poslovnice koja je trebala raditi do veljače ove godine.

Nakon te vijesti, mještani su obustavili pripreme najavljene prosvjede, kojisu trebali biti održani ovoga vikenda, čime su namjeravali iskazati nezadovoljstvo odlukom splitske bankarske kuće. Naime, vijest o zatvaranju jedine banke u mjestu neugodno je iznenadila stanovnike, ali i poduzetnike ovog trećeg po veličini bračkog naselja.

Inače, dogovor je postignut nakon što je općina poslala službene dopise banci, pojašnjava Kaštelan, i nakon niza izravnih poziva i razgovora s Nelsi Rončević i Zvonimirom Akrapom, članovima uprave Splitske banke.

- Razgovori su bili vrlo konkretni i konstruktivni, a članovi Uprave gospođa pokazali su spremnost za suradnju na iznalaženju rješenja, na čemu sam im posebno zahvalan. Pred nama je ozbiljan posao, a cilj je da ovaj moratorij iskoristimo na najbolji mogući način kako bi poslovnica trajno nastavila s radom.
..
Općina je, tvrdi načelnik, prezentirala neke od realnih mogućnosti za poboljšanje protoka novca u idućim mjesecima, prvenstveno vezano za završetak stečaja u Jadrankamenu i isplate radničkih otpremnina. Postoje, nastavlja, i dugoročni planovi vezani za investiciju u novu turističku zonu u uvali Luke čija vrijednost se procjenjuje na 565 milijuna kuna. Očekuje se da će ova situacija dodatno motivirati lokalne gospodarstvenike da dio svog poslovanja prebace u Splitsku banku i tako osiguraju potreban protok novca koji bi poslužio kao legitimacija opstanka poslovnice.

- U kontaktu sam s poduzetnicima i investitorima na području općine i većina njih spremna je konkretno djelovati u interesu građana i gospodarstva. Na koncu, i sama je općina klijent Splitske banke, štoviše većina općina na Braču su njihovi klijenti. Smatram da je zbog geografskog smještaja uz poslovnice u Bolu i Supetru i ova poslovnica potrebna ne samo našoj općini, već i cijelom otoku, dodaje Kaštelan.

- Spremnost na pomoć mjestu u ovoj situaciji već je iskazala i stečajna upraviteljica Jadrankamena na način da se značajniji dio njihovog godišnjeg poslovanja, koji sada iznosi oko 40 milijuna kuna, prebaci na Splitsku banku, pod uvjetom da će to osigurati i opstanak poslovnice u Pučišćima. Žao mi je jedino što kao lokalna samouprava i dugogodišnji klijent banke nismo bili pravovremeno obaviješteni o mogućnosti zatvaranja vjerujem da bi se čitava ova strka izbjegla, mišljenja je Kaštelan.

I. GOSPODNETIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:05