StoryEditorOCM
Dalmacijalov NA SAVRŠEN CVIJET

Frank Verhart: Radi orhideja propješačio sam pola Dalmacije

Piše PSD.
25. travnja 2015. - 21:36
Prve turističke laste su već na Hvaru, a mnogi naši gosti su ujedno ljubitelji prirode, pa ih vrlo često viđamo i na proplancima dalje od mora. Jedan od njih, uistinu poseban, jest i Nizozemac Frank Verhart (36), koji je studirao šumarstvo i upravljanje prirodom na Larenstein fakultetu pokraj Arnhema.

Riječ je o botaničaru koji je jedanaest godina radio u graditeljstvu, međutim tri zadnje sezone bio je zaposlen na istraživanju zaštićenih biljaka na rubovima autocesta u svojoj zemlji.

Ljubav prema orhidejama rodila se od ranog djetinjstva i upravo ga ona dovela na naš najsunčaniji škoj.

- Lani sam boravio u Sjevernoj Dalmaciji, išao sam pješice od Zadra, preko Ugljana, Pašmana, Vodica i Biograda sve do Klisa tražeći orhideje. Bilježio sam zatečeno stanje i dodao ga u ‘Flora Croatica Database’. Ove godine sam na Hvaru zahvaljujući Udruzi ‘Eko Hvar’ i njenoj predsjednici Vivian Grisogono, a posjetit ću i susjedni Brač.

Moram reći da sam naprosto iznenađen brojnošću orhideja na Otoku sunca, ima ih posvuda, čak u blizini sela i cesta, a jedna od meni najljepših je Ophrys bertolonii - kaže ovaj simpatični stručnjak.

S oca na sina

Do sada je u tjedan dana prošao oko 137 lokacija od Staroga Grada - Farosa do Zastražišća. Dnevno je pješačio otprilike po dvanaest kilometara i, naravno, sve bilježio u svoju mapu. Pronašao je ukupno šesnaest, premda pretpostavlja da škoju postoji između 25 i 30 vrsta orhideja.

Zato prof. dr. sc. Toni Nikolić s PMF-a u Zagrebu i kaže: “...Kolega Verhart je po svemu sudeći dobar orhidolog. Dao je vrlo zanimljive priloge o nalazima pojedinih svojta za FCD...

Svaki botanički terenski rad je koristan, a Frank je jedan od desetaka domaćih i stranih botaničara koji gotovo tijekom cijele godine rade po Hrvatskoj. Njegov posjet Hvaru je zaista vrijedan.”

A Franku su ljubav prema ovom cvijetu usadili otac i stric, još kao dijete su ga vodili u vrt orhideja u Valkenburgu. Kasnije je zbog istog razloga boravio u Njemačkoj i Francuskoj, a od osamnaeste godine života počeo je sam putovati. Primjerice, posjetio je Poljsku, Belgiju, pa i grčke otoke Cretu i Rhodos, tražeći orhideje uglavnom pješice.

Agencija za upravljanje cestama, rudarske i građevinske tvrtke u njegovoj Nizozemskoj imaju zakonsku obvezu poštovati zaštićene biljke (120 vrsta) i staništa životinja. U tom pogledu svake godine se provodi monitoring, a rezultati bilježe u službenoj državnoj bazi, pa bi bilo korisno da se to radi i u Lijepoj našoj.

Piše i snimio Mirko Crnčević

‘Čuvajmo ovu ljepotu’

Orhideje vole svjetlo, pa su stoga uvjeti za te biljke na Hvaru uglavnom dobri, međutim, ljudske aktivnosti imaju veliki utjecaj na orhideje: dobro sačuvana polja, pogotovo maslinici, pogoduju velikom bogatstvu orhideja.

S druge strane, umjetna gnojiva i herbicidi uništavaju staništa tih osjetljivih biljaka. Smeće, kao što je građevinski otpad, također zagađuje tlo raznim kemikalijama.

Orhideje su zaštićene i u Hrvatskoj, njih se ne smije brati, iskopavati ili uništavati. U svijetu postoje brojna društva zainteresirana za divlje orhideje i ona očekuju da se svagdje poštuje prirodno bogatsvo i čuva čisti okoliš, bez zagađenja i smeća - poručio je Frank Verhart.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:05