StoryEditorOCM
DalmacijaNAKON OSAM GODINA PROMJENA U ‘PRVOJ’ FOTELJI

Prmopredaja vlasti u Pločama; Vejići: nogometaš i gradonačelnik

Piše PSD.
9. lipnja 2009. - 13:18

Brat reprezentativca i hajdukovca Hrvoja Vejića i službeno je preuzeo vlast u gradu u kojem ga poznaju kao kapetana pločanskog trećeligaša ‘Jadran LP’

Trideset trogodišnji diplomirani ekonomist i dugogodišnji kapetan pločanskoga nogometnog trećeligaša „Jadran LP“ Krešimir Vejić odigrao je vrhunsku utakmicu i u političkoj borbi pobijedio favoriziranog SDP-ovca Antu Karamatića, te zasjeo u gradonačelničku fotelju grada Ploča.

Njegov u javnosti mnogo poznatiji brat je Hrvoje Vejić, nogometaš “Hajduka” i povremeni hrvatski reprezentativac kojega je na dan izbora trener Ante Miše pustio u Ploče da ode glasovati. Za brata, naravno.

U Pločama se vodila mrtva utrka između Vejića i Karamatića, jer je nakon prvoga kruga aktualni SDP-ov gradonačelnik imao prednost od 155 glasova. Obje strane proglasile su “opću mobilizaciju”, Karamatića su, uz SDP, podržavali HSS, HNS, HSU i Udruga umirovljenika, a Vejića HDZ, HSLS, HSP, Pločanska stranka i Nezavisne liste Mate Dugandžića i Dragana Čupića.

Deseci volontera danonoćno su bili na terenu, SDP je u pomoć pozvao sam vrh stranke, predvođen Zoranom Milanovićem, a bezrezervnu podršku pružio im je i Stipe Gabrić Jambo, dok je predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, zbog podrške Vejiću, dva puta dolazio u Ploče. U drugome krugu, kada je izašlo gotovo 60 posto birača, dogodio se preokret i Vejić je u konačnici pobijedio s 373 glasa razlike.

Hrvoje Vejić
Tako je nakon osam godina pala neosvojiva utvrda SDP-a, a Ploče su postale najveći grad u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u kojemu vlada HDZ. Vejić je zahvalio biračima koji su izabrali promjene, ali se osvrnuo na upravo završenu kampanju:

- Kampanja SDP-a bila je izuzetno prljava, odlučili smo ne uzvraćati istom mjerom i ljudima pokazati da smo drugačiji i bolji. U samome gradu rezultat je bio gotovo izjednačen, pa su presudila okolna mjesta. Tradicionalna uporišta socijaldemokrata Baćina, Banja i Peračko Blato donijeli su značajnu prednost Karamatiću, ali su rezultati iz Komina, Rogotina i Šarić Struge osigurali trijumf Krešimira Vejića.

Iako je prošlo desetak dana od izbora, u poraženom taboru teško prihvaćaju poraz i upiru prstom u „krivce“. Tako se Stipe Gabrić Jambo putem Radiopostaje Ploče sarkastično „zahvalio“ Kominu i Rogotinu. Za vodstvo pločanskoga SDP-a za poraz je kriv Sabor RH, koji je spriječio proglašenje općine Komin.

- Investicija Hrvatskoga sabora se isplatila, nesuđena općina Komin pobijedila je u Pločama, čulo se iz SDP-a.

- Čudno je kako u SDP-u nisu spominjali Komin prije četiri ili osam godina kada su dobivali izbore. O općini Komin odlučit će niz relevantnih kriterija, a ne politički, kako bi neki željeli - uzvratio je novi gradonačelnik Ploča.

Ploče: Primopredaja bez bivšeg gradonačelnika

Krešimir Vejić preuzeo je u ponedjeljak dužnost gradonačelnika Grada Ploča. Na primopredaju je novi gradonačelnik došao s dvojicom dogradonačelnika, Goranom Kovačem i Zdenkom Mateljkom, te s Matkom Radonićem predsjednikom HSLS-a, koalicijskog partnera HDZ-a.

Bivšu vlast predstavljala je dosadašnja dogradonačelnica Slavenka Mušan koja je Vejiću podnijela pismeno izvješće o stanju u gradu.

 - Grad Ploče predajemo u dobrom stanju, stojim vam na raspolaganju ukoliko vam moje znanje i iskustvo budu potrebni - rekla je Mušan.

Vejić je naglasio kako će nadležne institucije snimiti stanje u Gradu Pločama i o nalazu obavijestiti građane. Na primopredaji se nije pojavio bivši gradonačelnik Ploča Ante Karamatić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:22