StoryEditorOCM
DalmacijaOživljavanje Isusovih muka preraslo je u tradiciju

U Imotskom Isus živi po deseti put

Piše PSD.
5. travnja 2009. - 19:16

Kada je krajem devedesetih godina prošlog stoljeća grupa vjernika imotske župe svetoga Franje, zajedno sa svojim župnikom fra Antom Babićem, iznijela ideju da se u Imotskom organizira prikaz živih slika Muke Isusove, nitko tada ni u snu snio nije da će taj čin deset godina postati imotska korizmena putovnica u svijet.

U početku petnaest-dvadeset sudionika, oskudne odore, nesnalaženje... a danas pred izvedbe desetih jubilarnih Živih slika Muke Isusove, nešto što zapravo i prelazi imotske okvire.

Više od tri stotine kostimiranih glumaca amatera svih populacija, obrazovanja i godišta, cijele obitelji, Imoćani koji žive i rade izvan svoga grada, sve se to uz jedinog profesionalnog glumca Tomislava Martića u ulozi Isusa Krista, a koji znade kazati da je Imoćanin, u najljepšem dobu godine spoji u jedinstvenu sliku najpotresnijih događanja u povijesti ljudskog roda.

Svi sudjeluju

Lista se Biblija po trgovima i ulicama Imotskog, vraćaju se scene Posljednje večere, Getsemanskog vrta, suđenja Poncija Pilata...

Ljudi obrasli u duge brade, koje se već s početkom godine puštaju kod apostola i židovskih svećenika, odore iz vremena od prije dva tisućljeća, sve vjerno kopirano. I ono najimpresivnije: svi ti glumci stope se s tisućama vjernika koji u miru, dostojanstveno, prate Isusa od Getsemanskog vrta u franjevačkom vrtu u okružju župne crkve svetoga Franje do Golgote, mitske imotske utvrde Topana.

Tamo razapinjanje Isusa, jecaji, grmljavina, uskrsnuće, jednom riječju fascinantno.

Deseti prikaz Isusove Muke u Imotskom popraćeno je ove godine i snimanjem Milenijske fotografije Šime Strikomana, koji je sve sudionike odjevene u biblijske odore snimio na središnjemu gradskom trgu. Svojim tijelima su napravili veliki križ, simbol patnje i uskrsnuća.

napisao i snimio: braco ćosić / epeha

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:54